Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
počítal som tento integrel, keď som si ho rozdelil na parcialne zlomky tak mi zostalo
a tu vzniká problém, keď si menovatel rozložíme na tak vychádza iný výsledok ako keď si v čitateli upravíme na deriváciu menovatela a použijeme vzorec kde podiel derivácie funkcie/funkcia=ln(funkcia)
Ktorý postup je správny a prečo? Veľmi ďakujem za pomoc!
oba postupy su spravne a vyjdu rovnake vysledky, len to s tou derivaciou je podla mna zbytocna komplikacia, lebo ten rozklad na parcialne zlomky tam potom aj tak robis.
tu mas spravny vysledok
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … -x-2%29+dx
ak ti to vychadza inak tak napis postup a chybu najdeme
↑ om2kvv@gmail.com:
Ten druhy integral ve vysledku je spatne ne? prece 1 neni derivaci x2-x
teraz som si uvedomil že ten vzorec co som chcel aplikovať na ten druhý(), by sa asi nedal tak som to chcel skusit cez arctg,
ale arctg, vo vylsedku neni :(
uz fakt neviem co kedy mozem pouzit, HELP pls.
↑ om2kvv@gmail.com:
to je prave to co som hovoril, ze tak ci tak by si tam potom musel robit rozklad na parcialne zlomky t.j.
cize je jednoduchsie ho robit hned v integrali
↑ Brano:
Ďakujem,
A ako mam pri pocitani vedieť ze arctg sa neda na to pouzit, lebo ako som napisal sedi mi to aj na ten vzorec
↑ om2kvv@gmail.com:
Řekl bych, že pro užití arctg by ten integrál musel mít ve jmenovateli znaméko +: