Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2015 17:52

ragulin
Škola: SSSEP09 VoŠ
Pozice: student
Reputace:   

Vrstevnice...vysvětlení.

Zdravím, mám zadanou úlohu

Najdi vrstevnice V(-1); V(0) ; V(1) pro funkce:
$1) f(x,y)=|x+y|
2)f(x,y)=|x|+|y|
3)f(x,y)=max(x,y)$

Problém mám vzásadě u každého příkladu, protože jsem to nikdy nepočítal. Nicméně podle definice

$V(h)=\{(x,y)\varepsilon Df;f(x,y)=h\}$

Je mi jasné, že musím každou rovnici položit rovno nějakému h, a dopočítat, a následně načrtnout.

K dotazu vezmu příklad č.2
Pokud počítám, je jasné, že :
$V(-1): -1=|x|+|y| = \emptyset $
$V(0): 0=|x|+|y| ....P=[0,0]$
Ale u V(1) narážim na několikero problémů...musím udělat absolutní hodnotu pro každý zvlášť? To by znamenalo, že budu mít rovnice:
$a) 1=x+y$
$b)1=-x+y$
$c)1=-x-y$
$d)1=x-y$

Pokud je tahle myšlenka správně, jak bych měl postupovat při sestrojení grafu? Vím, že to bude čtverec s vrcholy na osách v bodech 1, ale nevím proč...pokud by měl někdo nějakou hlubší myšlenku, která by mi to osvítila, i pro další příklady, byl bych hrozně moc vděčný děkuji.

#2 24. 03. 2015 22:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Vrstevnice...vysvětlení.

Zdravím,

pravděpodobně máš (nebo najdeš) odkazy, na kterých je vidět, že vrstevnice vzniká, když graf funkce, což je nějaká plocha v prostoru "prosekneš" vodorovnou rovinou, např. $z=1$ pro $V(1)$. Pro 1. funkci, kde grafem je "lomená" rovina, průsečíkem budou úsečky. Jak jsi popsal postup, to vypadá v pořádku, jen u každého odstranění absolutní hodnoty třeba doplnit podmínku odstranění, např. $x+y<0$, což bude vymezovat část vodorovné roviny, ve které sestrojuješ vrstevnici. V kombinaci s rovnicemi přímek, jak jsi sestavil, měl bys dostat požadovaný obrázek vrstevnice.

Stačí takové vysvětlení na úvod? Děkuji.

#3 25. 03. 2015 23:08

ragulin
Škola: SSSEP09 VoŠ
Pozice: student
Reputace:   

↑ jelena:
Rozumím , mám problém vidět v tom roviny, jelikož mám prostorové vidění na bodě nula, nicméně mi ještě není uplně jasná úloha s maximem..vím jak by měl graf vypadat, ale nevím proč...

#4 26. 03. 2015 08:33 — Editoval jelena (26. 03. 2015 08:58)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ragulin:

děkuji, prostorové vidění samozřejmě není na škodu, ale dost často pomůže i užití např. analytické geometrie - vybavit si předpis pro roviny (v obecném tvaru).

s maximem: úloha 3. $f(x,y)=max(x,y)$ hledáme vrstevnici V(1), tedy má platit $1=max(x,y)$, v rovině xOy vybíráme bod (dvojice souřadnic x, y) tak, aby jedna ze souřadnic (x nebo y) byla rovna 1 a zároveň aby tato souřadnice měla větší hodnotu, než druhá. Proto podmínky: buď $x=1$ a zároveň $x>y$ nebo ... (to už určitě dokončíš a i zakreslíš). Obdobně u dalších požadavků vrstevnic. V pořádku? Děkuji.

Zápatí