Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2014 18:20

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Kvantová optika

Dobrý den, prosím o pomoc s řešením příkladu: Na povrch niklu dopadá monofrekvenční záření o vlnové délce 100 nm. Mezní vlnová délka při fotoelektrickém jevu u niklu je 248 nm. Vypočítejte energii dopadajících fotonů a výstupní práci. [E = 12,4 Ev; W = 5 Ev]

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Somar)

#2 28. 04. 2014 21:09

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Kvantová optika

Hint 1: Ako je definovaná energia fotónu (vzorec)?

Hint 2: Ako je definovaná výstupná práca, akej energii sa v praxi rovná?

#3 29. 04. 2014 09:55

Somar
Reputace:   

↑ Ferdish:

$E = h.f$
Našel jsem ještě vzorce pro hybnost fotonu: $p=\frac{E}{c}$ nebo také $p=\frac{h}{\lambda }$ a napadlo mě dát hybnosti do rovnosti, takže bychom měli $\frac{E}{c}=\frac{h}{\lambda }$ a potom ${E}=\frac{h*c}{\lambda }$ , jenomže po dosazení hodnot mi výsledek nevychází (Pokud tedy dosazuji správně Planckovu konstantu jako $6.626*10^{-34}$ )

Na tu práci jsem nepřišel :(

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

#4 29. 04. 2014 10:28 Příspěvek uživatele Ferdish byl skryt uživatelem Ferdish.

#5 29. 04. 2014 10:38

Ferdish
Zablokovaný

↑ Somar:
Fajn, vedel si si dosadiť cez hybnosť. Ide to aj priamo pomocou vzťahu ktorý ti porovnaním oboch výrazov pre energiu vyjde, teda $f=\frac{c}{\lambda }$. Nevadí ak si ho doteraz nevedel, ale v príkladoch podobného typu alebo napr. pri rozptyloch sa jedná o veľmi často využívaný vzťah, kedy vieš pomocou konštanty vyjadriť vlnovú dĺžku cez frekvenciu a naopak.

Čo sa týka výsledku, možno nastala chyba pri premene jednotiek. Čo ti vlastne vyšlo?

#6 29. 04. 2014 10:47

Somar
Reputace:   

↑ Ferdish:

Aha, tak to jsem nevěděl, díky. Ve výsledku byl problém, že jsem si neuvědomil, že je potřeba převést Jouly na Elektronvolty :D, teď už je to v pořádku. Nicméně pořád nemám tušení, jak na tu práci. Věděl bys prosím tě ?

#7 29. 04. 2014 10:55

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Somar:
energie při mezní vlnové délce = výstupní práce.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#8 29. 04. 2014 11:00

Somar
Reputace:   

↑ zdenek1:

A to je práce fotonu ? Co se stane, když tu práci vykoná ?

#9 29. 04. 2014 13:35 — Editoval Ferdish (29. 04. 2014 13:35)

Ferdish
Zablokovaný

↑ Somar:
Pokiaľ dopadajúci fotón má energiu rovnú výstupnej práci, tak energia fotónu sa bezo zvyšku spotrebuje iba na jeho uvoľnenie z atómu, ale takýto elektrón nemôže uniknúť z povrchu kovu, pretože neostala žiadna energia, ktorá by sa premenila na kinetickú energiu elektrónu (tzv. vonkajší fotoelektrický jav).

#10 29. 04. 2014 22:49

Somar
Reputace:   

Dobře, už jsem to dopočítal a vyšlo mi to. Tak děkuji za odpovědi ! :)

Zápatí