Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2013 14:54

petronius
Reputace:   

pohyb hranolov cez kladku

Dobrý deň
Na stole je hranol s hmotnosťou m(1)=2kg ktorý sa pohybuje s trením (jeho veľkosť f=0,1) a je spojený lankom  cez kladku neznámej hmotnosti (J=0,5*m(0)*(r^2) ) s hranolom hmotnosti m(2)=1kg.Hranoly prejdú počas (prvých) 4 sekúnd 16m Máme vyrátať: a, zrýchlenie b,ťahy lanka po otočení 16m lana c,zmenu potenciálnej energie d,rýchlosť sústavy e, hmotnosť kladky f, zmenu kin. energie hranolov a zmenu kin. energie kladky

Obrázok nemám k dispozícii a nejako si neviem predstaviť ako sú tie hranoly spojené.Keď by mi niekto vedel pomôcť bol by som rád.Ďakujem

• (téma jako vyřešené označil(a) petronius)

#2 17. 11. 2013 15:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: pohyb hranolov cez kladku

Zdravím,

jelikož není jiný zdroj pohybu a není uvedeno, že na nakloněné rovině, tak řekla bych, že jeden hranol bude zavěšen podél stolu a tíhou táhne druhý hranol, který je na stole. Kladka je pravděpodobně na rohu stolu a nemůžeme zanedbat také vlastní otáčení kladky.

Dává to tak smysl? Děkuji.

#3 17. 11. 2013 15:54

petronius
Reputace:   

↑ jelena: Dáva len ten zavesený je ľahší čiže to mám chápať tak že pôsobí ešte nejaká sila?

#4 17. 11. 2013 16:11

jelena
Jelena

↑ petronius:

na hmotnosti jsem se nedívala, tak ještě zavěsit kladku jako v 1. úloze (hmotnost kladky není zanedbatelná). 

Ale v úloze se píše, že 1. těleso je spojeno s druhým lánkem, tak ještě je možnost, že kladka je mezi tělesy (když domyslíš 2. těleso na levém stolu) a oba jsou taženy kladkou, ale to se mi zdá nepravděpodobné. Zkus zatím rozmyslet 1. návrh a možná ještě něco napadne.

#5 17. 11. 2013 17:48 — Editoval petronius (17. 11. 2013 20:05)

petronius
Reputace:   

↑ jelena: Hej mám dojem že to bude tá prvá možnosť...pohybové rovnice pre teleso m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(0))/2)*a=2T-(m(k)+m(2))*g kde m(k) je hmotnosť kladky kladky sú mojím veľkým nedostatkom tak je možné že nie.Vedeli by sme vyrátať zrýchlenie (z údajov o čase a prejdenej dráhe) potom z týchto rovníc T a m(k) ten polomer kladky mi trochu nie je jasný...Dúfam že som sa nezamotal v ničom.

#6 17. 11. 2013 19:09

jelena
Jelena

↑ petronius:

ach jo, to je práce bez obrázku :-)

J využijeme tak, že kladka (plný disk) se bude působením momentu sil otáčet. A bylo by to zapracováno použitím odporových sil v lanku. Já si dovedu představit, že se otáčí disk upevněný na rohu stolu, ale nějak nevím, jak se točí disk nad tělesem 2?

Nemáš nějak přehozené zadání (hmotností těles?) 

K tomu, co máš:

m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(k))/2)=2T-(m(k)+m(2))*g

Pro (1) dobře, ale po slovu "pre" asi ne - nalevo jsou hmotnosti, napravo sila.

#7 17. 11. 2013 19:41

petronius
Reputace:   

↑ jelena:Hej samozrejme že tam má byť tá spoločná hmotnosť prenásobená a...opravím to.Tá druhá rovnica má byť kladka (m(0)) s druhým telesom m(2)...no nad tým prehodením mne to tiež príde divné ale je tu možnosť že váha kladky a druhého závažia je väčšia jedine tak by sa to hýbalo podľa zadania bez pôsobenia iných síl.Vďaka za opravu.Inak tiež som označil omylom hmotnosť kladky m(k) a má byť podľa zadania m(0).

#8 17. 11. 2013 23:06

jelena
Jelena

↑ petronius:

nechala jsem přece jen pouze kladku na rohu stolu - jelikož hmotnost těžšího tělesa se "projeví" jen ve formě třecí síly. Tak jsem ze soustavy sil a zadaného momentu setrvačnosti odvodila (snad) hmotnost kladky. Zrychlení jsem počítala ze vztahu $s=\frac{at^2}{2}$ a potom jsem ho použila do zápisu pro úhlové zrychlení disku kladky $\epsilon=\frac{a}{R}$.

Podaří se tak dokončit?

#9 17. 11. 2013 23:09

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ petronius:
Představuju si to nějak takto
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/26031_pic.png
Pohybové rovnice
$\begin{cases}T_1-fm_1g=m_1a\\(T_2-T_1)r=\frac12m_kr^2\frac ar\\m_2g-T_2=m_2a\end{cases}$

Zbytek jsou počty

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#10 17. 11. 2013 23:15

jelena
Jelena

↑ zdenek1:

děkuji velice, nakonec jsem to také tak představila - viz předchozí příspěvek (kladku mám na rohu stolu, počty mám na papíře, vstupní soustava stejně).

#11 17. 11. 2013 23:20

petronius
Reputace:   

↑ zdenek1: Ďakujem.Už to istotne zvládnem.

Zápatí