Ahoj, mám tady limitu, mám takové tušení že bych měla vytknout ze všeho n,ale potřebovala bych přesný postup jak na to. Můžete mi prosím někdo poradit? Díky![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty } \frac{\sqrt{n+1}-\sqrt[3]{n^{3}+1}}{\sqrt[4]{n+1}-\sqrt[5]{n^{5}+1{}}}$](/mathtex/79/7911c0cd45d1eef4e0d10222fd5b54bb.gif)

Ahoj,právě že ne.... tak by to asi bylo jednoduší ,ale to
ani na čtvrtou tam na začátku není.. :(
↑ pilna.studentka:D:
Ahoj.
Vytknout v čitateli i jmenovateli n je dobrý nápad. Pak ta n můžeš spolu vykrátit a použít větu o aritmetice limit, aby ses dobrala k správnému výsledku.

A ty n pak muzu vykratit, i kdyz mam dole i nahore rozdil?
Idea: Řekl bych, že ta poslopnost se bude pro velká
chovat podobně jako
.
Když to n vytkneš z celého čitatele i z celého jmenovatele, tak ho zkrátit samozřejmě můžeš.

↑ Rumburak: Zel, k odpovedi nestaci, ze bychom rekli, ze se to chova nejak. Je treba se k tomu nejak dopocitat a uzit vet korektne, tj. zadne castecne limiteni, aby se nam nejake vyrazy vytratily.
Jak tam jsou jine nez druhe odmocniny, zkusil bych nejak pouzit vzorec a^n - b^n = (a - b)*(a^{n-1} + a^{n-2}*b + a^{n-3}*b^2+.......+b^{n-1}). Vim, ze jsme tohle pouzivali i u rad. Figl je v tom vzit za a resp. b ty odmocniny, v uvedenem vzorci to pak hraje roli zavorky (a-b), tu tedy vyjadrit a prepsat ji podle toho vyjadreni. Objevi se tam prave n-te mocniny tech odmocnin, a tak se odmocniny zrusi a jejich argumenty pak odectou, coz nam zklikviduje nedefinovany vyraz typu inf-inf, musi se tedy za n vzit tolik, kolikata je odmocnina v zadani. Tady je ale kazda odmocnina jina, vymejslim, co s tim.
Zdravím ↑ Sergejevicz:
Řekl bych, že není třeba nic vymýšlet - použít radu kolegy ↑ Jozef3:.

Jj napsal(a):
Zdravím ↑ Sergejevicz:
Řekl bych, že není třeba nic vymýšlet - použít radu kolegy ↑ Jozef3:.
To je vlastne fakt. Vzdyt jsem to vlastne nedavno sam nekam psal - vytknout v cit. resp. jm. nejvyssi mocninu cit. resp. jm., zkratit, co se da, a vysledek se pak dostavi.

Ale vytknuti nejvyssi mocniny cit. resp. jm. zde pomaha proto, ze ve jm. je v kazdem scitanci jina nejvyssi mocnina. To kdyby tam byly ty mocniny stejne, jako nahazoval jeden kolega tady, tak by ve jmenovateli vytknuti nejvyssi mocniny jmenovatele vedlo k vyrazu v limite typu 1 - 1 = 0.
↑ Sergejevicz:
Souhlasím, vlastní výpočet či důkaz musí být naprosto exaktní. Ale nejprve je potřeba objevit, kterými cestami
bude vhodné takový výpočet či důkaz vést, aby to vedlo k cíli. K tomu nám i hrubý odhad může pomoci, protože
bývá přehlednější. (Nesmí samozřejmě být hrubý příliš.) Přesně v tomto duchu byla míněna moje poznámka.
Připodobnění dané posloupnosti k
nám může napovědět, že správným krokrm by mohlo být vykrácení
zlomku proměnnou
, nic více.