Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všichni!
Snažím se dostat do "důkazových" úloh, kterým jsem se doteď prakticky nevěnoval - na VŠ jsem se učil spíše algoritmy výpočtů pro konkrétní příklady, popř. se na hodině vysvětlila indukce a pár úloh na nepřímý důkaz a spor. Nejsem si tedy jistý u řešení následujícího příkladu:
Zadání:
V - vektorový prostor (pro zjednodušení značím jen takhle a ne korektně )
Dokažte, že pro KAŽDÉ má rovnice PRÁVĚ JEDNO řešení, a to .
Můj postup:
1) Chci dokazovat něco o "právě jednom", tedy zkusím nejdřív důkaz sporem.
2) Předpokládám tedy 2 různá řešení místo jednoho:
3) Upravím si na .
4)
Dosadím za "a" dle druhého řádku předpokladu (bod 2 řešení).
Upravím výraz.
5) Získal jsem tedy spor:
(bod 4 řešení)
(3 řádek předpokladu - bod 2 řešení)
Dá se to řešit nějak takhle nebo na to jdu úplně blbě?
Moc díky za všechny rady,
Katsu.
↑ Katsushiro:
Ahoj.
Důkaz jednoznačnosti řešení rovnice by tímto způsobem, myslím, šel,
ale není tím vyřešena otázka existence řešení.
Podívej se na axiomy vektorového prostoru, například zde, odstavec Definice vektorového prostoru.
Ahoj ↑ Katsushiro:, ↑ Rumburak:
Ak ide o riesenie rovnice x+b=a
tak staci si uvedomit, ze ide o rovnicu v komutativnej grupe (V,+).
Akoze, v structure grupy, operacia + je dobre (jednoznacne ) defininovana. Naviac jej axiomy zarucuju existenciu opacneho prvku.
Preto vdaka standardnej (=beznej) axiomatike odpoved na dane otazky je automaticka.
Poznamejme, ze niekedy sa mozeme stretnut z inymi axiomatikamy structury grupy, no v tom (exotickom pripade) to treba upresnit.
Taky bych se jenom odvolal na to, ze (V,+) je komutativni grupa.
Pokud bych to rozepisoval, asi bych to lehce zkratili tim, ze bych nezduraznoval ze na to jdu sporem, nezduraznoval, ze , ale predpokladal, ze je reseni tvaru (dosazenim predtim overim, ze to reseni skutecne je) a potom predpokladal, ze je jakelikov jine reseni a ukazal ze , presne jak to je v uvodnim prispevku. Tim je existence i jednoznacnost dokazana.
Moc všem díky ;-)
Stránky: 1