Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
kalkulačky prý využívají Taylorův polynom k numerickým výpočtům. Aproximaci tak můžou spočítat sčítáním, což pro ně není problém. Zajímalo by mě, jak to dělají, když počítají:
V derivacích se pak objevuje:
což jde zase jenom numericky. Takže v tom Taylorovi počítají ještě jeden Taylor ln(a)?
Zdravím,
nejspíš takto:
A ještě:
No a Taylora
určitě počítají, ale podle mě pouze určitém malém rozsahu, kde rychle konverguje a do toho rozmezí si jej posunou (přepočtem).
↑ mák:
↑ mák:
Zdravím,
v derivacích těch výrazů je ale pořád ln(a). Mě zajímá, jak zjistí právě tu hodnotu ln(a).
No a Taylora
určitě počítají, ale podle mě pouze určitém malém rozsahu, kde rychle konverguje a do toho rozmezí si jej posunou (přepočtem).
Derivace přirozeného logaritmu jsou (1/x) a tak dále, což právě kalkulačky umí (včetně funkční hodnoty) vypočítat přesně (pro x0=1) součtem.
Otázka 2:
Teď ani nevím, jak kalkulačky počítají podíl, jestli to jde přepsat na součet, nebo jak?
Už ti rozumím,
oni nepočítají Taylora z
ale z
, nebo něco podobného...
Jinak kalkulačku si můžeš představit jako zjednodušený matematický koprocesor. Je to stejné.
Ok, takže to aproximují. Ona asi jiná možnost není, když se na tím zamyslím :D.
oni nepočítají Taylora z
ale z
, nebo něco podobného...
Proč zase? Vždyť ten zápis je odlišný od zápisu ln(a).
Protože z
nelze počítat aproximaci, takže si pomůžou berličkou
, která velmi dobře konverguje pro hodnoty
okolo 1 (včetně).
Taylorů rozvoj je
pro prvních deset členů.
Může se použít
, která konverguje podstatně rychleji (s menším počtem kroků).
Taylorů rozvoj je: 
↑ mák:
Proč nejde z ln(a) spočítat aproximaci?
No protože tam vyjde
a protože logaritmus chceme vypočítat (a abychom se nedostali do nekonečné smyčky), tak se za za
volí 1 a tím se počítá aproximace z
a vypadne tento člen
.