Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Aky je vas vztah k otvorenym cviceniam?
Poznamka:
Otvorene cvicenie = cvicenie, ktoreho text nenuti citatela pouzit presne urcenu metodu.
Priklady takych cviceni:
Sucin troch po sebe nasledujucich cisiel je delitelni 6-timy.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=65800
Vela cviceni z IMO.
↑ vanok:
Ahoj, stručně řečeno - velmi kladný. :-) Na druhou stranu, pokud má cvičení za cíl procvičit pochopení nějaké metody, tak u otevřeného cvičení "hrozí", že bude vyřešeno jinak.
Ahoj ↑ check_drummer:,
Ano ale ak ide o precvicenie naucenej to text upresni.
Ale bolo by zaujimave vediet, ci sa take cvicenia pouzivaju v skolach.
Mozno to je aj dobre na objavenvie talentov...
Priklad stredoskolskeho otvoreneho problemu
Je dany trojuholnik ABC.
Najdite a popiste konstrukciu bodov M, N takych, ze
M je na strane [AB]
N je na strane [AC]
AN = BM
(MN)//(BC).
Ako by to podla vas riesili ziaci ( ktorych rocnikov?).
Co si o nom myslite?
otvorené cvicenie je dobré na ukázanie nového pojmu. Napr. integrál pod funkciu y = x. Najprv. studenti vypočítaju obyčajne, a potom cez integral to nejak pochopia.
Otvorenie cvicenie pomáha chápať.
↑ miso16211:,
v niektorych pripadoch to moze byt ako pises.
Ale take aktivity nie su celkom otvorene, lebo (niekedy) niekto moze urcit metodu co by chcel aby vidiet pouzitu.
↑ vanok:
Ještě pozdrav,
chtěla jsem vymyslit nějaký jiný postup ke konstrukci ↑ příspěvek 5:, ale nepodařilo se mi nic jiného, než kombinace "stejnolehlost (podobnost trojúhelníků NAM a BAC) + algebraická konstrukce výrazu ze vztahu (AB-BM)/AB=AN/AC".
Myslela jsem, že by mohla být použita osová souměrnost (s osou úhlu), nebo doplnění stran do součtu, ale to se mi nepodařilo, tak snad kolegové.
--------------------------------
Jinak cvičebnice např. pro 8letá gymnázia jsou stanoveny tak, že je soubor úloh na metodu, potom soubor úloh k širšímu souboru metod a na závěr souhrnná cvičení.
Vyloženě "otevřené cvičení" můžeme považovat každé, kde není uveden pokyn na metodu (ale pokud je za vysvětlením látky, tak pokyn "skoro je"). Potom až snad úlohy z maturitních testů a přijímacích zkoušek, kde metoda opravdu stanovena není.
↑ jelena:
Je viacej metod, aj pre ten problem..
Napr vypoctova metoda
Thalesova veta
Stejnolahlost ("zabudnut " jednu hypotezu a ju potom dostat napr. vdaka stejnolahlosti)
Vhodnu isometriu....
Otvorene cvicenie da sa pouzit aj na vysokej, zakladnej skole... Alebo aj v nejakych skupinovych pracach.
Spomen si na slavnou anektotu o 6 rocnom Gauss-ovy ...spocitajte vsetki cisla od 1 do 100.
Prikladov je ozaj vela.. Podla reakcii, sa mi zda ze to este nikto neskumal v Cz Sk.
↑ vanok:
děkuji, didaktiku neznám (jen snad Polya - to byla jedna z prvních a skoro jediná kniha, co jsem nad rámec učebnic + dějin matematiky přečetla) - např. v tomto projektu, co diskutujeme, jsou vybírány úlohy dle okruhů, ale pokud jsem dobře rozuměla, tak bude přidána i možnost si generovat soubor úloh i náhodně, bez vztahu k okruhu. Snad ještě někdo z učitelů doplní i jak je to didakticky v CZ/SK.
K úloze - přímo výpočtový postup jsem nechtěla použit. Obdobný postup jsem použila zde (kde je přímo v názvu Stejnolehlost. Tak ještě někdy příště v debatě.
Stránky: 1