Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s řešením příkladu: Na povrch niklu dopadá monofrekvenční záření o vlnové délce 100 nm. Mezní vlnová délka při fotoelektrickém jevu u niklu je 248 nm. Vypočítejte energii dopadajících fotonů a výstupní práci. [E = 12,4 Ev; W = 5 Ev]
↑ Ferdish:
Našel jsem ještě vzorce pro hybnost fotonu:
nebo také
a napadlo mě dát hybnosti do rovnosti, takže bychom měli
a potom
, jenomže po dosazení hodnot mi výsledek nevychází (Pokud tedy dosazuji správně Planckovu konstantu jako
)
Na tu práci jsem nepřišel :(

↑ Somar:
Fajn, vedel si si dosadiť cez hybnosť. Ide to aj priamo pomocou vzťahu ktorý ti porovnaním oboch výrazov pre energiu vyjde, teda
. Nevadí ak si ho doteraz nevedel, ale v príkladoch podobného typu alebo napr. pri rozptyloch sa jedná o veľmi často využívaný vzťah, kedy vieš pomocou konštanty vyjadriť vlnovú dĺžku cez frekvenciu a naopak.
Čo sa týka výsledku, možno nastala chyba pri premene jednotiek. Čo ti vlastne vyšlo?
↑ Ferdish:
Aha, tak to jsem nevěděl, díky. Ve výsledku byl problém, že jsem si neuvědomil, že je potřeba převést Jouly na Elektronvolty :D, teď už je to v pořádku. Nicméně pořád nemám tušení, jak na tu práci. Věděl bys prosím tě ?
↑ zdenek1:
A to je práce fotonu ? Co se stane, když tu práci vykoná ?

↑ Somar:
Pokiaľ dopadajúci fotón má energiu rovnú výstupnej práci, tak energia fotónu sa bezo zvyšku spotrebuje iba na jeho uvoľnenie z atómu, ale takýto elektrón nemôže uniknúť z povrchu kovu, pretože neostala žiadna energia, ktorá by sa premenila na kinetickú energiu elektrónu (tzv. vonkajší fotoelektrický jav).