Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 12. 2015 17:41

Ifkinka
Zelenáč
Škola: VŠB Ostrava
Pozice: Student
Reputace:   

Slovní úloha

Dolní okraj obrazu je a metru nad vyskou oka pozorovatele, jeho horní okraj je b
metru nad vyskou oka pozorovatele. Z jake vzdalenosti od steny vidí pozorovatel
obraz v maximalnm zornem uhlu? Mohl by mi někdo pomoct? Nevím si s tím rady.

#2 06. 12. 2015 08:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Slovní úloha

Zdravím,

založila jsem pro vás z VŠB příspěvek s odkazy a návody (Tvé duplicitní téma jsem zamkla viz pravidla), prostuduj, prosím, odkazy v tématu + zkus ke své úloze zakreslit obrázek (můžeš odzkoušet prakticky pozorováním něčeho, co máš na zdi).

Upřesni mi ještě, prosím, zdroj zadání - je jen na str. pana Bouchaly, nebo ještě něco jiného? Děkuji.

#3 06. 12. 2015 12:46

Ifkinka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: ano je jen na stránkách Bouchaly, teorii učiva které jsme ve škole probírali docela chápu, ale nevím jak bych je u této úlohy využila. Nechci přesný výpočet, jen pomoc jak mám aspoň začít.

#4 06. 12. 2015 13:00

jelena
Jelena

↑ Ifkinka:

děkuji za upřesnění, zkusila jsi nakreslit obrázek? Pojem "zorný úhel" znáš - případně zde je obrázek od Ivany, děkuji autorce. Z toho obrázku odvodíš, kterou funkci bude třeba vyšetřit na extrém.

#5 06. 12. 2015 13:06

Ifkinka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: zorný úhel mi byl právě neznámý do doby než jsem dostala tuto úlohu, proto bylo pro mě těžké si i představit jak to vypadá. Vyšetřit na extrém? extrémy umím řešit z derivací, ale nějak mi nedochází co bych měla derivovat :) nějakou goniometrickou funkci? tím, že je tam jen proměnná a a b tak je to pro mě dost matoucí :)

#6 06. 12. 2015 13:13 — Editoval jelena (06. 12. 2015 16:01)

jelena
Jelena

↑ Ifkinka:

ano, až budeš mít sestavenou funkci "zorný úhel=f(vzdálenost)", tak potom tuto funkci budeš derivovat za účelem nalezení extrému (zde hledáš maximum). V odkazech, co jsem posbírala, projdi alespoň jeden materiál (např. 2. nebo 3. odkaz), kde jsou principy slovních úloh + kresli obrázek. Potom se, prosím, ozvi.

Edit: opraveno pro snad "přehlednější" zápis funkce "zorný úhel=f(vzdálenost)" (původní f(zorný úhel)=... by vyžadovalo sestavení funkce inverzní k zadání, ale je to pohodlnější na sestavení - tak zde jsou obě varianty).

#7 06. 12. 2015 19:57

Ifkinka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: na netu jsem našla že nějaký maximální zorný úhel oka je 45° můžu tuto hodnotu použít?

#8 06. 12. 2015 20:07

Ifkinka
Zelenáč
Reputace:   

nebo je ta hodnota jiná?

#9 06. 12. 2015 20:23 — Editoval jelena (06. 12. 2015 22:44)

jelena
Jelena

↑ Ifkinka:

Je to první a jediná úloha, kterou na užití derivací pro slovní úlohy počítáš? Zkoušela jsi projít řešené úlohy z odkazů? Začínáš tím, že zakreslíš obrázek (prakticky se postav např. proti oknu a pochoduj směrem k oknu a potom se neotáčej, pořád pozoruj okno a pochoduj dozadu (pozor, ať nezakopneš). Takto budeš mění vzdálenost od okna a výsledkem bude i změna zorného úhlu, pod kterým okno pozoruješ).

Podle úlohy dolní část je a (metrů) nad okem pozorovatele, horní část je b (metrů) nad okem pozorovatele. Výšku oka pozorovatele nemusíš uvažovat, ber to jako "počáteční" vodorovnou přímku na ose x, po které se bude pohybovat oko. A k tomu dokreslí úhly - pohled z nulového bodu (0,0) na dolní okraj a na horní okraj. Obrázek máš?

Potom až podle obrázku budeš sestavovat funkci úhlu od vzdálenosti a až nakonec najdeme vzdálenost, ze které dle zadaných podmínek bude úhel maximální. Tak ten obrázek, prosím.

Edit: jelikož se během zítřka těžko k něčemu dostanu, nechám Tobě zde odkaz na text s obrázkem k úloze, úloha v odkazu však není řešená dif. počtem, s tím si musíš už poradit.

Zápatí