Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám tu jednu větu, která charakterizuje subdirektně ireducibilní algebry.
Značení: značme nejmenší kongruenci algebry a největší.
Věta 2: Nechť je algebra. Pak
je subdirektně ireducibilní, právě když je triviální, nebo (tj. právě když obsahuje právě jeden atom).
Můj problém: neumím dokázat implikaci .
Mám k dispozici tuhle větu:
Věta 1: Algebra je izomorfní subdirektnímu součinu algeber , právě když existují tak, že platí .
V tomto případě lze položit .
Díky za pomoc.
Edit: Věta 2 je následně použita k důkazu Birkhoffovy věty.
↑ Andrejka3:
(Ty se snad učíš na tutéž zkoušku, jako teď já... : D )
1) Tam má být , ne?
2) Nechť tedy je SD-irr. algebra, která není triviální (což nevím, co znamená, ale tak budu předpokládat, že to implikuje ). Uvažujme pro libovolnou sadu kongruencí na homomorfismus daný jako . Pak je prostý, právě když .
Nyní kdyby ,
je takové určené sadou všech oněch netriviálních kongruencí SD vnoření (a tedy SD rozklad ) Přitom pro žádné není isomorfismus, jelikož jeho jádro je . Tedy nebyla subdirektně ireducibilní.
Podobně se dá vykoukat i druhá implikace (za pomoci 1. věty o isomorfismu).
↑ OiBobik:
Ahoj :)
1) Jo, máš pravdu, opravím to.
2) Ano, triviální algebru mi definovali jako jednoprvkovou. Takže tak.
Díky, moc krásná odpověď. Ještě to úplně nechápu, ale myslím, že mi to dojde, až nad tím pořádně popřemýšlím.
edit:
OiBobik napsal(a):
↑ Andrejka3:
Přitom pro žádné není isomorfismus, jelikož jeho jádro je . Tedy nebyla subdirektně ireducibilní.
Podobně se dá vykoukat i druhá implikace (za pomoci 1. věty o isomorfismu).
Uvidím, zda mi to zvýrazněné neudělá potíž. Včera mě děsilo tohleto: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=69015
↑ Andrejka3:
To se tváří záhadně, ale je to jenom ten fakt, že člověk ví, jak ta složenína vypadá, a sice jako . Takhle když se to napíše, tak je to celkem jasný. : ))
Ale máš pravdu, souvisí to spolu: všimni si, že v definici SD-irr algebry není, že je při každém svém SD-rozkladu isomorfní některému z těch součinitelů, ale že ta konkrétní složenína pro některý ten součinitel je isomorfismus.
Jo, došlo mi to původní. Super! Bohužel, zítra už mám zk, takže toho už moc nestihnu. Díky a hodně štěstí na Tvé zk.
↑ OiBobik:
Takže definice z mých skript je špatně, že?
SD-irr, právě když: je-li izomorfni SD algeber , pak existuje tak, ze .
↑ Andrejka3:
Nevím, jestli špatně.
Já to znám jinak a podporujíe to například tato učebnice (strana cca 57).
Myslím, že to ve výsledku je jedno, ale tady se hodí ta "moje definice": Když se ukáže Birkhoffova věta (tj. o rozkladu do nějaké množiny SD-irr algeber) pro tu "moji definici", tak pak SD irr algebra "podle tvé definice" bude mít SD irr rozklad, kde ty komponenty budou SD irr "podle mé definice". Pak podle tvé definice je jedné z nich ta uvažovaná SD irr algebra isomorfní, což ve výsledku znamená, že musí být taky SD irr "podle mé definice", neboť ta je invariantní vůči isomorfismu (jako asi jakákoli kategoriální definice...)
↑ OiBobik:
Děkuju.
Stránky: 1