Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Cím mám začít s pocítaním?Bo nevim jak s tým pohnut.
Mám vypočítat tečnu a normálu grafu funkce
v bode ![kopírovat do textarea $T=[\frac{\pi }{4}]$](/mathtex/ad/adf0f8d6a8529b269ca30f451172599e.gif)

↑ slniecko0603:
v bode ![kopírovat do textarea $T=[\frac{\pi }{4},?]$](/mathtex/34/347fe211e3a3a05e6214f08098582270.gif)
↑ slniecko0603:
Dobrý večer,
nejprve vypočtěte y-novou souřadnici bodu dotyku: za x ve funkčním předpisu dosaďte
.

Pro tečnu a normálu funkce
v bodě
platí vzorce:
Tečna v bodě
(to je tady
):
Normála v bodě
:
Při derivování dej pozor na to, že
je složená fce.

↑ MightyPork:
díky vzrorce mám ale aj tak m nevychádza správny výsledok...teda po každé ho mám jiný:-(
↑ slniecko0603:
Zdravím,
možná stoji za to napsat celý postup, kterým jsi k některému z jiných výsledků došla a konzultovat s kolegy možné problémy v postupu (než doufat, že někdo za Tebe bude řešit).
Jak jsi pokročila v označování témat za vyřešená? Děkuji.

↑ slniecko0603:
Zdravím,
téma jsem Tobě zamkla a velmi doporučuji, aby jsi se naučila komunikovat normálně a v takovém smyslu vložila vlastní návrh k diskusi. A pokud ani toto nepomůže, tak Tebe navrhnu na dočasné zablokování - "bo" (c) se Tobě nechce číst pravidla. Děkuji za pochopení.