Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám takovýhle problém:
jsou grupy a je . Pro existuje , taková, že . Je taky ?
Prosím o radu.
↑ Andrejka3:
Ahoj, co je to prosím [H,G]? (Podle kontextu to bude nějaká množina grup, ale jaká?) Děkuji za informaci.
PS: Jde o konečné, nekonečné grupy a nebo to nechceš rozlišovat?
↑ check_drummer:
Ahoj, [H,G] je myšlen interval ve svazu (normálních) podgrup grupy G. Takže jen tohle .
Jinak stačí pro konečné grupy. Původně jsem měla dotaz specifický, ale raději jsem to napsala obecnější.
Ahoj.
Nie som si celkom istý, ale mohlo by to byť nasledovne:
Môžme použiť tretiu vetu o izomorfizme, , a teda je normálna podgrupa. Dostaneme komutatívny diagram:
prvá časť: ;
druhá časť: .
Odtiaľ vidno, že obraz (K/H) v grupe A je podmnožinou množiny B a je aj normálnou podgrupou v A, vďaka izomorfizmu.
Pre ľubovolnú normálnu podgrupu B grupy A, vezmeme jej obraz v grupe (G/H) [izomorfizmus], ktorý je normálnou podgrupou, a označme ho K. Potom sa použije ten predošlý odstavec a malo by to sedieť.
↑ :D:
Děkuji za odpověď. Byl bych ráda za trochu podrobnější rozpis. Takhle si myslím, že to neověřím, ale děkuji za nápad, budu o tom přemýšlet.
↑ Andrejka3:
Ahoj,
určitě ne nutně, ale vždycky takovou lze najít.
1) Proč ji lze najít: to je v podstatě jen věta o korespondenci spolu s třetí (druhou?) větou o isomorfismu (myslím, že to je to, o čem píše ↑ :D:).
2) Ale stále může existovat pro normální podgrupa tak, že vše, co píšeš, platí, až na závěr : stačí vzít (tj spočetná dir. suma kopií ) , tedy . Pak zvolíme-li (tj podgrupa taková, že všechny její prvky mají nenulovou nejvýše první souřadnici; tj "první kopie" v té dir. sumě), dostaneme, že , tedy lze volit . Pak , ale .
↑ OiBobik:
Díky za odpověď, ten můj dotaz souvisí s nějakou oblastí teorie grup, kterou asi neznám? Ten protipříklad Tě napadnul nějakým elementárním přemýšlením, nebo je za tím hlubší teorie?
↑ Andrejka3:
Nějaká extra teorie k tomu mě asi moc nenapadá... Ten příklad člověk vymyslí tak nějak elementárně (moje intuice za tím je "dostatečně vysoká grupa, tak, že faktorizace někde dole se ztratí"; možná esteticky lepší příklad téhož typu je vzít si Prüferovu grupu, tj, pro prvočíslo, něco jako se sčítáním, resp s násobením, což je totéž - pak dokonce faktor podle libovolné vlastní podgrupy je isomorfní původní grupě).
↑ OiBobik:
Jasně, pamatuju si, že jsi mě na to už jednou upozorňoval :)
Stránky: 1