Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit s výpočtem chyby měření pro moment setrvačnosti při valivém pohybu po nakloněné rovině, jelikož chyby jsou moje hodně slabá stránka. 
přičemž m je hmotnost toho tělesa,kterou jsem si exprimentálně určila , h1 a h2 jsou výšky nakloněné roviny, které jsem si také změřila, R je vnější poloměr tělesa, ten mám taky určený akorát rychlost jsem neurčovala přímo, ale vykreslil mi ji graf , takže počítám že to bude v=s/t ... Vím že za chybu h a r si dosadím velikost nejmenšího dílku a chybu hmotnosti mám vypočtenou ale absolutně netuším jak se mám poprat s chybou rychlosti . Navíc jtam ještě musím připsat chybu přístroje(čidlo polohy a pohybu) které mi tu rychlost měřilo.
Zdravím,
jak moc to spěchá? Doplň, prosím, do kterého vzorce pro výpočet chyb máš v plánu dosazovat (nejlépe přímo vaše laboratorní návody).
akorát rychlost jsem neurčovala přímo, ale vykreslil mi ji graf , takže počítám že to bude v=s/t
to se mi moc nezdá, z čeho pramení, že pohyb byl rovnoměrný? Ale pravděpodobně ten vzorec ani nepotřebuješ, hodnotu rychlosti odečteš z grafu - ten graf také, prosím, přidej do tématu.
Navíc jtam ještě musím připsat chybu přístroje(čidlo polohy a pohybu) které mi tu rychlost měřilo.
Upřesní to, prosím, jak měřilo - je to digitální přístroj a má nějaké údaje o přesnosti, nebo něco jiného? Nejlépe - typ a náhled.
Neměla bys to jednodušší prokonzultovat s některým spolužákem, kdo dělal stejné měření?
jelikož chyby jsou moje hodně slabá stránka
:-) to bych viděla jako velké pozitivum.
Děkuju za odpověď :-) Ráda bych se poradila s nějakým spolužákem, ale každý máme jiné měření na zcela odlišná témata takže se nemám s kým poradit. Měření jsem prováděla s čidlem polohy a pohybu Vernier s přesnosností 2mm. Tady je graf , který z měření mám, ze kterého mám vycházet. 
Zároveň mám z něj i data v tabulce a a mám používat konečnou- tedy maximální rychlost před tím skokem( než těleso spadlo z podložky). Hodnota rychlosti , kterou mám použít je v= 1,76m.s-1. A co se vzorečku týče,žádný mi nebyl dán a musím si ho napsat sama ... tak s tím bojuju úplně nejvíce ....Jelikož jsem měřila tu rychlost nepřímo tak bych chybu počítala přes parciální dervivace. tzn
Nejsem si tím ale absolutně jista . Nevím jak spojit dohromady chybu přímého měření(hmotnost, délka, čas a výška) právě s tou rychlostí kterou jsem měřila nepřímo... A také nevím jestli tam má nějaký význam to g, ikdyž je to konstanta.
Děkuji,
vzorec to ujasňuje, tedy samotné počítání parciálních derivací a dosazování do vzorce problém nebude. Vzorec ale ještě uprav, aby v něm zůstala rychlost, ne v=s/t. Tedy nebude člen s
,
,
.
Nepoužívala bych vzorec pro rovnoměrný pohyb v=s/t, jelikož ten tam není (rychlost nemůže být konstantní při takovém pohybu, pro výpočet se uvažuje ZZE), ale Tobě stačí jen rychlost ke konci pohybu, kterou odečteš z grafu). Problém ovšem zůstává s jakou chybou uvádět rychlost?
Viděla bych 2 možnosti - konstantu g (zrychlení) máš pravděpodobně zadanou na určitý počet platných číslic a tak bude použita, obdobně bychom mohli použit rychlost (jako konstantu). Tedy ve výpočtu chyb by bylo jen násobení/dělení konstantou a výsledek bychom museli napsat s ohledem na počty platných číslic.
Druhá možnost - pokud Vernier má rozměrovou přesnost 2mm, má potom i časovou? To bychom mohli odvodit chybu pro rychlost, zkusím ale ještě něco projít ohledně měřidla. Není dosažitelný návod k tomuto cvičení? A kdy máš termín pro "hotovo"?
Termín odevzdání mám do konce týdne :-) Bohužel návod k tomuhle není ... Dostali jsme ústní zadání a ať si pokus připravíme... Takže žádné vzorečky, jen slovní postup. Co se týče g, tak mám užívat hodnotu g=9,81 a bohužel časocou přesnost vernieru nemám uvedenou .. :-/
↑ Qweertyx:
Tak zatím zderivuj, ať máme co kontrolovat, zkusím (ale spíš zítra) pozkoumat toho Verniera.
Zdravím,
prošla jsem návody k čidlu polohy a pohybu a k dataloggeru (bylo něco podobného?). Potřebujeme nějak ohodnotit chybu měření rychlosti. Rychlost nebyla stanovena přímo, ale z měření polohy v jednotlivých bodech + časy měření. Uvádí, že čidlo rozlišuje 1 mm (Ty píšeš, že "Měření jsem prováděla s čidlem polohy a pohybu Vernier s přesnosností 2mm").
Co my můžeme:
a) vzpomenout si, zda nemáte přesnější návod k práci s čidlem, nebo zda někdo z kolegů nepoužíval pro jinou práci, ale stejný princip měření,
b) zda ze statistického vyhodnocení (to by měl program umožňovat) jde vytáhnout údaj o směrodatné odchylce k měření rychlosti),
c) vypočítat teoretickou rychlost na konci válení ze ZZE
a porovnat s hodnotou v= 1,76m.s-1,
d) odvodit chybu rychlosti ze vzorce
, předpokládat, že podíl času na chybě je zanedbatelný a počítat jen s chybou v měření polohy.
Pokud se nic nevymyslí, tak budeme muset použit alespoň 2 varianty (c, d), abychom prokázali, že chybu takto ohodnotit můžeme.
Koukni ještě na tuto práci, jak postupovali pro ohodnocení. Doderivovala jsi? Jaká jste úroveň školy a zaměření? Děkuji.
čidlo bylo stejné ale místo dataloggeru bylo použito rozhraní Labquest mini. Je možné, že ta přesnost je 1 mm , profesor mi sdělil 2mm ale bude lepší věřit návodu. Bohužel, nemám s kým porovnat takže možnost a odpadá. Možnost b asi nejspíše taky, jelikož to čidlo zůstalo ve škole a já se k němu nedostanu. Z možnost c mi vypočtená rychlost pro toto těleso vyšla v=
( hmotnost tělesa je 170 g a výška nakloněné roviny 21 cm .Na práci se určitě mrknu, doderivovala jsem to , odpoledne to tu vložím. jinak jsem na VŠB v Ostravě :-)
Zdravím,
derivace ještě překontroluji. Zde přidávám mé odůvodnění chyby pro rychlost:
c) ze ZZE s ohledem na valení máme
- to by měl být teoretický výpočet s ohledem na válení.
zde vyšla chyba pro výpočet rychlosti odkaz (0,002 m/s), vycházím z měření výšky a chyby při měření výšky.
toto by měl být vztah odvozený jen ze sledování pohybu středu (pomocí čidla). odsud
.
(m/s). Zde počítám s údaji z čidla a faktem, že za 1 sek dle obrázku urazil 1,76 (jak píšeš). Ještě můžeme upřesnit čas z tabulky.Je možné, že ta přesnost je 1 mm , profesor mi sdělil 2mm ale bude lepší věřit návodu
:-) návod můžeš přiložit k práci a okomentovat, ale použila bych údaj od profesora. Navíc jsem narazila na údaje, že rozlišení je 1 mm, ale accuracy je 2 mm, což by z definice smysl i dávalo.
Tedy my řádově (0,002 nebo 0,004) máme chybu stejnou. Můžeme použit:
- 0,002, ale nezohlední použití měření VERNIER
- (nebo i 0,005 m/s), což by souhlasilo s faktem, že výsledek měření rychlosti je uveden na 2 čísla po čárce, potom chyba zaokrouhlování se uvažuje polovina od 0,01 (tedy 0,01/2=0,005).
- nebo 0,004 pro Vernier
Nejspíš bych použila chybu rychlosti 0,005, s tím, že do práce uvedeš odůvodnění. Ohledně zaokrouhlování např. zde.
Edit k derivacím - není to přehledné. Dohodneme se, že
bude označovat chybu v zápisu tvaru
, jinak rozdíl
nebudeš označovat
.
Derivuje
po 
EDIT2: opravila jsem výpočet chyby při použití ZZE, má být jen 0,002.
Moc děkuji za návod :-) Je to na mě ale celkem složitě napsáno, musím si to několikrát projít. Co se týče té výšky, tak já neznám velikosti výšek
znám pouze
. Proto jsem ten počáteční vzorec upravila do vztahu
.To jsem tu zapomněla napsat. tím pádem už by to mělo dávat větší smysl ne ? :-) pořád ale nechápu jak tu rovnici pro rychlost (dejme tomu , že budu počítat s tou 0,005 ) jak dostat do toho vzorce.
↑ Qweertyx:
také děkuji, ohledně výšky - můžeš uvažovat dolní polohu válce jako nulovou, potom Tvé
můžeš nahradit
(nebo i při jiných souřadnicích - nepoužívej
v samotném vzorci, jelikož se plete s "deltou od chyb" pro výpočet chyby.
Jen používej vzorec
a potom zapiš vzorec chyby správně↑ příspěvek 4 : máš dobře.
musíš mít 1. parciální derivace výrazu
po M, po R, po v, po H a ve vzorci se objeví např. ("první parciální derivace po M"*"delta M)^2. Nejsou mezi nimi +, ale násobení. Viz zde např.
V mém předchozím příspěvku jsem jen ukázala cesty, jak odůvodnit chybu měření rychlosti. Přečteš si to podreobně a řekneme si, že zvolíme
. Potom jako jsi napsala v příspěvku 4 výsledky jednotlivých měření (a chyby k tomu), tak i v k výpočtu zapíšeš ve tvaru
(m/s). Tedy zapracuješ k pozici ve vzorci "parciální derivace po v"*"chyba v".
K volbě chyby v - uvedla bych celou diskusi do práce a vypočetla bych výslednou hodnotu J s využitím všech 3 hodnot chyb (tipuji, že pan učitel nejspíš očekává chybu z VERNIERu (tedy 0,004 dle našeho výpočtu). Měla bys v diskusi výsledku ukázat postup výpočtu a jak moc to ovlivní konečnou chybu výpočtu.
Já teď musím něco dělat, podívám se až večer.
V derivacích jsem měla chybu děkuji za opravení, vím, že tam má být krát a ne plus.:-) Už jsem je předělala a myslím že by měly být v pořádku.
S čím ale pořád bojuju je ta rychlost. Čím víc nad tím přemýšlím , tím více se do toho asi zamotávám. Tady je jak to chápu :
. Ale nějak v tom výpočtu nevidím ten třetí postup s výsledkem 0,005 a nevím proč mám v tom prvním případě ty rychlosti rozdílné.
↑ Qweertyx:
děkuji, vzorec pro chybu (parciální derivace a "delty") už se mi zdá v pořádku.
Odhad rychlosti přes ZZE vychází tak:
* bez ohledu na rotační pohyb válce jsi počítala v příspěvku 9 (vyšlo 2,02 m/s),
* s ohledem na rotační pohyb mám 2*(9,81*0,21/3)^(1/2)= 1.66 m/s Odkaz,
* skutečně měřeno 1,76 m/s.
To bych považovala za slušně provedenou práci :-)
Zůstává nám se dohodnout na výpočtu chyby rychlosti - chybu ovlivňovalo měření pomocí VERNIER: proto buď
* jen zohledníme, že výstup přístroje 1,76 zaokrouhleno na 2 čísla po čárce a vezmeme chybu zaokrouhlení 0.01/2=0,005.
* Nebo vycházíme ze vzorce, jehož použití umožňuje Vernier (odpovídá to principu měření rovnoměrně zrychleného pohybu):
, vyjádříme rychlost
jako funkci s, t. Tedy zde musíme zohlednit chybu vnášenou měřením polohy a času.
Chybu měření polohy nám řekl pan učitel, ale chybu času nevíme. Ovšem i v materiálu z FYKOS uváději, že chybu měření času považuji za zanedbatelnou, tedy složka s \Delta t ze vzorce
vymizí.
A chybu rychlosti vypočteme jako
(akorát čas asi máš přesněji, je trošku méně, než 1 sekunda - viz Tvůj graf).
Rychlost do výsledného výpočtu celkové chyby můžeme zahrnout jako
nebo
(všichni z toho máme noční můry) :-)