Matematické Fórum

22. 8. 2021 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 11. 2013 14:54

petronius
Reputace:   

pohyb hranolov cez kladku

Dobrý deň
Na stole je hranol s hmotnosťou m(1)=2kg ktorý sa pohybuje s trením (jeho veľkosť f=0,1) a je spojený lankom  cez kladku neznámej hmotnosti (J=0,5*m(0)*(r^2) ) s hranolom hmotnosti m(2)=1kg.Hranoly prejdú počas (prvých) 4 sekúnd 16m Máme vyrátať: a, zrýchlenie b,ťahy lanka po otočení 16m lana c,zmenu potenciálnej energie d,rýchlosť sústavy e, hmotnosť kladky f, zmenu kin. energie hranolov a zmenu kin. energie kladky

Obrázok nemám k dispozícii a nejako si neviem predstaviť ako sú tie hranoly spojené.Keď by mi niekto vedel pomôcť bol by som rád.Ďakujem

• (téma jako vyřešené označil(a) petronius)

#2 17. 11. 2013 15:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: pohyb hranolov cez kladku

Zdravím,

jelikož není jiný zdroj pohybu a není uvedeno, že na nakloněné rovině, tak řekla bych, že jeden hranol bude zavěšen podél stolu a tíhou táhne druhý hranol, který je na stole. Kladka je pravděpodobně na rohu stolu a nemůžeme zanedbat také vlastní otáčení kladky.

Dává to tak smysl? Děkuji.

#3 17. 11. 2013 15:54

petronius
Reputace:   

↑ jelena: Dáva len ten zavesený je ľahší čiže to mám chápať tak že pôsobí ešte nejaká sila?

#4 17. 11. 2013 16:11

jelena
Jelena

↑ petronius:

na hmotnosti jsem se nedívala, tak ještě zavěsit kladku jako v 1. úloze (hmotnost kladky není zanedbatelná). 

Ale v úloze se píše, že 1. těleso je spojeno s druhým lánkem, tak ještě je možnost, že kladka je mezi tělesy (když domyslíš 2. těleso na levém stolu) a oba jsou taženy kladkou, ale to se mi zdá nepravděpodobné. Zkus zatím rozmyslet 1. návrh a možná ještě něco napadne.

#5 17. 11. 2013 17:48 — Editoval petronius (17. 11. 2013 20:05)

petronius
Reputace:   

↑ jelena: Hej mám dojem že to bude tá prvá možnosť...pohybové rovnice pre teleso m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(0))/2)*a=2T-(m(k)+m(2))*g kde m(k) je hmotnosť kladky kladky sú mojím veľkým nedostatkom tak je možné že nie.Vedeli by sme vyrátať zrýchlenie (z údajov o čase a prejdenej dráhe) potom z týchto rovníc T a m(k) ten polomer kladky mi trochu nie je jasný...Dúfam že som sa nezamotal v ničom.

#6 17. 11. 2013 19:09

jelena
Jelena

↑ petronius:

ach jo, to je práce bez obrázku :-)

J využijeme tak, že kladka (plný disk) se bude působením momentu sil otáčet. A bylo by to zapracováno použitím odporových sil v lanku. Já si dovedu představit, že se otáčí disk upevněný na rohu stolu, ale nějak nevím, jak se točí disk nad tělesem 2?

Nemáš nějak přehozené zadání (hmotností těles?) 

K tomu, co máš:

m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(k))/2)=2T-(m(k)+m(2))*g

Pro (1) dobře, ale po slovu "pre" asi ne - nalevo jsou hmotnosti, napravo sila.

#7 17. 11. 2013 19:41

petronius
Reputace:   

↑ jelena:Hej samozrejme že tam má byť tá spoločná hmotnosť prenásobená a...opravím to.Tá druhá rovnica má byť kladka (m(0)) s druhým telesom m(2)...no nad tým prehodením mne to tiež príde divné ale je tu možnosť že váha kladky a druhého závažia je väčšia jedine tak by sa to hýbalo podľa zadania bez pôsobenia iných síl.Vďaka za opravu.Inak tiež som označil omylom hmotnosť kladky m(k) a má byť podľa zadania m(0).

#8 17. 11. 2013 23:06

jelena
Jelena

↑ petronius:

nechala jsem přece jen pouze kladku na rohu stolu - jelikož hmotnost těžšího tělesa se "projeví" jen ve formě třecí síly. Tak jsem ze soustavy sil a zadaného momentu setrvačnosti odvodila (snad) hmotnost kladky. Zrychlení jsem počítala ze vztahu $s=\frac{at^2}{2}$ a potom jsem ho použila do zápisu pro úhlové zrychlení disku kladky $\epsilon=\frac{a}{R}$.

Podaří se tak dokončit?

#9 17. 11. 2013 23:09

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ petronius:
Představuju si to nějak takto
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/26031_pic.png
Pohybové rovnice
$\begin{cases}T_1-fm_1g=m_1a\\(T_2-T_1)r=\frac12m_kr^2\frac ar\\m_2g-T_2=m_2a\end{cases}$

Zbytek jsou počty

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#10 17. 11. 2013 23:15

jelena
Jelena

↑ zdenek1:

děkuji velice, nakonec jsem to také tak představila - viz předchozí příspěvek (kladku mám na rohu stolu, počty mám na papíře, vstupní soustava stejně).

#11 17. 11. 2013 23:20

petronius
Reputace:   

↑ zdenek1: Ďakujem.Už to istotne zvládnem.

Zápatí