Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám rovnicu: teda po úprave a subst. To čo chcem vedieť je, či sa ako člen -b- v kvadratickej rovnici bere ?:)
Zdravím,
pohodlnější pro řešení je hned od zadání vytknout a následně upravit na součinový tvar s anulovanou pravou stranou (nebo obdobně lze provést i v substituovaném návrhu, ale je zde zavedení substituce zbytečné). Je tak? Děkuji.
No, vyzerá že je:) Ďakujem, to som nevidel, a gadgetka tam vlastne ani nie je treba vynímať nie? stačí to len s číslami spraviť, tak ako netreba substitúciu:)?
Ahoj, je mi jasné, že řešení vytýkáním je snažší, ale pokud bychom to řešili přes diskriminant, tak pak pro x platí: . Jak tento výraz upravím, abych dostal hezké kořeny jako ? Dík
PS: jde mi jen hlavně o tu odmocninu rozdílu v čitateli...
↑ Contemplator:
Zdravím,
vytknutí proměnné a v tvém postupu je nutné pro správné určení koeficientů kvadratické rovnice. Substutice není nutná, pokud dobře chápeš princip řešení kvadratické rovnice, prostě napíšeš, že
Poznámka: je nešikovné volit v substituci za proměnnou sinx proměnnou a (nebo b či c), pak se mohou plést tyto s koeficienty kvadratické rovnice dosazované do vzorce pro diskriminant. Zkušeným počtářům to ovšem samozřejmě nevadí.
Jasné, rozumiem, ale ešte jedna vec k podobnému príkladu:
Výsledok je pre: pre - nie Nemalo by byť správne aj: ?
↑ Contemplator:
řešením je , které obsahuje i hodnoty pro řešení rovnice
Ďakujem, už som sa uvedomil, to zase preto, že som si to nanačrtol...