Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím,
nechápem vete : 1. Rychlost kouli m1 a m2 se zmeni ....
Ved rychlost jako celku je v. Pri nepružnom raze PO zrážke pohybuju tak akoby samostatne mali ine rychlosti?
ja by som povedal že rychlosť guli sa zmeni na 

Ved rychlost jako celku je v.
Já osobně nerozumím tomu, jak může rychlost, která se rovná
, být vyjádřena pomocí výrazu, který to
obsahuje. Vzorec pro výpočet rychlosti po srážce by žádné
obsahovat neměl.
Pri nepružnom raze PO zrážke pohybuju tak akoby samostatne mali ine rychlosti?
Ne.
ja by som povedal že rychlosť guli sa zmeni na
Proč tvůj vzorec pro výpočet rychlosti
obsahuje
?
↑ KennyMcCormick: ok, to co som napisal je bludarina ale
Já osobně nerozumím tomu, jak může rychlost, která se rovná
, být vyjádřena pomocí výrazu, který to
obsahuje. Vzorec pro výpočet rychlosti po srážce by žádné
obsahovat neměl.
narážas na výraz
? Ja tomuto nerozumiem. Proč?
Nemá to niečo spoločné s tým, že rovnica 25 upravím na tvar (celková hmotnosť).(rýchlosť) = 0 no a ta rychlost bude rychlost kouli?
Fakt ja som si to nevymyslel, je to v knihe. Ked vieš poráď, ked nie, tak nič.
Zdravím,
Mišo napsal(a):
já ve scanu vidím množné číslo "rychlosti koulí...", co bych přečetla jako rychlost první koule se změní o
, rychlost druhé koule se změní o
. Tedy chtějí povídat o velikosti změn a asi chybí čárka mezi závorkami.
"změna na" je změna na novou hodnotu, což by ani v rozměrnosti nesedělo (po roznásobení by vycházel "kvadrát rychlosti"). ↑ miso16211: odkud je text? Děkuji.
↑ jelena:
text je z knihy : Hlavicka : Fyzika pro pedagogicke fakulty (Mechanika atd)
K problému:
ak správne chápem je : napr.
rýchlosť gule jedna po zrážke, alebo je to hodnota ktorú potrebuje pričítat k pôvodnej hodnote aby sme dostali hodnotu novej rýchlosti?
↑ miso16211:
děkuji, knihu jsem zatím neviděla.
K problému:
ak správne chápem je : napr.rýchlosť gule jedna po zrážke, alebo je to hodnota ktorú potrebuje pričítat k pôvodnej hodnote aby sme dostali hodnotu novej rýchlosti?
ano, je to "hodnota ktorú potrebuje pričítat k pôvodnej hodnote aby sme dostali hodnotu novej rýchlosti?" (
). Ale bereš to příliš krkolomně. Původní rychlost koule byla
, po nepružné srážce se koule spoji a pohybuji se spolu stejnou rychlosti
. To znamená, že každá koule se teď pohybuje rychlosti
. Změna rychlosti
. Obdobně pro druhou kouli.
Však to můžeš vyzkoušet na kuličkách z plastelíny. Také se můžeš věnovat rozboru, že pokud je
, které koule rychlost po spojení stoupla a které naopak poklesla. Také rozvažovat na znaménkem rozdílu
nebo (v-v_2)$. Pro jednoduchost bylo zadáno, že koule se pohybuji po jedné přímce a ve stejném směru. Dál můžeš rozvíjet pro pohyb po stejné přímce proto sobě a nakonec při pohybu po přímkách s nenulovou odchylkou - viz kolega ↑ pietro:. Nezapomínat, že rychlost je vektor, tedy při pohybu po stejné přímce můžeme uvažovat jen projekci na tuto přímku, čímž nemusíme zacházet do sčítání vektorů "úplně poctivě".
V příkladu kolegy ↑ pietro: už je sčítání vektorů se vším všude. Ještě pořád nejasné?
Peter napsal(a):
keď nám je ťažko, pomôže geometria :-)
To si budu pamatovat, až příště povleču 9kg balíček do 7. patra bez fungujícího výtahu. Jinak univerzální lék je snad moravská lidová :-)
↑ jelena:
ja rozumiem všetkému, akurát nerozumiem interpretácii autora : rychlosť koulí se zmení NA. Ja by som tam dával "O".
Tie všetke priklady su v tej knihe, pruzne, nepruzne, specialny pripady.
↑ pietro:
tou geometriou si to docela stazil, obrázku vubec nerozumím NACO je to?
Jenom to ukazuje ze koule maju spolocnu rychlost ... tg c ?
↑ miso16211:
no mám dojem, že je nás takových více, kdo sdělení autora nerozumí - vždyť vidíš sám, že moc smyslu nedává. To změní NA místo O mi skoro zní, jako by překládal z ruštiny.
↑ miso16211:
já věřím :-) Ale to té větě bohužel smyslu nepřidává. Co kolegové? Děkuji.
Ahojte, skúsil som ešte dosadiť , upraviť , Wolframovať.... nie som múdrejší, no marí sa mi že kdesi sa podobný dvojčlen vyskytoval pri nejakých témach. (rozpis kvadrátu vektora ????)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=si … v1-v2%29^2