Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o kontrolu a pomoc (nevím si s tím rady)
funkce: y = 1/(1-x^2)
def obor R-(-+1)
funkce je sudá
pruseciky:s y(0,1) s x neexistuje
limity jdouci k nekonucnu =0
rostoucí (0,∞)
klesající (-∞,0)
a tad mám problém jak dále druhá derivace mi vysla:-(2*(3*x^2+1))/(x^2-1)^2
nejsem ale schopen zjistit nulové body
jak zjistím konkávitu a konvexitu, infl.body?
pokud by sem někdo mohl dát spravný výsledeky byl bych moc vděčny
↑ jurec:
Pěkný večer .),
doporučuji použít tlačítko Hledat (nahoře hned vedle Pravidel a Profilu). Dovyhledávání zadejte Průběh funkce a určitě dostanete velké množství témat se stejnou tematikou (je tu dokocne jedno téma, kde se řešil průběh různých funkcí na několik stran a každá funkce je tam pěkně rozepsána - najdete tam odpovědi na vaše dotazy).
Pro ověření správnosti derivadce doporučuji sekci Ostatní - téma: Odkazy, respk. MAW - Diferenciální počet, do pole pro předpis funkce zadejte:
(1)/(1-(x^(2))) - pro prvou derivaci
(2*x)/((x^(4))-(2*(x^(2)))+1) - pro druhou derivaci
D(f) bych řekl, že je správně (jen bych snad volil složené závorky místo kulatých, ale možná že se to zapisuje i do kulatých).
Také bych řekl, že je sudá a není lichá, ale snad někdo opraví .).
Průsečíky mi připadají správně.
Ta limita snad také, ale ještě mi tam chybí limita pro minus nekonečno a pro +/- 1 (respk. vzhledem k sudosti stačí snad jen k nekonečnu a k plus jednotce).
Na další už nemám čas, snad někdo orpaví vás i mne ;)
EDIT:
jendula11: platí to pouze pro třetí derivaci nebo i pro nějaké další (někde sjem k tomu něco četl a už si nemohu vzpomenout co, tak se takhle ptám .))? Děkuji
↑ jendula11:
Myslím, že nějak tak to vypadá i v maximě, jen si teď nevzpomenu na krajní body intervalu, ale určitě je máš správně (stačilo by asi dosadit z každého intervalu nějakou hodnotu a zjistit znaménko derivace, co myslíš?) .).
Ta druhá derivace se dá zjednodušit na
S intervaly konvexnosti a konkávnosti souhlasím, stejně jako s neexistencí inflexních bodů.
Mimochodem, čím to, že tolik lidí píše
místo
?
O.o napsal(a):
Pro ověření správnosti derivadce doporučuji sekci Ostatní - téma: Odkazy, respk. MAW - Diferenciální počet, do pole pro předpis funkce zadejte:
(1)/(1-(x^(2))) - pro prvou derivaci
(2*x)/((x^(4))-(2*(x^(2)))+1) - pro druhou derivaci
anebo rovnou cely prubeh
↑ kaja.marik:
Toho jsem si všiml až později, proto jsem psal, že si nepamatuji ty krajní body intervalů konvexiity a konkavity, ale děkuji jsem holt nepozorný ;)
vsem díky za pomoc.
Problém byl hlavně v tom, že jsem byl utahaný a chtěl si zjendodušit druhou derivaci pravě pomocí MAW a z vysledneho tvaru jsem nebyl schopen zjistit nulové body. Po zkouknutí vasich prispevku jsem to udelal rucne a vysel mi pekny tvar s kterým si uz dále vim rady (a navic mohu udelat kontrolu dle vasich vysledku).
Jeste jednou moc diky.
Stránky: 1