Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Arabela:
Možná dělám něco špatně, ale vyšlo mi to samé
↑ Arabela:
Děkuji, jen by mě zajímalo, proč nefunguje substituce. Když se postupuje matematicky správně.
Meglun napsal(a):
↑ Arabela:
Děkuji, jen by mě zajímalo, proč nefunguje substituce. Když se postupuje matematicky správně.
Alek kdepak, nein to spravne. Je to mismas, od integralu funkce jedne promenne x prejdete k integralu se dvema promennymi (x a t), potom se sin(x) vytahne ven jako kdyby to byla konstanta, ale ona to konstanta neni. Proste to je hokej s pisemnky podle podivnych pravidel.
Ahoj ↑ Meglun:,
čo sa týka metódy substitúcie, tá sa hodí iba niekedy... Po dosadení premennej za substituovaný výraz a za diferenciál novej premennej sa už "stará" premenná v substituovanom výraze nesmie nachádzať. Pokiaľ hrozí, že sa zvolenou substitúciou nezbavíme "starej" premennej, substitúcia nie je "namieste". Kolega kaja.marik má pravdu, keď Ti to vytkol...
Čistě pro budoucí generace: pokud chci v integrálu substituci tak můžu psát třeba a . Po dossazení a vidím, že jsem si integrál spíš zkomplikoval.
Zdravím v tématu,
↑ kaja.marik:
pokud budoucí generace nařídí, že bude substituce za goniometrickou funkci, tak můžeme rozšířit a po rozdělení na 2 zlomky nějakou tu substituci najdeme - co bychom pro generace neudělali :-)
↑ Meglun:
ověřuješ své kroky pomocí online nástrojů úvodního tématu? Děkuji
↑ Arabela:
Děkuji, této úpravy jsem si nevšiml
Stránky: 1