Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravíčko, potřeboval bych poradit, jak tohle řešit..
V krabici je 20 žárovek, z nichž 3 jsou vadné. Náhodně vybereme 5 žárovek. Náhodná veličina X je rovna počtu vadných žárovek. Najděte pravděpodobnostní rozdělení (hustotu), distribuční funkci, střední hodnotu a rozptyl veličiny X.
Děkuji za pomoc.
Zdravím,
řekla bych, že potřebuješ si nastudovat materiály o diskrétních náhodných veličinách a příslušných funkcích a charakteristikách, například. Z čeho studuješ, prosím, a v čem je Tvůj problém s úlohou? Děkuji.
↑ xxxxx:
Tak prostuduj (také se poděl z čeho se studuje u vás). Je to úloha na nacvičení sestavení tabulky pravděpodobnostní funkce diskrétní veličiny. Začneš od situace, že v 5 vytažených není žádná vadná a pokračuješ.
↑ jelena:
Jestli se muzu pridat k reseni prikladu
1. pravdepodobnost, ze vytahnu vsechny "dobre" zarovky je ((5 nad 17)/(5 nad 20))
2. P jedna je vadna: ((4 nad 17)*(1 nad 3)/(5 nad 20))
3. P dve jsou vadny: ((3 nad 17)*(2 nad 3)/(5 nad 20))
4. P tri jsou vadny: ((2 nad 17)/(5 nad 20))
A tedka bych mel zacit scim?
↑ medic911:
děkuji, to už si začal (řekla bych, že v pořádku), teď je třeba sestavovat tabulku pro p_i pro jednotlivé x_i a pomocí tabulky a vzorců počítat požadované charakteristiky. Viz odkazy v předchozím příspěvku nebo zde. Z čeho vy studujete s kolegou? Děkuji.
↑ xxxxx:
Také zdravím.
Vyšel bych od té náhodné veličiny
. Ta může nabývat hodnot
(možné počty vadných mezi pěti vybranými).
Hustota její pravděpodobnosti bude funkce
specifikující pravděpodobnost, že mezi vybranými
je právě
vadných. K této funkci dospějeme zobecněním kombinatorických úvah, které pro jednotlivé případy provedl
kolega medic811.
Další charakteristiky, které Tě zajímají, se odvodí od funkce
pomocí obecných vzorců , které je definují (pro diskr. náh. veličiny).
↑ jelena:
dekuji, ja studuji CVUT FEL, takze nejsem matematic a ucim se z toho co najdu. Doporucena literatura by mela byt Pravdepodobnost a statistika od Navary. Myslim si, ze 1. odkaz je fajn, vysvetleny lidcky.
Dobre, takze tabulka je vicemene udelana z tech pravdepodonosti. Ex vypocitam tak, ze udelam sumu( x(pocet vadnych zarovek)*P)
Var podle vzorecku var=E(x)^2-(Ex)^2
U distribucni fci mi neni jasne jak je to se spojitosti, 1. odkazu je uvedela spojitost z leva, ja jsem nekde cetl, ze je spojita z prava. Jak se to rozlisuje?
↑ medic911:
Řešit spojitost distr. funkce (oboustrannou či jednostranou) má smysl pouze v případě spojité nábodné veličiny.
↑ Rumburak:
V 1. odkazu od Jeleny, je priklad s kostkou, kterej je diskretni a take se tam resi spojitost. Uvadi se tem, ze je distribucni funkce spojita z leva.
↑ Rumburak:
Zdravím,
jednostranná spojitost distribuční funkce se používá (a dle toho se kreslí graf, kde je plné/prázdné kolečko pro označení bodu), ale je možné, že jsem úplně mimo - viz moje neschopnost počítat 2. mocninu :-) No musí být zážitek pro Tebe působit ve stejném prostřední, kde je takový matematický analfabet jako já, omluva.
↑ medic911:
ohledně definice "zleva" a "zprava" např. je poznámka v tomto tématu + odkazy. proto je dobré umístit přímo váš materiál, tak už ho dohledej. Děkuji.
↑ medic911:
O.K. Asi je cílem poněkud sjednotit teori diskrétní veličiny a spojité veličiny.
Opětuji pozdrav kolegyni Jeleně.