Stránky: 1
Řešte rovnice s neznámou 
(1)
, kde
,
(2)
, kde
a
(nulu za přirozené číslo nepovažujeme).
Ad (1) - nemám moc nápadů, jak to atakovat, zkoušel jsem to napasovat na součtové vzorce, ale to se mi nepovedlo. Je přitom zřejmé, že ne pro všechny dvojice
vyhoví, musí být
.
Ad (2) - domnívám se, že úplně obecně řešit nepůjde, výjimkou je snad jen případ
. V opačném případě (tj.
) jsem ve svých úpravách došel k algebraické rovnici vyššího stupně, což implikuje analytickou neřešitelnost. Ale možná to půjde i jinak...
pak
takže
Dospěl jsem k něčemu jinému než ty, takže, co mám blbě? :-) (Nebo neupsal jsi se někde?)
Jinak, kolega Brzls k tomu jinde napsal
Brzls napsal(a):
↑ byk7:
Čau
Podle mě když si zkontroluješ jestli vážně pro všechna p a q platí toto, tak případ m=n=1 :
kde(tady se mi nad tím právě nechtělo moc přemýšlet, prostě jsem při úpravách umocňoval na druhou a moc to neřešil
a
Pak už by nebyl problém rovnici dořešit.
Ten samý postup můžeme do jisté míry použít i v (2). Použitím uvedených vzorců a násobením nenulovým číslem můžeme rovnici převést na polynomiální rovnici v proměnné
. Algebraická řešitelnost získané rovnice pak bude zaručena, pokud stupeň vzniklého polynomu, tj. číslo
je menší než 5. Pro přesnou charakterizaci by pak asi bylo třeba zkoumat řešitelnost polynomů z dané třídy pomocí Galoisovy teorie anebo použít úplně jiný přístup.
↑ byk7:
Ano,
mám tam chybu, pardon. Neřešil jsem to pečlivě, protože ať ten diskriminant vyjde jakkoli, kvadratickou rovnici umíme vyřešit v každém případě, stejně tak jako rovnici
. Proto jsem se spokojil s informací, že "řešení umíme napsat", ale pokud chceš, můžu to sem napsat pořádně.
↑ byk7:
Proto se ptám - to, co máš jako argument je obecně komplexní číslo. Myslel jsem, že základy komplexky znáš.
Musíš na to jít tak jako třeba na rovnici
, tedy porovnáním abs. hodnot a argumentů zvlášť. Na abs. hodnotu pak použiješ obyčejný logaritmus a u argumentů se vypořádáš s periodicitou.
Neříkám, že to, co jsi napsal je špatně, jen je třeba to správně interpretovat.
Stránky: 1