Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím , potřeboval bych radu jak tento příklad spočítat.
Tuhý rám je upevněn na čepu a dvou prutech a zatížen spojitým zatížením. viz. obrázek. Určete : reakce, napětí v prutech, změny délek prutů, úhel o který se trám pootočí. Dáno: spojité zatížení qo, délka a, průžezy prutů S1 a S2=1/2S1 modul pružnosti prutů E.
Zdravím,
momentovou rovnici jsi sestavil jen k bodu čepu (označíme A), můžeš sestavit ještě k dalším, vznikne tak soustava rovnic k řešení pro určení N1, N2. Jinak reakce mi vyšly stejně, ale moment rozložené sily mi vyšel
, zkusme překontrolovat Tvůj výpočet (myslím, že jsi nepočítal vzdálenost náhradního působení 2. rozloženého zatížení (rovnoměrného) až k bodu čepu. Je tak?
Jen formálně - kladné ohybové momenty by měli být proti směru ručiček - používáš to také tak? Kde jsou na TUL studijní materiály k problému, ať nehledám. Děkuji.
↑ Dvorka:
ano, také tak s 11/6.
Musíš mít před sebou celou soustavu 3 rovnice a 3 neznámé (R, N1, N2) v odpovídajícím rozkladu na souřadnice, tedy ke všem bodům (čep, 1, 2). Tak se to špatně kontroluje, ale vidíš sám, že v N Tobě ještě zůstalo R ve vyjádření.
↑ Dvorka:
děkuji, celkem ale jsou 3 momentové rovnice (já pořád mám dojem, že znaménka momentů musí být opačně, ale budu dodržovat Tvé směry), vyšlo mi stejně:
A
(1)
a ještě musí být momentová věta pro bod (2), potom bude soustava řešitelná.
↑ Dvorka:
proč by to byla bl*? už jen rovnoměrně rozložená síla vytváří moment
, což je více, než -1/6.
Jinak v těchto úlohách (jak sám určitě víš) o nic moc nejde, ale snadno se přehledné nějaké znaménko apod. Pokud potřebuješ pořádně překontrolovat, tak tady kolega nabízel doučování v oboru, viz jeho web. Úlohy, co máš, přesunu do sekce Fyzika, duplicitní v sekci smažu.
↑ jelena:
ok děkuji, z těchto rovnic vyjádřím neznámé a potom dosadím tedy za delta l a do sigma??? Nebo se musí určit ještě podobnost trojúhelníků jako třeba
, nejvíce důležité pro mě je ten úhel pootočení. Nevíš prosím jak se spočítá?
↑ Dvorka:
změny délky prutů potřebuje původní délku prutu. Jelikož trojúhelník pravoúhlý (prut 1, kus rámu, prut 2), potom prut 1 má
, prut 2 má
, tak mi souhlasí
(zde oprava) a
(zde také oprava).
Natočení je zde popsáno + příklad v záložce Ohyb nosníku.
Edit: opravila jsem, že tg(phi) - nevím, kde jsem přišla, že úhel
je 45 stupňů, to není v zadání, jen obecně
↑ Dvorka:
ještě k úhlu - teď to vidím na obrázku, že délka prutu 1 je a (vyznačeno napravo), tedy úhel je opravdu 45 stupňů (ale není problém počítat obecně). Druhý prut je přepona pravoúhlého trojúhelníku, odvěsny jsou první prut délky a a kus rámu od (1) do (2), tedy pro druhý prut platí
všeobecně, nebo můžeš dosadit i konkrétní hodnotu úhlu, jelikož je to vidět z obrázku.
To je pořád jeden trojúhelník, není více.