Zdravím,
vzpomínám si, že kolega také pořád formuloval, že něco má dělat, tak jsem mu radila si pořídit organizér. Ani teď nebudu originální (zbytek témat jsem zatím zamkla - zkus, prosím, formulovat více věcně a konkrétně - např. s odkazem na materiál, který jsi našel a zda definice je v pořádku, nebo máš hledat dál viz pravidla.
K problému: funkce je
(nebo
?), zbytek zápisu raději zapiš, prosím, do jednotlivých řádku, zatím není přehledné. Závislostní schéma - máte konkrétní požadavky na úpravu, nebo stačí, když zapíšeš od vnitřních funkcí k vnějším? Děkuji.
↑ jelena: mam otazku presne formulovanou takto:
Zapište závislostní schémasložené funkce
,kde

nic víc u toho nemám a nevím si stim rady ani kde presne hledat budu velice rad kdyz me to vysvetlite nebo nasmerujete kde to pochopím to platí i o zbylých tématech které jsem dnes vložil dekuji
↑ djpipa:
děkuji, u vás nejspíš je zajištěna výuka takto (většina materiálů je ale na interních serverech, co si vzpomínám - tak?) Který je předmět konkrétně - na str. je uvedena doporučena literatura. Jinak online jsou materiály jiných technik - obvykle používám TUL, ČVUT, VUT, VŠB - z toho se něco hodilo, prohlížel jsi?
K problému - máme tedy složenou funkci
, k tomu jsou předpisy vnitřních funkcí, např. funkci
můžeme zapsat jako
. Ale opět pozor - není jasné, kde označuješ jako "dvojité w", kde je "omega". A skutečně je v závorce za cos jen (1-0)?
↑ jelena: w je pouze na začátku takže w=f(r;s;t) zbytek podobnych symbolu je "omega"
a verte ze mam otevrene ucebnice od doc. Jehličky dale i od Prof. Prachaře a milion internetovych odkazu ale dokud neuvidim vysledek tak se nedokazu dobrat spravneho postupu a pouze se sam se s sebou dohaduji.
a opravdu je v zavorce jenom (1-0)
dekuji
↑ djpipa:
tak je třeba sem napsat výsledky dohadování sám se sebou, on(a) již někdo rozřeší :-) Pokračujeme tedy vnitřní funkce jsou 
.
Na schématu pravděpodobně bude řádek
, od r, s, t takové "nožičky" k dalším proměnným.
Podľa mňa cieľ je získať závislosť, v ktorej vystupujú len premenné r, s, t.
Tie, čo nie sú r, s ani t treba pomocou nich vyjadriť.
Teda ró a omegu.
Mýlim sa?
Ak nie, tak viem vyjadriť r pomocou t a s.
Pro upřesnění - při práci se složenou funkci (např. při derivování) není nutné znát jednotlivé předpisy, jen návaznost "vnější-vnitřní" - viz čl. 3.22 - "příklad kreslení nožiček" má zde např. kolegyně (nemohu však odhadovat, zda i u vás je tak myšleno).
V návaznosti na vysvětlení v PM (že zítra je zkouška), jsem další témata otevřela. Přeji zdárnou debatu s kolegy a úspěšnou zkoušku.
↑ EDAn:
já bych kreslila "nožičky" - když se požaduje schéma (viz odkaz na enilu, 2. scan). Nenašlo by se u vás nějaké jiné schéma? Děkuji, zdravím.