Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 10. 2013 09:32

Teereeza
Škola: SZŠ a VOŠZ
Pozice: student
Reputace:   

ekvivalentní výrazy

Ahoj, prosím vás o pomoc s tímto příkladem, zadání zní takto: Jsou dané výrazy ekvivalentní: $x^{2} + 16 a (x - 4) * (x + 4)
- mě při řešení této rovnice vyšlo 0=32, nevím zda je to správně, ale ani nevím zda by tento výsledek odpovídal ekvivalentní rovnici nebo ne. Předem děkuji za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 30. 10. 2013 10:09

LukasM
Reputace:   193 

Re: ekvivalentní výrazy

#3 30. 10. 2013 10:57

Teereeza
Reputace:   

↑ LukasM: prosím???

#4 30. 10. 2013 13:09 — Editoval LukasM (30. 10. 2013 13:09)

LukasM

↑ Teereeza:
Včera jsi přišla a chtěla poradit, kolegyně ti poradily. A ty sem dnes přijdeš, a aniž bys na minulé téma navázala, v klidu pošleš nové aby se ti další lidé mohli zase věnovat úplně od začátku, jakoby ti čas janči361 nebo gadgetky patřil. Janča ti včera navíc přímo napsala: "0 se nerovná 32. Tahle rovnost neplatí. Proto nejsou výrazy ekvivalentní". A ty tu teď napíšeš, že nevíš jestli to máš dobře, a nevíš jestli jsou výrazy ekvivalentní.

I když odhlédnu od toho, že je tu zakázáno zakládat duplicitní témata, přijde mi to dost sobecké a vůči ostatním kteří ti ve svém volném čase pomáhají sprosté. Proto jsem se ptal jestli to myslíš vážně, nebo je to nějaký zvrácený vtip.

Na tvé odpovědi ale vlastně moc nezáleží. Příště to prosím nedělej.

#5 30. 10. 2013 13:13

Teereeza
Reputace:   

↑ LukasM: omlouvám se, ale ptala jsem se janči361 na určitou část toho příkladu a neodpovídala, tak jsem se prostě optala znova, navíc jsem tyhle stránky včera otevřela poprvé a teprve jsem zjišťovala a ještě stále zjišťuji jak to tady všechno funguje, vážně se tedy omlouvám a velmi děkuji že píšeš na dané téma moc jsi mi těmito zprávami ohledně mého problému pomohl;)

#6 30. 10. 2013 13:39 — Editoval LukasM (30. 10. 2013 13:40)

LukasM

Teereeza napsal(a):

tak jsem se prostě optala znova

Ano, já vím. To je právě ono.

Teereeza napsal(a):

velmi děkuji že píšeš na dané téma moc jsi mi těmito zprávami ohledně mého problému pomohl;)

Tuhle ironii si klidně můžeš nechat. Já vím že z tvého pohledu to je jasné: prostě se budu ptát a ostatní ať se přizpůsobí, vždyť od toho tu jsou aby mi pomáhali. Ale z pohledu lidí kteří sem napsali tisíce příspěvků to může vypadat jinak. A nejen já nemám rád, když mi lidi kterým jsem chtěl pomoct serou na hlavu a mají pocit, že je něčí povinnost jim pomáhat. To už jsem tu nejednou zažil, a jestli se to stane pravidlem, možná se tu za nějakou dobu budou lidi už jenom ptát.

No nic, aspoň máš teď teda lepší představu "jak to tady vlastně chodí". Chodí to tady tak, že ti lidi radí ve svém volném čase, tak se k nim podle toho chovej, a když ti někdo napíše že se ti to moc nedaří, tak na to neodpovídej že ti to s rovnicí nepomohlo. Tím končím s diskuzí, vezmi si z toho co uznáš za vhodné.

#7 30. 10. 2013 15:26

Teereeza
Reputace:   

↑ LukasM: Ok, seš vážně poklad že mě na to upozorňuješ, ale jestli si myslíš, že patřím mezi bandu tupounů, co si prostě myslí že jim musejí všichni pomáhat tak se trochu pleteš, soudíš člověka jenom podle toho co se ti nelíbí, přesněji podle toho co neudělal úplně správně, přečti si ten tvůj první vzkaz, velmi pozitivní a slušné oznmení na něčí chybu, jako by jsi sám nikdy neselhal a nikdy nic neudělal špatně, velmi mě mrz že jsem tenhle web vůbec objevila, ačkoliv něco takového jsem hledala už pořádně dlouho, neboť se mi nejednou stalo to, že mi prostě nějaký příklad ne a ne vyjít, nebo jsem nepochopila zadání atd. ale proč se tu takhle rozepisuju, pan neomylný mě to teĎ stejně  jen zkritizuje a napíše něco ve stylu: ,,tohle se tady nedělá" ... Sama lidem pomáhám jak můžu, za pohodu jiných lidí bojuju na všech frontách a jednou něco spletu a už je oheň na střeše, místo toho aby jsi mi psal urážky jenom kvůli tomu že jsem o pomoc zažádala dvakrát si raději uvědom kolikrát musí žádat hladoví a chudí lidé o kousek chleba, nebo promrzlí a špinaví o nějaký ,,hadr" do kterého by se mohli zabalit a kolik jich umře jen proto že se toho nedočkají a kvůli tomu že požádají více jak jednou by umřeli všichni, někdy jsou i důležitější věci na světě než jenom dvakrát podaný dotaz. Myslím že moje vysvětlení bylo více než vyčerpávající a ironicky se už těším na tvůj další ,,průplesk".
S pozdravem Tereza =)

#8 30. 10. 2013 15:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ LukasM:, ↑ Teereeza:

Zdravím oba, už jste si všechno podstatné řekli a už se nehádejte, prosím.

↑ Teereeza:

Mne také není milé, když odpovídám v tématu a buď je ignorováno, nebo dokonce je založeno nové bez reakce, že můj výklad byl o ničem (to by mi zas tak nevadilo, protože by to byla pravda :-).

Znění úvodního příspěvku již nezměníš, určitě by to vyznělo jinak, pokud by bylo, že jsi včera už tento dotaz konzultovala, ale opět zakládáš téma, protože - Proč? No teď už je to jedno. Tak pro příště.

raději uvědom kolikrát musí žádat hladoví a chudí lidé o kousek chleba, nebo promrzlí a špinaví o nějaký ,,hadr" do kterého by se mohli zabalit a kolik jich umře jen proto že se toho nedočkají a kvůli tomu že požádají více jak jednou by umřeli všichni, někdy jsou i důležitější věci na světě než jenom dvakrát podaný dotaz.

To je absolutně o něčem jiném. To, o čem píšeš, je daleko důležitější, ale má úplně jiné důvody, než dotazy zde na fóru.

věřím, že vyřešeno a nebude nutné téma zavírat. Děkuji.

#9 31. 10. 2013 11:39

LukasM

jelena napsal(a):

už se nehádejte, prosím.

To bys mně špatně pochopila, já se hádat nechci, spíš na mně zas přišla ta periodická potřeba se vykecat. Za poslední týden už podruhé mi někdo píše že jsem arogantní trouba co si myslí že má vždycky pravdu (poprvé to bylo tady), a já opět jako každých pár měsíců přemýšlím, jestli mi to za to stojí. U kolegy to bylo zvlášť špatné, věnoval jsem mu hodinu času protože jsem mu chtěl vysvětlit základy LN/LZ, a on ze mně akorát dělal debila. Tohle se čas od času prostě nasčítá, a čas od času se neudržím a něco k tomu napíšu, tak mi to odpusťte.

Nakonec mně podobní experti altruismu odnaučí, a ta chvíle není daleko. Nedávno jsem zjistil, že za mé rady jsou lidé ochotní i platit, a ještě k tomu jsou paradoxně vděčnější než mnozí z těch, kterým se tu radí zadarmo. No, to jen až zas někdo bude dělat statistiku, ať to má jednodušší. Mimochodem, pamatuješ tohle? Úplné deja vu.

Omlouvám se za další výlev, případnou další diskuzi už píšu do tématu Zapomněnky.

#10 31. 10. 2013 15:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ LukasM:

já vím, že nechceš, ale kolegyně ↑ Teereeza: neví. Navíc mne dojalo srovnání hladových atd. s místními autory dotazů převážně ležícími na pohovkách u svých internetů (nebo podobně).

Nedávno jsem zjistil, že za mé rady jsou lidé ochotní i platit

to vím hodně dávno (i před fórem), ale už jsem zcela doučování a řešení na objednávku odbourala. Ale neříkám, že kdyby nastala problematická finanční situace, tak bych se k tomu nemusela vrátit. Pořád budu mít své alespoň SŠ znalostí na rozdíl  od zájemce o VŠ titul s tomu odpovídajícím stylem komunikace.

Nakonec mně podobní experti altruismu odnaučí, a ta chvíle není daleko.

To neumím posoudit, kdy se více projeví altruismus - když tady až do termínu odevzdání mořím kolegu s jeho samostatnou práci, když vím, že zde jsem stejnou úlohu kontrolovala, ale přístup autora byl zcela jiný. Nebo bych laskavě nabídla kompletně hotové řešení, jak zde vidíme. Což by mi pravděpodobně zabralo minimum času, ale považuji to za ponižující.

Jsou samozřejmě i potěšující reakce - tak nebo tak.

já opět jako každých pár měsíců přemýšlím, jestli mi to za to stojí.

i já.

případnou další diskuzi už píšu do tématu Zapomněnky.

:-) já už snad ani tam. Zdravím.

Zápatí