Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2015 09:37

Qweertyx
Reputace:   

Výpočet chyby momentu setrvačnosti

Ahoj, potřebovala bych poradit s výpočtem chyby měření pro moment setrvačnosti při valivém pohybu po nakloněné rovině, jelikož chyby jsou moje hodně slabá stránka. //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/73491_rovnice.png
přičemž m je hmotnost toho tělesa,kterou jsem si exprimentálně určila , h1 a h2 jsou výšky nakloněné roviny, které jsem si také změřila, R je vnější poloměr tělesa, ten mám taky určený akorát rychlost jsem neurčovala přímo, ale vykreslil mi ji graf , takže počítám že to bude v=s/t ... Vím že za chybu h a r si dosadím velikost nejmenšího dílku a chybu hmotnosti mám vypočtenou ale absolutně netuším jak se mám poprat s chybou rychlosti . Navíc jtam ještě musím připsat chybu přístroje(čidlo polohy a pohybu) které mi tu rychlost měřilo.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 01. 04. 2015 21:40

Qweertyx
Reputace:   

Re: Výpočet chyby momentu setrvačnosti

Moc prosím o radu, je to důležité :-/

#3 01. 04. 2015 23:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

jak moc to spěchá? Doplň, prosím, do kterého vzorce pro výpočet chyb máš v plánu dosazovat (nejlépe přímo vaše laboratorní návody).

akorát rychlost jsem neurčovala přímo, ale vykreslil mi ji graf , takže počítám že to bude v=s/t

to se mi moc nezdá, z čeho pramení, že pohyb byl rovnoměrný? Ale pravděpodobně ten vzorec ani nepotřebuješ, hodnotu rychlosti odečteš z grafu - ten graf také, prosím, přidej do tématu. 

Navíc jtam ještě musím připsat chybu přístroje(čidlo polohy a pohybu) které mi tu rychlost měřilo.

Upřesní to, prosím, jak měřilo - je to digitální přístroj a má nějaké údaje o přesnosti, nebo něco jiného? Nejlépe - typ a náhled.

Neměla bys to jednodušší prokonzultovat s některým spolužákem, kdo dělal stejné měření? 

jelikož chyby jsou moje hodně slabá stránka

:-) to bych viděla jako velké pozitivum.

#4 02. 04. 2015 10:41

Qweertyx
Reputace:   

Děkuju za odpověď :-) Ráda bych se poradila s nějakým spolužákem, ale každý máme jiné měření na zcela odlišná témata takže se nemám s kým poradit.  Měření jsem prováděla s čidlem polohy a pohybu Vernier s přesnosností 2mm. Tady je graf , který z měření mám, ze kterého mám vycházet. //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/62278_graf%2Bz%25C3%25A1vislosti%2Bna%2Bweb.png
Zároveň mám z něj i data v tabulce a a mám používat konečnou- tedy maximální rychlost před tím skokem( než těleso spadlo z podložky). Hodnota rychlosti , kterou mám použít je v= 1,76m.s-1. A co se vzorečku týče,žádný mi nebyl dán a musím si ho napsat sama ...  tak s tím bojuju úplně nejvíce ....Jelikož jsem měřila tu rychlost nepřímo tak bych chybu počítala přes parciální dervivace. tzn //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/63964_vzorec.png Nejsem si tím ale absolutně jista . Nevím jak spojit dohromady chybu přímého měření(hmotnost, délka, čas a výška) právě s tou rychlostí kterou jsem měřila nepřímo... A také nevím jestli tam má nějaký význam to g, ikdyž je to konstanta.

#5 02. 04. 2015 14:35

jelena
Jelena

Děkuji,

vzorec to ujasňuje, tedy samotné počítání parciálních derivací a dosazování do vzorce problém nebude. Vzorec ale ještě uprav, aby v něm zůstala rychlost, ne v=s/t. Tedy nebude člen s $\Delta s$, $\Delta t$, $\Delta x$.

Nepoužívala bych vzorec pro rovnoměrný pohyb v=s/t, jelikož ten tam není (rychlost nemůže být konstantní při takovém pohybu, pro výpočet se uvažuje ZZE), ale Tobě stačí jen rychlost ke konci pohybu, kterou odečteš z grafu). Problém ovšem zůstává s jakou chybou uvádět rychlost?

Viděla bych 2 možnosti - konstantu g (zrychlení) máš pravděpodobně zadanou na určitý počet platných číslic a tak bude použita, obdobně bychom mohli použit rychlost (jako konstantu).  Tedy ve výpočtu chyb by bylo jen násobení/dělení konstantou a výsledek bychom museli napsat s ohledem na počty platných číslic.

Druhá možnost - pokud Vernier má rozměrovou přesnost 2mm, má potom i časovou? To bychom mohli odvodit chybu pro rychlost, zkusím ale ještě něco projít ohledně měřidla. Není dosažitelný návod k tomuto cvičení? A kdy máš termín pro "hotovo"?

#6 02. 04. 2015 14:56

Qweertyx
Reputace:   

Termín odevzdání mám do konce týdne :-) Bohužel návod k tomuhle není ... Dostali jsme ústní zadání a ať si pokus připravíme... Takže žádné vzorečky, jen slovní postup. Co se týče g, tak mám užívat hodnotu g=9,81 a bohužel časocou přesnost vernieru nemám uvedenou .. :-/

#7 02. 04. 2015 15:04

jelena
Jelena

↑ Qweertyx:

Tak zatím zderivuj, ať máme co kontrolovat, zkusím (ale spíš zítra) pozkoumat toho Verniera.

#8 03. 04. 2015 12:08

jelena
Jelena

Zdravím,

prošla jsem návody k čidlu polohy a pohybu a k dataloggeru (bylo něco podobného?). Potřebujeme nějak ohodnotit chybu měření rychlosti. Rychlost nebyla stanovena přímo, ale z měření polohy v jednotlivých bodech + časy měření. Uvádí, že čidlo rozlišuje 1 mm (Ty píšeš, že "Měření jsem prováděla s čidlem polohy a pohybu Vernier s přesnosností 2mm").

Co my můžeme:
a) vzpomenout si, zda nemáte přesnější návod k práci s čidlem, nebo zda někdo z kolegů nepoužíval pro jinou práci, ale stejný princip měření,
b) zda ze statistického vyhodnocení (to by měl program umožňovat) jde vytáhnout údaj o směrodatné odchylce k měření rychlosti),
c) vypočítat teoretickou rychlost na konci válení ze ZZE $mgh=m\frac{v^2}{2}$ a porovnat s hodnotou v= 1,76m.s-1,
d) odvodit chybu rychlosti ze vzorce $s=\frac{vt}{2}$, předpokládat, že podíl času na chybě je zanedbatelný a počítat jen s chybou v měření polohy.

Pokud se nic nevymyslí, tak budeme muset použit alespoň 2 varianty (c, d), abychom prokázali, že chybu takto ohodnotit můžeme.

Koukni ještě na tuto práci, jak postupovali pro ohodnocení. Doderivovala jsi? Jaká jste úroveň školy a zaměření? Děkuji.

#9 03. 04. 2015 13:40 — Editoval Qweertyx (03. 04. 2015 13:56)

Qweertyx
Reputace:   

čidlo bylo stejné ale místo dataloggeru bylo použito rozhraní Labquest mini. Je možné, že ta přesnost je 1 mm , profesor mi sdělil 2mm ale bude lepší věřit návodu. Bohužel, nemám s kým porovnat takže možnost a odpadá. Možnost b asi nejspíše taky, jelikož to čidlo zůstalo ve škole a já se k němu nedostanu. Z možnost c mi vypočtená rychlost pro toto těleso vyšla v= $2,02 m\cdot s ^{-1}$ ( hmotnost tělesa je 170 g a výška nakloněné roviny 21 cm .Na práci se určitě mrknu, doderivovala jsem to , odpoledne to tu vložím. jinak jsem na VŠB v Ostravě :-)

#10 05. 04. 2015 08:14

Qweertyx
Reputace:   

Tady posílám vypočtené parciální derivace.
//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/14467_vypo%25C4%258Dten%25C3%25A9%2Bparci%25C3%25A1ln%25C3%25AD%2Bderivace.png
Pořád stejně ale nevím, jak do toho zakomponovat tu rychlost :-/

#11 05. 04. 2015 10:51 — Editoval jelena (05. 04. 2015 13:00)

jelena
Jelena

Zdravím,

derivace ještě překontroluji. Zde přidávám mé odůvodnění chyby pro rychlost:

c) ze ZZE s ohledem na valení máme

$mgh=m\frac{v^2}{2}+\frac{1}{2}J\omega^2$

$v=2\sqrt{\frac{gh}{3}}$ - to by měl být teoretický výpočet s ohledem na válení. $\Delta v=|\frac{\sqrt g}{\sqrt{3h}}\Delta h|=...$ zde vyšla chyba pro výpočet rychlosti odkaz (0,002 m/s), vycházím z měření výšky a chyby při měření výšky.

d) výpočet z grafu a předpokladu, že pohyb středu válce je rovnoměrně zrychlený
$s=\frac{vt}{2}$

$v=\frac{2s}{t}$ toto by měl být vztah odvozený jen ze sledování pohybu středu (pomocí čidla). odsud $\Delta v=\sqrt{\(\frac{2}{t}\Delta s\)^2+\(-\frac{2s}{t^2}\Delta t\)^2}$.

Tady jsme si řekli, že vliv chyby času zanedbáme, tedy počítáme jen  $v=|\frac{2}{t}\Delta s|=2\cdot 2\cdot 10^{-3}=0.004$ (m/s). Zde počítám s údaji z čidla a faktem, že za 1 sek dle obrázku urazil 1,76 (jak píšeš). Ještě můžeme upřesnit čas z tabulky.

3. varianta, že bys použila EXCEL a opakovala postup proložení přímky přes data, jako v práci z Fykosu.

Je možné, že ta přesnost je 1 mm , profesor mi sdělil 2mm ale bude lepší věřit návodu

:-) návod můžeš přiložit k práci a okomentovat, ale použila bych údaj od profesora. Navíc jsem narazila na údaje, že rozlišení je 1 mm, ale accuracy je 2 mm, což by z definice smysl i dávalo.

Tedy my řádově (0,002 nebo 0,004) máme chybu stejnou. Můžeme použit:
- 0,002, ale nezohlední použití měření VERNIER
- (nebo i 0,005 m/s), což by souhlasilo s faktem, že výsledek měření rychlosti je uveden na 2 čísla po čárce, potom chyba zaokrouhlování se uvažuje polovina od 0,01 (tedy 0,01/2=0,005).
- nebo 0,004 pro Vernier

Nejspíš bych použila chybu rychlosti 0,005, s tím, že do práce uvedeš odůvodnění. Ohledně zaokrouhlování např. zde.

Edit k derivacím - není to přehledné. Dohodneme se, že $\Delta b$ bude označovat chybu v zápisu tvaru $b\pm \Delta b$, jinak rozdíl $h_2-h_1$ nebudeš označovat $\Delta$.

Derivuje $J=MR^2\(\frac{2g}{v_2^2}(h_2-h_1)-1\)$  po $M, R, h_1, h_2, v_2$

EDIT2:
opravila jsem výpočet chyby při použití ZZE, má být jen 0,002.

#12 05. 04. 2015 13:03

Qweertyx
Reputace:   

Moc děkuji za návod :-) Je to na mě ale celkem složitě napsáno, musím si to několikrát projít. Co se týče té výšky, tak já neznám velikosti výšek $h_{1} ani h_{2}$ znám pouze $\Delta h$ . Proto jsem ten počáteční vzorec upravila do vztahu  //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/31719_rovnice%2Bvzorec.png .To jsem tu zapomněla napsat. tím pádem už by to mělo dávat větší smysl ne ? :-) pořád ale nechápu jak tu rovnici  pro rychlost (dejme tomu , že budu počítat s tou  0,005 ) jak dostat do toho vzorce.

#13 05. 04. 2015 13:30

jelena
Jelena

↑ Qweertyx:

také děkuji, ohledně výšky - můžeš uvažovat dolní polohu válce jako nulovou, potom Tvé $\Delta h$ můžeš nahradit $h_2-h_1=H-0=H$ (nebo i při jiných souřadnicích - nepoužívej $\Delta$ v samotném vzorci, jelikož se plete s "deltou od chyb" pro výpočet chyby.

Jen používej vzorec $J=MR^2\(\frac{2g}{v_2^2}H-1\)$ a potom zapiš vzorec chyby správně↑ příspěvek 4 : máš dobře.

musíš mít 1. parciální derivace výrazu   $MR^2\(\frac{2g}{v_2^2}H-1\)$ po M, po R, po v, po H a ve vzorci se objeví např. ("první parciální derivace po M"*"delta M)^2. Nejsou mezi nimi +, ale násobení. Viz zde např.

V mém předchozím příspěvku jsem jen ukázala cesty, jak odůvodnit chybu měření rychlosti. Přečteš si to podreobně a řekneme si, že zvolíme $\Delta v=0.005$. Potom jako jsi napsala v příspěvku 4 výsledky jednotlivých měření (a chyby k tomu), tak i v k výpočtu zapíšeš ve tvaru $v=1,76\pm 0,005$ (m/s). Tedy zapracuješ k pozici ve vzorci "parciální derivace po v"*"chyba v".

K volbě chyby v - uvedla bych celou diskusi do práce a vypočetla bych výslednou hodnotu J s využitím všech 3 hodnot chyb (tipuji, že pan učitel nejspíš očekává chybu z VERNIERu (tedy 0,004 dle našeho výpočtu). Měla bys v diskusi výsledku ukázat postup výpočtu a jak moc to ovlivní konečnou chybu výpočtu.

Já teď musím něco dělat, podívám se až večer.

#14 05. 04. 2015 16:30

Qweertyx
Reputace:   

V derivacích jsem měla chybu děkuji za opravení, vím, že tam má být krát a ne plus.:-)  Už jsem je předělala a myslím že by měly být v pořádku. //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/43843_kone%25C4%258Dn%25C3%25A9%2Bparci%25C3%25A1ln%25C3%25AD%2Bderivace.png S čím ale pořád bojuju je ta rychlost. Čím víc nad tím přemýšlím , tím více se do toho asi zamotávám. Tady je jak to chápu : //forum.matweb.cz/upload3/img/2015-04/44146_chyby%2Brychlosti.png . Ale nějak v tom výpočtu nevidím ten třetí postup s výsledkem 0,005 a nevím proč mám v tom prvním případě ty rychlosti rozdílné.

#15 05. 04. 2015 19:28

jelena
Jelena

↑ Qweertyx:

děkuji, vzorec pro chybu (parciální derivace a "delty") už se mi zdá v pořádku.

Odhad rychlosti přes ZZE vychází tak:
* bez ohledu na rotační pohyb válce jsi počítala v příspěvku 9 (vyšlo 2,02 m/s),
* s ohledem na rotační pohyb mám 2*(9,81*0,21/3)^(1/2)= 1.66 m/s Odkaz,
* skutečně měřeno 1,76 m/s.

To bych považovala za slušně provedenou práci :-)

Zůstává nám se dohodnout na výpočtu chyby rychlosti - chybu ovlivňovalo měření pomocí VERNIER: proto buď
* jen zohledníme, že výstup přístroje 1,76 zaokrouhleno na 2 čísla po čárce a vezmeme chybu zaokrouhlení 0.01/2=0,005.
* Nebo vycházíme ze vzorce, jehož použití umožňuje Vernier (odpovídá to principu měření rovnoměrně zrychleného pohybu): $s=\frac{vt}{2}$, vyjádříme rychlost $v=\frac{2s}{t}$ jako funkci s, t. Tedy zde musíme zohlednit chybu vnášenou měřením polohy a času. 
Chybu měření polohy nám řekl pan učitel, ale chybu času nevíme. Ovšem i v materiálu z FYKOS uváději, že chybu měření času považuji za zanedbatelnou, tedy složka s \Delta t ze vzorce $\Delta v=\sqrt{\(\frac{2}{t}\Delta s\)^2+\(-\frac{2s}{t^2}\Delta t\)^2}$ vymizí.

A chybu rychlosti vypočteme jako $\Delta v=\sqrt{\(\frac{2}{t}\Delta s\)^2+0}$ (akorát čas asi máš přesněji, je trošku méně, než 1 sekunda - viz Tvůj graf).

Rychlost do výsledného výpočtu celkové chyby můžeme zahrnout jako $v=1,76\pm 0,005$ nebo $v=1,76\pm 0,004$ (všichni z toho máme noční můry) :-)

#16 06. 04. 2015 11:10

Qweertyx
Reputace:   

Děkuju za vysvětlení :-) špatně jsem dosadila do kalkulačky, proto mi to nevycházelo. Už tomu rozumím :-)

Zápatí