Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2014 18:20

Somar
Škola: VUT
Pozice: student
Reputace:   

Kvantová optika

Dobrý den, prosím o pomoc s řešením příkladu: Na povrch niklu dopadá monofrekvenční záření o vlnové délce 100 nm. Mezní vlnová délka při fotoelektrickém jevu u niklu je 248 nm. Vypočítejte energii dopadajících fotonů a výstupní práci. [E = 12,4 Ev; W = 5 Ev]

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Somar)

#2 28. 04. 2014 21:09

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Kvantová optika

Hint 1: Ako je definovaná energia fotónu (vzorec)?

Hint 2: Ako je definovaná výstupná práca, akej energii sa v praxi rovná?

#3 29. 04. 2014 09:55

Somar
Reputace:   

↑ Ferdish:

$E = h.f$
Našel jsem ještě vzorce pro hybnost fotonu: $p=\frac{E}{c}$ nebo také $p=\frac{h}{\lambda }$ a napadlo mě dát hybnosti do rovnosti, takže bychom měli $\frac{E}{c}=\frac{h}{\lambda }$ a potom ${E}=\frac{h*c}{\lambda }$ , jenomže po dosazení hodnot mi výsledek nevychází (Pokud tedy dosazuji správně Planckovu konstantu jako $6.626*10^{-34}$ )

Na tu práci jsem nepřišel :(

Pokud budete hodnotit inteligenci ryby podle její schopnosti vyšplhat na strom, budete celý život věřit, že ryba je hloupá.

#4 29. 04. 2014 10:28 Příspěvek uživatele Ferdish byl skryt uživatelem Ferdish.

#5 29. 04. 2014 10:38

Ferdish
Zablokovaný

↑ Somar:
Fajn, vedel si si dosadiť cez hybnosť. Ide to aj priamo pomocou vzťahu ktorý ti porovnaním oboch výrazov pre energiu vyjde, teda $f=\frac{c}{\lambda }$. Nevadí ak si ho doteraz nevedel, ale v príkladoch podobného typu alebo napr. pri rozptyloch sa jedná o veľmi často využívaný vzťah, kedy vieš pomocou konštanty vyjadriť vlnovú dĺžku cez frekvenciu a naopak.

Čo sa týka výsledku, možno nastala chyba pri premene jednotiek. Čo ti vlastne vyšlo?

#6 29. 04. 2014 10:47

Somar
Reputace:   

↑ Ferdish:

Aha, tak to jsem nevěděl, díky. Ve výsledku byl problém, že jsem si neuvědomil, že je potřeba převést Jouly na Elektronvolty :D, teď už je to v pořádku. Nicméně pořád nemám tušení, jak na tu práci. Věděl bys prosím tě ?

#7 29. 04. 2014 10:55

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Somar:
energie při mezní vlnové délce = výstupní práce.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#8 29. 04. 2014 11:00

Somar
Reputace:   

↑ zdenek1:

A to je práce fotonu ? Co se stane, když tu práci vykoná ?

#9 29. 04. 2014 13:35 — Editoval Ferdish (29. 04. 2014 13:35)

Ferdish
Zablokovaný

↑ Somar:
Pokiaľ dopadajúci fotón má energiu rovnú výstupnej práci, tak energia fotónu sa bezo zvyšku spotrebuje iba na jeho uvoľnenie z atómu, ale takýto elektrón nemôže uniknúť z povrchu kovu, pretože neostala žiadna energia, ktorá by sa premenila na kinetickú energiu elektrónu (tzv. vonkajší fotoelektrický jav).

#10 29. 04. 2014 22:49

Somar
Reputace:   

Dobře, už jsem to dopočítal a vyšlo mi to. Tak děkuji za odpovědi ! :)

Zápatí