Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mohli by ste mi prosim pomoct s jednym prikladom? Malo by sa to riesit pomocou matic, ale akekolvek riesenie by ma potesilo :)
Aká bola koncentrácia soli v morskej vode, ak po odparení dvoch tretín objemu zostalo v nádrži 1500 litrov vody s 25% koncentráciou soli?
↑ majcelo:
NO pomocí matice ne, ale jinak bych řešil takto.
Jestli mám 1500 l s 25% koncentrací soli, tak je tam 1125 litrů vody a 375 litrů soli, no a jestli se vypařilo 2/3 vody (sůl snad zůstává) tak té vody bylo na začátku 3375 litrů a byla tedy koncentrace
Zdravím,
no to je drama tato úloha :-)
Řekneme, že hustotu mořské vody a destilované vody můžeme považovat za stejnou (i když). Ale 375 litrů soli, to už je velmi silné.
zostalo v nádrži 1500 litrov vody s 25% koncentráciou soli?
To znamená, že zůstalo 1500 litrů vody a k tomu takové množství soli, že výsledný roztok je 25%. Jak můžeme říci, že mám 1500 litrů vody s 25% koncentraci? No atd.
↑ majcelo: odkud je úloha? Přesunu do Ostatního a vyhlásím konkurz na nejlepší opravu zadání (potom bude "aplikace lineární algebry") :-) Děkuji.
Koncentrácia roztoku soli v morskej vode (salinita) sa obvykle udáva v hmotnostných jednotkách. Takže 25% koncentrácia soli by mala byť 250 g na liter vody.
Alebo je to 25g soli na 100g roztoku. Pricom hustota 25% roztoku soli je asi 1,2 kg na liter. Takto by som to pocital.
↑ scirocco:
Jde mi hlavně o to, jaká je původní koncentrace. To že jsem použil nevhodné jednotky pro sůl ponechme stranou, jelikož příklad se neptal na hmotnost soli v roztoku, ale na původní koncentraci.
↑ scirocco:
Zdravím,
ještě dohlašuji, že knihy doputovaly do Opavy :-) Úplná spokojenost.
Děkuji za komentář, ale salinita je vztažena vždy k roztoku, ne k vodě (nebo kde je k vodě?). Navíc je speciální pojem, který se používá ve speciálních oborech, ne běžně.
↑ marnes:
no to je právě problém - museli bychom pozměnit zadání, jelikož část "zostalo v nádrži 1500 litrov vody s 25% koncentráciou soli?" je špatně. Voda neobsahuje sůl. Buď překlep a místo vody "roztok", nebo 1500 l vody (hustotu bereme 1 kg/l) a potom tvoří 75 % v roztoku, ovšem věta nezní správně jazykově.
Poctivé řešení úlohy (po ujasnění závěrečné věty, nejlépe celého zadání) je přes zákon zachování hmotnosti - ne objemů. Tedy ještě doplnit hustoty, nebo alespoň zmínku, že hustotu všech roztoků považujeme za 1. Museli bychom úlohu přepsat :-) Nejlepší by bylo prověřit zadání u autora úlohy.
↑ majcelo:
děkuji, podle toho
(0,25) . (1500)
berete, že 1500 kg je hmotnost roztoku (ne vody) (budu používat, že hustota je 1 kg/l, ať nemusím pracovat s objemem).
Potom hmotnost původního roztoku byla , hmotnostní zlomek NaCl v původním roztoku je , hmotnostní zlomek vody v původním roztoku je . Potom může být směšovací rovnice:
bilance po NaCl:
bilance po H2O:
Co znamená takový zápis (co je x, z?)? Jsou to nějaké matice nalevo? 0.75 napravo v 2. řádku zdá se, že rozměrově nesedí se zápisem nalevo.
Nacl ( 0 x) . ( z) = (0,25) . (1500)
H2O ( 1 1-x) (4500) (0,75)
Neměl bys nějaký odkaz, kde jste aplikovali LA na úlohy takového typu, ať mám nějakou novinku. Děkuji.
↑ jelena:
Je to maticový zápis.
1500 litrov vody a nie roztoku.
Nacl (0 x ) - toto je matica koncentrácie (z ) a toto je matica množstva
H2O (1 1-x ) (4500)
DV MV
DV - destilovaná voda
MV - morská voda , čiže voda zmiešaná so soľou.
x a z sú premenné
takto mi to bolo vysvetlené :)
↑ majcelo:
děkuji za upřesnění.
1500 litrov vody a nie roztoku.
Ok, vody. Pokud nevadí, budu tomu pracovně říkat "hodně slané vody"
Ve Tvém označení bych měla:
x- hmotnostní zlomek NaCl v původní mořské vodě,
(1-x) hmotnostní zlomek H2O v původní mořské vodě
z - množství vody, co se odpařilo (ve výsledku by mělo být s minusem - vychází?).
-----------------
skoro OT: je jasný rozdíl mezi "vodou" a "hodně slanou vodou"? :-) A v kterém řádku matice se to objevuje? Děkuji.
Edit: TeX sebrán zde.