Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mám tady limitu, mám takové tušení že bych měla vytknout ze všeho n,ale potřebovala bych přesný postup jak na to. Můžete mi prosím někdo poradit? Díky![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty } \frac{\sqrt{n+1}-\sqrt[3]{n^{3}+1}}{\sqrt[4]{n+1}-\sqrt[5]{n^{5}+1{}}}$](/mathtex/79/7911c0cd45d1eef4e0d10222fd5b54bb.gif)

Ahoj,právě že ne.... tak by to asi bylo jednoduší ,ale to
ani na čtvrtou tam na začátku není.. :(
↑ pilna.studentka:D:
Ahoj.
Vytknout v čitateli i jmenovateli n je dobrý nápad. Pak ta n můžeš spolu vykrátit a použít větu o aritmetice limit, aby ses dobrala k správnému výsledku.

A ty n pak muzu vykratit, i kdyz mam dole i nahore rozdil?
Idea: Řekl bych, že ta poslopnost se bude pro velká
chovat podobně jako
.
Když to n vytkneš z celého čitatele i z celého jmenovatele, tak ho zkrátit samozřejmě můžeš.

↑ Rumburak: Zel, k odpovedi nestaci, ze bychom rekli, ze se to chova nejak. Je treba se k tomu nejak dopocitat a uzit vet korektne, tj. zadne castecne limiteni, aby se nam nejake vyrazy vytratily.
Jak tam jsou jine nez druhe odmocniny, zkusil bych nejak pouzit vzorec a^n - b^n = (a - b)*(a^{n-1} + a^{n-2}*b + a^{n-3}*b^2+.......+b^{n-1}). Vim, ze jsme tohle pouzivali i u rad. Figl je v tom vzit za a resp. b ty odmocniny, v uvedenem vzorci to pak hraje roli zavorky (a-b), tu tedy vyjadrit a prepsat ji podle toho vyjadreni. Objevi se tam prave n-te mocniny tech odmocnin, a tak se odmocniny zrusi a jejich argumenty pak odectou, coz nam zklikviduje nedefinovany vyraz typu inf-inf, musi se tedy za n vzit tolik, kolikata je odmocnina v zadani. Tady je ale kazda odmocnina jina, vymejslim, co s tim.
Zdravím ↑ Sergejevicz:
Řekl bych, že není třeba nic vymýšlet - použít radu kolegy ↑ Jozef3:.

Jj napsal(a):
Zdravím ↑ Sergejevicz:
Řekl bych, že není třeba nic vymýšlet - použít radu kolegy ↑ Jozef3:.
To je vlastne fakt. Vzdyt jsem to vlastne nedavno sam nekam psal - vytknout v cit. resp. jm. nejvyssi mocninu cit. resp. jm., zkratit, co se da, a vysledek se pak dostavi.

Ale vytknuti nejvyssi mocniny cit. resp. jm. zde pomaha proto, ze ve jm. je v kazdem scitanci jina nejvyssi mocnina. To kdyby tam byly ty mocniny stejne, jako nahazoval jeden kolega tady, tak by ve jmenovateli vytknuti nejvyssi mocniny jmenovatele vedlo k vyrazu v limite typu 1 - 1 = 0.
↑ Sergejevicz:
Souhlasím, vlastní výpočet či důkaz musí být naprosto exaktní. Ale nejprve je potřeba objevit, kterými cestami
bude vhodné takový výpočet či důkaz vést, aby to vedlo k cíli. K tomu nám i hrubý odhad může pomoci, protože
bývá přehlednější. (Nesmí samozřejmě být hrubý příliš.) Přesně v tomto duchu byla míněna moje poznámka.
Připodobnění dané posloupnosti k
nám může napovědět, že správným krokrm by mohlo být vykrácení
zlomku proměnnou
, nic více.