Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám problém s těmito příklady:
Pomohli byste mi je vyřešit? Mám tu problém především s příklady 1,2,3 .
Jde o to, že první příklady nějak špatně zkracuji a nemohu najít na internetu nějaký podobný příklad. Ze školy mám jen jednu úlohu na sin(z), ale ta vyjde hezky. U dalších příkladů to vede na nehezké kvadratické rovnice. Budu moc rád za každý tip nebo návod. Děkuji :-)
Zdravím,
pokud ještě aktuální (a navazuje na toto téma), tak u prvních 2 úloh pravděpodobně bude potřeba se ještě zaměřit na logaritmus v komplexním oboru (jelikož tak bys ukončoval úpravy
.
Zde se mi jeví přehledné dost. Nehezké kvadratické rovnice - zkus ještě upřesnit, v čem je nehezkost (také pokud aktuální).
↑ Ibanus:
Zdravím,
omlouvám se, že mi dřív nevyšlo se podívat pořádně. Pokud já nedělám nějakou chybu při úpravách, tak výsledek k 1. úloze patří k zadání tg(z)=i/3. Jestli v tom není problém, že "nevychází".
↑ jelena:
Ahoj,
rád bych se zeptal, jestli nevíte o nějaké dobré stránce, či pdf, kde je tato látka, tzn. řešení goniometrických rovnic v komplexních číslech vysvětleno. Děkuji
↑ Ibanus:
ad 2) Doporučuji použít vzorec
a následně
. Pak
Stačí tedy řešit rovnici
Zavedeme substituci
a máme
Nyní stačí vyřešit rovnici s neznámou
.
Zdravím,
Určitě nevadí. Sem s materiály. :-)
:-) to už je v odkazu "přehledné dost".
↑ Freedy: nevím o ničem speciálním. Spíš bych zůstala u běžných postupů řešení goniometrických rovnic až do okamžiku práce s komplexními čísly. V tomto momentu je dobré si představit souvislost mezi exponenciálním a goniometrickým nebo algebraickým tvarem komplexních čísel. Potom přepis goniometrických funkcí v komplexním oboru. + že mnohoznačnost řešení. Potom lze vyřešit i bez zavedení logaritmů. Na druhou stranu logaritmus komplexního čísla je dobrý pro "mechanické dokončení":
Pavel napsal(a):
Nyní stačí vyřešit rovnici s neznámou
.
A tak nevím, co bych ještě povídala, když je v tématu přímo vážená autorita - kolega Pavel.
↑ Pavel: souhlasíš, prosím, že výsledek k úloze 1 na scanu k zadání nepatří ↑ příspěvek 4:? Děkuji.
OT - pro kolegu Pavla (a nejen): a kdybych mohla chtít králíka z klobouku :-) S kolegou Freedy jsme v některém tématu měli debatu, že některá úloha již od pohledu jeví jako "špatně" zadána - je taková těžkopádná, nepěkná, neelegantní. Tato asi není špatně zadaná, ale není elegantní. Jde vyřešit jen úpravou do některých vzorců (nebo jen jak ukazuje kolega Stýv?) - stačí mi, zda jde.
↑ Ibanus:
Proč je ve druhém řádku papíru č. 1 mezi zlomky znaménko
, když v zadání je před funkcí cos znaménko
?
↑ jelena:
Vypočítal jsem si tu první úlohu taky a zjistil jsem, že kořeny lze získat z rovnice v tvaru:
Kořeny této rovnice jsou:
Při převodu na
jsem došel k závěru, že
.
Argument hodnoty z jsem zjistil jako podíl imaginární složky ku reálné podle tangens. Tedy
a po malé úpravě mám výsledek:
nebo též
.
Zdravím,
k řešení ↑ příspěvek 10: ještě bych měla takové drobné doporučení - pokud se vysvytuje kvadratická rovnice s komplexními koeficienty
, je dobré celou rovnici vynásobit číslem komplexně sdruženým k koeficientu u kvadratického členu, tedy
, trošku to zmírní divočinu následných úprav.
Závěr řešení je takový dramatický :-), ale snad při pořádném přepisu se zprůhlední.
Za další řešení děkuji, bylo tedy řešené původní zadání
? potom viz kolega ↑ Pavel:. Pokud bys chtěl mít v zápisu komplexní tvar, tak použit přepis arctg na logaritmickou formu.
Ještě poznámky: rovnice
je v součinovém tvaru, lze upravit na
, tedy bych z toho nedostala
. Zkus překontrolovat.
potom
Argument hodnoty z jsem zjistil jako podíl imaginární složky ku reálné podle tangens. Tedy
a po malé úpravě mám výsledek:
v argumentu by se nemělo objevovat
, je to
(podílu koeficientů b, a ve tvaru
), tedy opět pokontrolovat.
Pokud chceš pracovat s exponenciálním tvarem pro tg, potom bych použila již upravený zápis na 
odkud 
od tohoto kroku buď logaritmováním (jak provádíš, jen trošku pořádněji), nebo porovnáním komplexních čísel
(nezapomenout na mnohoznačnost).
V každém případě děkuji za aktivní přístup k problému a kolegovi Pavlovi za zapojení do tématu (i případně za další kritiku, omluv mé imaginární jednotky :-)).
↑ jelena:
Ach, tato rovnice, mou nedůsledností jsem se zase upsal. Máte naprostou pravdu, že by to nevyšlo.
Správný tvar měl být
a ten už platí.
Mám však ještě zmatek v tom konci pro první úlohu.
Podle výsledku se můj nesprávný konec
nebo lépe
hodí více než řešení, které jsem přepočítal podle rady
s využitím
.
Tedy vyšlo mi
a pokud to porovnám ve WA, tak je to celé jiný výsledek, než to co je v zadání. Buďto je tedy chyba na straně výsledku na začátku nebo dělám pořád chybu já. :-)
Pro usnadnění:
WA výsledky řešení: 1. řešení, 2. řešení a 3. řešení.
Moc děkuji za připomínky. Přepočítával jsem to dle rad výše pro druhý příklad. :-)
↑ Ibanus:
Zdravím a děkuji,
tedy řešíme rovnici
užitím Euler. vztahů (a substituce
použita v rovnici po úpravě
, odkud máme:
. Pro
máme
, logaritmujeme levou a pravou stranu a dostaneme:

po podělení i dostaneme
, obdobně
(zde editováno), což můžeme zapsat jako jedno řešení 
Toto řešení neodpovídá řešení na papíru zadání a to proto, že řešení na papíře patří k zadání
- zkus ho vyřešit.
Asi vidím, v čem je problém s nalezením argumentu komplexního čísla - zápis
, potom
, 
----------------------------------------------------
Dobojováno bude, až ještě vyřešíš opravené zadání rovnice
:-)
↑ jelena:
Děkuji za velmi vyčerpávající vysvětlení. :-)) Moc mi pomohlo. Opravil jsem se ve všem a teď to funguje.
Jinak řešení
jsem objevil toto:
kvadratická rovnice:
kde kořeny jsou
.
Z tohoto jsem se dostal na výsledek: 
Je mi akorát zajímavostí, proč je výsledek v zadání o jednu polovinu rozdílný (menší v imaginární části, než můj výsledek. Viz zde.
Zkoušel jsem to např. pro
.
↑ Ibanus:
Máš špatně zlogaritmovanou odmocninu, platí totiž
Stránky: 1