Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 08. 2015 12:57

BUFu_Mara
Zelenáč
Škola: UPCE
Pozice: student
Reputace:   

Whiteův test, Homoskedasticita, regresní analýza v Excelu

Ahoj, potřeboval bych pomoct s vyhodnocením jedné úlohy "Otestujte, zda jsou data v modelu C=b1+b2*PF+b3*LF zatížena heteroskedasticitou. " a jsou tam 3 sloupce čísel C,PF a LF. Udělá se regresní analýza na základě reziduí se udělá pomocný model a z toho zase regresní analýza a tam jsou 2 čísla "F" a "Významnost F"    a z nich se nějak určuje jestli jsou data zatížena homoskedasticitou nebo ne. Pomohl by mi to někdo objasnit prosím?

#2 08. 08. 2015 07:33

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Whiteův test, Homoskedasticita, regresní analýza v Excelu

Jsem si skoro jistý, že správná fráze není "regresní analýza z modelu", ale "regresní analýza modelu".

Udělá se regresní analýza na základě reziduí se udělá pomocný model a z toho zase regresní analýza a tam jsou 2 čísla "F" a "Významnost F"

Za předpokladu, že jsi tohle provedl správně, tě zajímá číslo "Významnost F". Je-li menší nebo rovno 0,05, zamítáš nulovou hypotézu a závěr je, že data jsou zatížena heteroskedasticitou. Je-li vyšší než 0,05, nulovou hypotézu nezamítáš a závěr je, že data heteroskedasticitou zatížena nejsou.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 08. 08. 2015 09:36

BUFu_Mara
Zelenáč
Škola: UPCE
Pozice: student
Reputace:   

Myslel jsem si to, ale nějak mě u tohohle případu zarazilo to, že tu není zadaná hladina významnosti (0,05), tak jsem si říkal jestli se to nedá ještě poznat na základě p hodnot jednotlivých koeficientů alfa, jestli jsou si rovny nebo tak něco podobnýho mám v poznámkách. A děkuju za odpověď

#4 08. 08. 2015 18:48

KennyMcCormick
Reputace:   49 

jestli se to nedá ještě poznat na základě p hodnot jednotlivých koeficientů alfa, jestli jsou si rovny

Podle mě ne.

něco podobnýho mám v poznámkách

Tak sem naskenuj svoje poznámky, určitě se v tom někdo zorientuje a poradí ti.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

Zápatí