Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 04. 2014 09:28

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Průběh funkce

Zdravím,
potřebovala bych pomoct dořešit průběh funkce, došla jsem k druhé derivaci, ale bohužel si nevím rady, jak mám pokračovat dál. Dále mám určit ještě: Lokální minimum, Lokální maximum, Inflexní body, Funkce konvexní x konkávní, Limity v nevlastních bodech – limity pro nekonečno, limity to pro mínus nekonečno, Limity v bodech nespojitosti-

Mohla bys vás požádat o pomoct? Předem moc děkuji.

Funkce je následující:$(1 - x ^ 4) / (x ^ 2)
$

#2 20. 04. 2014 11:03

Crashatorr
Reputace:   

Re: Průběh funkce

↑ Světoběžník:
Tak to vem popořadě, lokální extrémy určíš pomocí první derivace, zkus teda navrhnout jaký postup by jsi zvolil:)

#3 20. 04. 2014 13:27

mates.dz
Škola: GLSTN
Pozice: student
Reputace:   

najskôr to podel tí x na 2 aby to nebolo take zamotane potom poderivuj a poloz rovne nule malo by to byt : $x^{4}=-1$ 
ak pracujes v  R tak nema maximum ak v C tak extrem je v $x=\mathrm{e}^{\frac{i\pi }{4}}$  a zderivovat druhý raz pre stúpajúcu alebo klesajúcu a tak dalej :)
↑ Světoběžník:

#4 20. 04. 2014 16:30

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Tkaže, první derivaci mám dát rovno nule, vypočítat ji jako normální rovnici, a to co mi z toho vyjde, tak bude co? minimum, maximum? ↑ Crashatorr:

#5 20. 04. 2014 16:41

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Když jsem to vypočítala tak mi vyšlo x1= 0, x2= -1,3, x3= 0,78, ale vůbec nevím co s tím a ani si nejsem jistá, že to mám dobře.. :)↑ Světoběžník:

#6 20. 04. 2014 16:57 Příspěvek uživatele Světoběžník byl skryt uživatelem Světoběžník.

#7 20. 04. 2014 17:10

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Pokusila jsem to se vypočítát sama, mohla byste mi to prosím celé zkontrolovat, jestli to mám celé dobře? Předem děkuji. :)

1. D(f)= R $\{0\}$
2. Průsečíky s osami:
s osou x: [1;0], [-1;0], s osou y: neexistujou
3. Body nespojitosti: x=0
4. Funkce je sudá
5. První derivace: -2(x^4+1)/ x^3
6. Stacionární body: nejsou
7. fce rostoucí: (0;$\infty $)
8. fce klesající: (- $\infty $;0)
9. Druhá derivace: -2(x^4-3) /x^4
10. Lokální minimum x maximum: to nevím, vyšly mi 3 kořeny : x1=0, x2=-1,3, x3= 0,78
11. inflexní body: 1,19
12. fce konvexní: (- $\infty $; 1,19)
13. fce konkávní: (1,19;$\infty $)
14. Limity v nevlastních bodech: $\lim_{\to\mp \infty }$ = 1
15. Limity v bodech nespojitosti: $\lim_{\to0}$ = 1

To by mělo být vše, ale nejsem si tím vůbec jistá, tak jestli byste mi to mohl prosím zkontrolovat, potřebuju to mít dobře. Předem děkuji :)

#8 21. 04. 2014 01:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím, zkus, prosím, co jde překontrolovat v online nástrojích (MAW jsi zkoušela?), potom se ještě ozvi, pokud najdeš nějakou nesrovnalost nebo nejasnost.

Hodnoty 1,19 není dobré tak zapisovat. Pokud vyšlo něco jako $\sqrt[4]{3}$ (jen příklad zápisu), tak to tak nech i v řešení.

10. Lokální minimum x maximum: to nevím, vyšly mi 3 kořeny : x1=0, x2=-1,3, x3= 0,78

To se mi nezdá - napsala jsi, že stacionární body nejsou (máme pouze bod x=0, kde derivace není definována). Odkud tedy 3 kořeny? Naopak inflexních bodů by mělo být více.

14. a 15. limity - mám úplně jinak, jak jsi postupovala? Zkus ještě projít přes nástroje. Děkuji.

#9 21. 04. 2014 09:37

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Inflexní body jsou teda  x1=−3,25, x2=3,25  ( mám to ve zlomku, jen nevím jak se to tady píše)
tím pádem fce konvexní (- $\infty $; -3,25)
fce konkávní (3,25; $\infty $)
mám to dobře?

a limity v nevlastních bodech nejsou žádné.
a v bodech nespojistosti mi teda vyšla 1. dosadila jsem do původní fce 0 protože bod nespojitosti je 0. tak nevím.

a když teda nejsou žádné stacionární body, ják mám určit ty lokální extrémy? děkuji
↑ jelena:

#10 21. 04. 2014 10:00

jelena
Jelena

↑ Světoběžník:

Děkuji, překontrolovala jsi všechno, co šlo, pomocí MAW a WA? Např. pokud 2. derivace je tak, jak máš:

-2(x^4-3) /x^4

potom body podezřelé z inflexe jsou řešením rovnice $\frac{x^4-3}{x^4}=0$. Ovšem nesmíš zapomínat, že změna konvexní/konkávní může proběhnout i přechodem přes bod x=0 (který sice není v def. oboru, ale nesmíme na něho zapomenout, také je to nulový bod pro stanovení znamének 1. a 2. derivace).

tím pádem fce konvexní (- $\infty $; -3,25)
fce konkávní (3,25; $\infty $)
mám to dobře?

toto nebude dobře, jelikož chybí intervaly až do 0 a od 0.

a limity v nevlastních bodech nejsou žádné.
a v bodech nespojistosti mi teda vyšla 1. dosadila jsem do původní fce 0 protože bod nespojitosti je 0. tak nevím.

to není dobře. Nejde říci, že "nejsou žádné", pokud máš na mysli limity k +/- nekonečnu, tak to musíš došetřit (např. l´Hospitalem). Limitu k x=0 nemůžeš počítat dosazováním, ale vyšetřením zleva a zprava k 0.

Pokud stacionární body nejsou, tak vyšetřuješ jen znaménko derivace pro určení rostoucí/klesající. Zde však máme bod x=0, který není v def. oboru ani funkce, ani derivace, přechodem přes tento bod také dochází ke změně znaménka 1. derivace. Zatím máš rostoucí/klesající nedobře.

Zkus, prosím, maximálně, co jde, zkontrolovat v MAW a ve WA a vložit sem odkazy s komentářem. Máš bohužel v postupu dost zmatku (předpokládám, že samotný podrobný postup máš).

Zlomek se zapisuje tak \frac{čitatel}{jmenovatel} napravo od okna zprávy máš Editor TeX. Potřebuji však odejít za nějaký čas do práce, tak spíš k večeru se podívám. Případně si založ samostatné téma na dílčí dotazy - např. jen na limity, ať pomůže někdo z kolegů (kolegům děkuji). Měj se.

#11 21. 04. 2014 14:28

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

http://um.mendelu.cz/maw-html/index.php … orm=prubeh tady posílám ten odkaz, tohle mi vypočítalo.

↑ jelena:

#12 21. 04. 2014 14:33

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

DObrý den, potřebovala bych pomoc určit lokální extrémy, fce konvexní, konkávní, a limity v bodech nespojitosti z funkce $ (1-x^4)/x^2$, zkoušela jsem to už několikrát a pořád mi to nevychází. Už jsem pořádně zoufalá. Tady posílám i odkaz pro lepší dořešení.
http://um.mendelu.cz/maw-html/index.php … orm=prubeh

Moc prosím o pomoc, řeším to už celý víkend, zítra to potřebuju odezvdat a pořád to mám špatně... :( Děkuji!!!

#13 21. 04. 2014 16:54

jelena
Jelena

↑ Světoběžník:

děkuji, v historii MAW jsem vložení viděla - z toho jsi něco vybrala do průběhu? Z MAW máš před sebou i graf, ke kterému se máš dopracovat.

Potom všechno můžeš krokově vložit do WA, jen si to musíš správně použit. Např. najdu body podezřelé z inflexe, najdu na kterém intervalu je 2. derivace kladná (tedy funkce je konvexní).
Příklad limity k +nekonečnu.

Pokud potřebuješ podrobný postup např. na limity, tak si, prosím, založ samostatné téma jen pro limitu.

#14 21. 04. 2014 17:45

Světoběžník
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji, mohu mít ještě dotaz? Na WAP mi napsalo, že kritické body jsou -3,25 a 3,25 a a na WA mi napsalo zase že ty body jsou 4odmocnina ze 3, tak ja ted nevím. Prosím
↑ jelena:↑ jelena:

#15 21. 04. 2014 19:04

jelena
Jelena

↑ Světoběžník:

WAP (jako MAW) napsal exponent v podobě zlomku 3^(1/4), tedy $3^{\frac{1}{4}}=\sqrt[4]{3}$, což je totéž. Zkus možná v MAW zvolit možnost výstupu v pdf, zda nebude lépe vidět.

Zápatí