Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 08. 2015 12:57

BUFu_Mara
Zelenáč
Škola: UPCE
Pozice: student
Reputace:   

Whiteův test, Homoskedasticita, regresní analýza v Excelu

Ahoj, potřeboval bych pomoct s vyhodnocením jedné úlohy "Otestujte, zda jsou data v modelu C=b1+b2*PF+b3*LF zatížena heteroskedasticitou. " a jsou tam 3 sloupce čísel C,PF a LF. Udělá se regresní analýza na základě reziduí se udělá pomocný model a z toho zase regresní analýza a tam jsou 2 čísla "F" a "Významnost F"    a z nich se nějak určuje jestli jsou data zatížena homoskedasticitou nebo ne. Pomohl by mi to někdo objasnit prosím?

#2 08. 08. 2015 07:33

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Whiteův test, Homoskedasticita, regresní analýza v Excelu

Jsem si skoro jistý, že správná fráze není "regresní analýza z modelu", ale "regresní analýza modelu".

Udělá se regresní analýza na základě reziduí se udělá pomocný model a z toho zase regresní analýza a tam jsou 2 čísla "F" a "Významnost F"

Za předpokladu, že jsi tohle provedl správně, tě zajímá číslo "Významnost F". Je-li menší nebo rovno 0,05, zamítáš nulovou hypotézu a závěr je, že data jsou zatížena heteroskedasticitou. Je-li vyšší než 0,05, nulovou hypotézu nezamítáš a závěr je, že data heteroskedasticitou zatížena nejsou.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 08. 08. 2015 09:36

BUFu_Mara
Zelenáč
Škola: UPCE
Pozice: student
Reputace:   

Myslel jsem si to, ale nějak mě u tohohle případu zarazilo to, že tu není zadaná hladina významnosti (0,05), tak jsem si říkal jestli se to nedá ještě poznat na základě p hodnot jednotlivých koeficientů alfa, jestli jsou si rovny nebo tak něco podobnýho mám v poznámkách. A děkuju za odpověď

#4 08. 08. 2015 18:48

KennyMcCormick
Reputace:   49 

jestli se to nedá ještě poznat na základě p hodnot jednotlivých koeficientů alfa, jestli jsou si rovny

Podle mě ne.

něco podobnýho mám v poznámkách

Tak sem naskenuj svoje poznámky, určitě se v tom někdo zorientuje a poradí ti.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

Zápatí