Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám zadanou úlohu
Najdi vrstevnice V(-1); V(0) ; V(1) pro funkce:
Problém mám vzásadě u každého příkladu, protože jsem to nikdy nepočítal. Nicméně podle definice
Je mi jasné, že musím každou rovnici položit rovno nějakému h, a dopočítat, a následně načrtnout.
K dotazu vezmu příklad č.2
Pokud počítám, je jasné, že :
![kopírovat do textarea $V(0): 0=|x|+|y| ....P=[0,0]$](/mathtex/f3/f337a7e61ff6d53c9ee074e636528342.gif)
Ale u V(1) narážim na několikero problémů...musím udělat absolutní hodnotu pro každý zvlášť? To by znamenalo, že budu mít rovnice:

Pokud je tahle myšlenka správně, jak bych měl postupovat při sestrojení grafu? Vím, že to bude čtverec s vrcholy na osách v bodech 1, ale nevím proč...pokud by měl někdo nějakou hlubší myšlenku, která by mi to osvítila, i pro další příklady, byl bych hrozně moc vděčný děkuji.
Zdravím,
pravděpodobně máš (nebo najdeš) odkazy, na kterých je vidět, že vrstevnice vzniká, když graf funkce, což je nějaká plocha v prostoru "prosekneš" vodorovnou rovinou, např.
pro
. Pro 1. funkci, kde grafem je "lomená" rovina, průsečíkem budou úsečky. Jak jsi popsal postup, to vypadá v pořádku, jen u každého odstranění absolutní hodnoty třeba doplnit podmínku odstranění, např.
, což bude vymezovat část vodorovné roviny, ve které sestrojuješ vrstevnici. V kombinaci s rovnicemi přímek, jak jsi sestavil, měl bys dostat požadovaný obrázek vrstevnice.
Stačí takové vysvětlení na úvod? Děkuji.
↑ ragulin:
děkuji, prostorové vidění samozřejmě není na škodu, ale dost často pomůže i užití např. analytické geometrie - vybavit si předpis pro roviny (v obecném tvaru).
s maximem: úloha 3.
hledáme vrstevnici V(1), tedy má platit
, v rovině xOy vybíráme bod (dvojice souřadnic x, y) tak, aby jedna ze souřadnic (x nebo y) byla rovna 1 a zároveň aby tato souřadnice měla větší hodnotu, než druhá. Proto podmínky: buď
a zároveň
nebo ... (to už určitě dokončíš a i zakreslíš). Obdobně u dalších požadavků vrstevnic. V pořádku? Děkuji.