Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň
Na stole je hranol s hmotnosťou m(1)=2kg ktorý sa pohybuje s trením (jeho veľkosť f=0,1) a je spojený lankom cez kladku neznámej hmotnosti (J=0,5*m(0)*(r^2) ) s hranolom hmotnosti m(2)=1kg.Hranoly prejdú počas (prvých) 4 sekúnd 16m Máme vyrátať: a, zrýchlenie b,ťahy lanka po otočení 16m lana c,zmenu potenciálnej energie d,rýchlosť sústavy e, hmotnosť kladky f, zmenu kin. energie hranolov a zmenu kin. energie kladky
Obrázok nemám k dispozícii a nejako si neviem predstaviť ako sú tie hranoly spojené.Keď by mi niekto vedel pomôcť bol by som rád.Ďakujem
Zdravím,
jelikož není jiný zdroj pohybu a není uvedeno, že na nakloněné rovině, tak řekla bych, že jeden hranol bude zavěšen podél stolu a tíhou táhne druhý hranol, který je na stole. Kladka je pravděpodobně na rohu stolu a nemůžeme zanedbat také vlastní otáčení kladky.
Dává to tak smysl? Děkuji.
↑ petronius:
na hmotnosti jsem se nedívala, tak ještě zavěsit kladku jako v 1. úloze (hmotnost kladky není zanedbatelná).
Ale v úloze se píše, že 1. těleso je spojeno s druhým lánkem, tak ještě je možnost, že kladka je mezi tělesy (když domyslíš 2. těleso na levém stolu) a oba jsou taženy kladkou, ale to se mi zdá nepravděpodobné. Zkus zatím rozmyslet 1. návrh a možná ještě něco napadne.
↑ jelena: Hej mám dojem že to bude tá prvá možnosť...pohybové rovnice pre teleso m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(0))/2)*a=2T-(m(k)+m(2))*g kde m(k) je hmotnosť kladky kladky sú mojím veľkým nedostatkom tak je možné že nie.Vedeli by sme vyrátať zrýchlenie (z údajov o čase a prejdenej dráhe) potom z týchto rovníc T a m(k) ten polomer kladky mi trochu nie je jasný...Dúfam že som sa nezamotal v ničom.
↑ petronius:
ach jo, to je práce bez obrázku :-)
J využijeme tak, že kladka (plný disk) se bude působením momentu sil otáčet. A bylo by to zapracováno použitím odporových sil v lanku. Já si dovedu představit, že se otáčí disk upevněný na rohu stolu, ale nějak nevím, jak se točí disk nad tělesem 2?
Nemáš nějak přehozené zadání (hmotností těles?)
K tomu, co máš:
m(1)*a=T-m*g*0,1 pre -((m(2)+m(k))/2)=2T-(m(k)+m(2))*g
Pro (1) dobře, ale po slovu "pre" asi ne - nalevo jsou hmotnosti, napravo sila.
↑ jelena:Hej samozrejme že tam má byť tá spoločná hmotnosť prenásobená a...opravím to.Tá druhá rovnica má byť kladka (m(0)) s druhým telesom m(2)...no nad tým prehodením mne to tiež príde divné ale je tu možnosť že váha kladky a druhého závažia je väčšia jedine tak by sa to hýbalo podľa zadania bez pôsobenia iných síl.Vďaka za opravu.Inak tiež som označil omylom hmotnosť kladky m(k) a má byť podľa zadania m(0).
↑ petronius:
nechala jsem přece jen pouze kladku na rohu stolu - jelikož hmotnost těžšího tělesa se "projeví" jen ve formě třecí síly. Tak jsem ze soustavy sil a zadaného momentu setrvačnosti odvodila (snad) hmotnost kladky. Zrychlení jsem počítala ze vztahu
a potom jsem ho použila do zápisu pro úhlové zrychlení disku kladky
.
Podaří se tak dokončit?
↑ petronius:
Představuju si to nějak takto
Pohybové rovnice
Zbytek jsou počty
↑ zdenek1:
děkuji velice, nakonec jsem to také tak představila - viz předchozí příspěvek (kladku mám na rohu stolu, počty mám na papíře, vstupní soustava stejně).