Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2015 10:42 — Editoval Ibanus (03. 01. 2015 11:02)

Ibanus
Reputace:   

Problém s řešením příkladů na komplexní čísla a funkce

Zdravím,

mám problém s těmito příklady:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/78019_complex_fce.jpg

Pomohli byste mi je vyřešit? Mám tu problém především s příklady 1,2,3 .

Jde o to, že první příklady nějak špatně zkracuji a nemohu najít na internetu nějaký podobný příklad. Ze školy mám jen jednu úlohu na sin(z), ale ta vyjde hezky. U dalších příkladů to vede na nehezké kvadratické rovnice. Budu moc rád za každý tip nebo návod. Děkuji :-)

• (téma jako vyřešené označil(a) Ibanus)

#2 05. 01. 2015 23:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Problém s řešením příkladů na komplexní čísla a funkce

Zdravím,

pokud ještě aktuální (a navazuje na toto téma), tak u prvních 2 úloh pravděpodobně bude potřeba se ještě zaměřit na logaritmus v komplexním oboru (jelikož tak bys ukončoval úpravy $e^{\mathrm{j}z}=\ldots$.

Zde se mi jeví přehledné dost. Nehezké kvadratické rovnice - zkus ještě upřesnit, v čem je nehezkost (také pokud aktuální).

#3 06. 01. 2015 13:04

Ibanus
Reputace:   

No, nevím právě jak udělat první dvě úlohy. Zbylé tři jsem vyřešil. Tuto práci jsem našel před pár dny, ale ne až tak dobře se v tom zorientuji.

#4 07. 01. 2015 20:12

jelena
Jelena

↑ Ibanus:

Zdravím,

omlouvám se, že mi dřív nevyšlo se podívat pořádně. Pokud já nedělám nějakou chybu při úpravách, tak výsledek k 1. úloze patří k zadání tg(z)=i/3. Jestli v tom není problém, že "nevychází".

#5 07. 01. 2015 23:42

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

↑ jelena:
Ahoj,

rád bych se zeptal, jestli nevíte o nějaké dobré stránce, či pdf, kde je tato látka, tzn. řešení goniometrických rovnic v komplexních číslech vysvětleno. Děkuji

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#6 08. 01. 2015 08:13

Ibanus
Reputace:   

↑ jelena:

Určitě nevadí. Sem s materiály. :-)

#7 08. 01. 2015 11:17

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Ibanus:

ad 2) Doporučuji použít vzorec $\cos z=\sin\left(z+\frac{\pi}2\right)$ a následně $\sin A-\sin B=2\sin\left(\frac{A-B}2\right)\cos\left(\frac{A+B}2\right)$. Pak

$
\sin z-\cos z=\sin z-\sin\left(z+\frac{\pi}2\right)=2\sin\left(-\frac{\pi}4\right)\cos\left(z+\frac{\pi}4\right)=-\sqrt 2\cos\left(z+\frac{\pi}4\right)
$

Stačí tedy řešit rovnici

$
\cos\left(z+\frac{\pi}4\right)=-\frac{3}{2}\sqrt 2.
$

Zavedeme substituci $w=z+\frac{\pi}4$ a máme

$
\cos w=-\frac{3}{2}\sqrt 2\qquad\Leftrightarrow\qquad\frac{\mathrm e^{\mathrm iw}+\mathrm e^{-\mathrm iw}}2=-\frac{3}{2}\sqrt 2
$

Nyní stačí vyřešit rovnici s neznámou $\mathrm e^{\mathrm iw}$.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#8 08. 01. 2015 12:25

Pavel

↑ Ibanus:

ad 1) $\mathrm{tg}\,z=\frac 13\quad\Leftrightarrow\quad z=\mathrm{arctg}\,\frac 13+k\pi,\ k\in\mathbb Z$.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#9 08. 01. 2015 12:58

jelena
Jelena

Zdravím,

Určitě nevadí. Sem s materiály. :-)

:-) to už je v odkazu "přehledné dost".

↑ Freedy: nevím o ničem speciálním. Spíš bych zůstala u běžných postupů řešení goniometrických rovnic až do okamžiku práce s komplexními čísly. V tomto momentu je dobré si představit souvislost mezi exponenciálním a goniometrickým nebo algebraickým tvarem komplexních čísel. Potom přepis goniometrických funkcí v komplexním oboru. + že mnohoznačnost řešení. Potom lze vyřešit i bez zavedení logaritmů. Na druhou stranu logaritmus komplexního čísla je dobrý pro "mechanické dokončení":

Pavel napsal(a):

Nyní stačí vyřešit rovnici s neznámou $\mathrm e^{\mathrm iw}$.

A tak nevím, co bych ještě povídala, když je v tématu přímo vážená autorita - kolega Pavel.

↑ Pavel: souhlasíš, prosím, že výsledek k úloze 1 na scanu k zadání nepatří ↑ příspěvek 4:? Děkuji.

OT - pro kolegu Pavla (a nejen): a kdybych mohla chtít králíka z klobouku :-) S kolegou Freedy jsme v některém tématu měli debatu, že některá úloha již od pohledu jeví jako "špatně" zadána - je taková těžkopádná, nepěkná, neelegantní. Tato asi není špatně zadaná, ale není elegantní.  Jde vyřešit jen úpravou do některých vzorců (nebo jen jak ukazuje kolega Stýv?) - stačí mi, zda jde.

#10 08. 01. 2015 22:53 — Editoval Ibanus (08. 01. 2015 22:55)

Ibanus
Reputace:   

Tak jsem to s menší pomocí kamaráda vyřešil. Postup dávám sem.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/53761_WP_000160.jpg

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/53872_WP_000161.jpg

Ten postup je snad zřejmý. Na internetu se toto řešení nikde nevyskytuje. Umožňuje řešit celou skupinu úloh typu goniometrická funkce = hodnota v $\mathbb{C}$.

Děkuji za rady výše. ↑ jelena: ↑ Pavel:

#11 09. 01. 2015 09:09

Pavel

↑ Ibanus:

Proč je ve druhém řádku papíru č. 1 mezi zlomky znaménko $+$, když v zadání je před funkcí cos znaménko $-$ ?

#12 09. 01. 2015 15:41

Ibanus
Reputace:   

↑ Pavel:

Jo vidíte, no tak toto je pro variantu:
$\sin z+\cos z=3$

Trochu jsem se upsal, nicméně zbytek řešení se podle toho odvíjí.

#13 10. 01. 2015 00:25 — Editoval Ibanus (10. 01. 2015 00:27)

Ibanus
Reputace:   

↑ jelena:

Vypočítal jsem si tu první úlohu taky a zjistil jsem, že kořeny lze získat z rovnice v tvaru:

$t^{2}(3-i)+t(-3-i)=0$

Kořeny této rovnice jsou:
$t_{1,2}\pm \frac{3+i}{\sqrt{10}}$

Při převodu na $Ln=\ln|z|+i(argz+2\pi k)$ jsem došel k závěru, že $|z|=1$.

Argument hodnoty z jsem zjistil jako podíl imaginární složky ku reálné podle tangens. Tedy $\frac{i}{3}$ a po malé úpravě mám výsledek:
$Lnz=-\frac{1}{3}+2k\pi i$ nebo též $Lnz=i(\frac{i}{3}+2k\pi)$.

#14 10. 01. 2015 16:01

jelena
Jelena

Zdravím,

k řešení ↑ příspěvek 10: ještě bych měla takové drobné doporučení - pokud se vysvytuje kvadratická rovnice s komplexními koeficienty $y^2(1+i)-6iy+(-1+i)=0$, je dobré celou rovnici vynásobit číslem komplexně sdruženým k koeficientu u kvadratického členu, tedy $(1-i)$, trošku to zmírní divočinu následných úprav.

Závěr řešení je takový dramatický :-), ale snad při pořádném přepisu se zprůhlední.

Za další řešení děkuji, bylo tedy řešené původní zadání $\mathrm{tg}\,z=\frac 13$? potom viz kolega ↑ Pavel:. Pokud bys chtěl mít v zápisu komplexní tvar, tak použit přepis arctg na logaritmickou formu

Ještě poznámky: rovnice $t^{2}(3-i)+t(-3-i)=0$ je v součinovém tvaru, lze upravit na $t(t(3-i)-3-i)=0$, tedy bych z toho nedostala $t_{1,2}=\pm \frac{3+i}{\sqrt{10}}$. Zkus překontrolovat.

potom 

Argument hodnoty z jsem zjistil jako podíl imaginární složky ku reálné podle tangens. Tedy $\frac{i}{3}$ a po malé úpravě mám výsledek:

v argumentu by se nemělo objevovat $i$, je to $arctg(b/a)$ (podílu koeficientů b, a ve tvaru $y=a+bi$), tedy opět pokontrolovat.

Pokud chceš pracovat s exponenciálním tvarem pro tg, potom bych použila již upravený zápis na
$\frac{e^{2iz}-1}{i(e^{2iz}+1)}=\frac{1}{3}$
odkud $e^{2iz}=\frac{i+3}{3-i}=\frac{4}{5}+\frac{3}{5}i$
od tohoto kroku buď logaritmováním (jak provádíš, jen trošku pořádněji), nebo porovnáním komplexních čísel $e^{2i(a+bi)}=\frac{4}{5}+\frac{3}{5}i$ (nezapomenout na mnohoznačnost).

V každém případě děkuji za aktivní přístup k problému a kolegovi Pavlovi za zapojení do tématu (i případně za další kritiku, omluv mé imaginární jednotky :-)).

#15 11. 01. 2015 01:48 — Editoval Ibanus (11. 01. 2015 02:00)

Ibanus
Reputace:   

↑ jelena:

Ach, tato rovnice, mou nedůsledností jsem se zase upsal. Máte naprostou pravdu, že by to nevyšlo.
$t^{2}(3-i)+t(-3-i)=0$

Správný tvar měl být $t^{2}(3-i)+(-3-i)=0$ a ten už platí.

Mám však ještě zmatek v tom konci pro první úlohu.

Podle výsledku se můj nesprávný konec $iz=i(\frac{i}{3}+2k\pi)$ nebo lépe $z=\frac{i}{3}+2k\pi$ hodí více než řešení, které jsem přepočítal podle rady $arctg(b/a)$ s využitím $y=a+bi$.

Tedy vyšlo mi $z=\frac{1}{3}+k\pi $ a pokud to porovnám ve WA, tak je to celé jiný výsledek, než to co je v zadání. Buďto je tedy chyba na straně výsledku na začátku nebo dělám pořád chybu já. :-)

Pro usnadnění:
WA výsledky řešení: 1. řešení, 2. řešení a 3. řešení.
Moc děkuji za připomínky. Přepočítával jsem to dle rad výše pro druhý příklad. :-)

#16 11. 01. 2015 17:31 — Editoval jelena (11. 01. 2015 20:52)

jelena
Jelena

↑ Ibanus:

Zdravím a děkuji,
tedy řešíme rovnici $\mathrm{tg}\,z=\frac 13$ užitím Euler. vztahů (a substituce $t=e^{iz}$ použita v rovnici po úpravě $t^{2}(3-i)+(-3-i)=0$, odkud máme:

$t_{1,2}=\pm \frac{3+i}{\sqrt{10}}$. Pro $t_1=\frac{3+i}{\sqrt{10}}$ máme $e^{iz}=\frac{3+i}{\sqrt{10}}$, logaritmujeme levou a pravou stranu a dostaneme:
$iz=\ln|\frac{3+i}{\sqrt{10}}|+i(\varphi+2k\pi)$

$iz=0+i\(\mathrm{arctg}\(\frac{1}{\sqrt{10}}:\frac{3}{\sqrt{10}}\)+2k\pi\)$
$iz=i\(\mathrm{arctg}\(\frac{1}{3}\)+2k\pi\)$ po podělení i dostaneme
$z_1=\mathrm{arctg}\(\frac{1}{3}\)+2k\pi$, obdobně $z_2=\pi+\mathrm{arctg}\(\frac{1}{3}\)+2k\pi$ (zde editováno), což můžeme zapsat jako jedno řešení $z=\mathrm{arctg}\(\frac{1}{3}\)+k\pi$

Toto řešení neodpovídá řešení na papíru zadání a to proto, že řešení na papíře patří k zadání $\mathrm{tg}\,z=\frac i3$ - zkus ho vyřešit.

Asi vidím, v čem je problém s nalezením argumentu komplexního čísla - zápis $\frac{3+i}{\sqrt{10}}=\frac{3}{\sqrt{10}}+\frac{1}{\sqrt{10}}i$, potom $a=\frac{3}{\sqrt{10}}$, $b=\frac{1}{\sqrt{10}}$

----------------------------------------------------

Dobojováno bude, až ještě vyřešíš opravené zadání rovnice $\mathrm{tg}\,z=\frac i3$ :-)

#17 11. 01. 2015 22:57 — Editoval Ibanus (11. 01. 2015 22:59)

Ibanus
Reputace:   

↑ jelena:

Děkuji za velmi vyčerpávající vysvětlení. :-)) Moc mi pomohlo. Opravil jsem se ve všem a teď to funguje.

Jinak řešení $\mathrm{tg}\,z=\frac i3$ jsem objevil toto:

kvadratická rovnice: $2y^{2}-1=0$ kde kořeny jsou $y_{1, 2}=\pm \frac{1}{\sqrt{2}}$.

Z tohoto jsem se dostal na výsledek: $z=\pi k-i\ln\frac{1}{2}$

Je mi akorát zajímavostí, proč je výsledek v zadání o jednu polovinu rozdílný (menší v imaginární části, než můj výsledek. Viz zde.

Zkoušel jsem to např. pro $k=1$.

#18 11. 01. 2015 23:26

Pavel

↑ Ibanus:

Máš špatně zlogaritmovanou odmocninu, platí totiž

$
\ln\frac 1{\sqrt 2}=\ln 2^{-\frac 12}=-\frac 12\ln 2\mathrel{\color{red}\neq-\ln\frac 12}
$

#19 11. 01. 2015 23:41

Ibanus
Reputace:   

↑ Pavel:

Jo tak. :-) Děkuji mnohokrát za pomoc. Uzavírám. Nemám dalších otázek. :-)

Zápatí