Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jak vypočítat modu z této tabulky: 
Postupoval jsem následovně: 
A nevím právě zda na tom začátku má být 2 nebo 0 nebo úplně jiná hodnota. 2 jsem tam dal z toho důvodu, že je to nejmenší hodnota v mém souboru dat, takže ten interval první by mohl teoreticky vypadat i jako <2-5) a četnosti by se nezměnili.
Je takto má myšlenka správná?
Děkuji.

Dúfam že tu nebudem za blbca, ale nie je modus hodnota, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v súbore štatistických dát?
Potom netreba nič počítať - odpoveď je jasná priamo z tabuľky.
↑ Ferdish:
za blbce určitě nebudeš - máš totiž pravdu :-)
↑ Eratosthenes: ↑ Ferdish: No dobře ale co když ty data neznáte? Vidíte jen tu tabulku. Tak měl bych brát jako dolní hranici 2 protože to tak vychází i s ohledem na středy tříd?
Nebo si možná nerozumíme nevím jak to totiž poznat rovnou z tabulky vím jen že modus bude v první třídě.
↑ vorel:
Když neznáš data, nemůžeš z nich nic počítat. Data znáš - to je ta tabulka. Z těchto dat můžeš říct, že modusem je "do pěti". Nic víc a nic míň. Jaký by byl modus, kdybys měl soubor roztříděný po jednom kuse, říct prostě a jednoduše nemůžeš. V tom případě může být modus nula i sto padesát osm. A těch modů může být dokonce i víc něž jeden.
Představ si, že bys o nějaké kouli věděl, že má poloměrv někde mezi jedním a dvěma metry. A ty chceš určit její objem s přesností na litry. To prostě a jednoduše nejde.

Eratosthenes má pravdu - na základe danej tabuľky je modus hodnota "do 5 predaných kusov okrem". Pokiaľ chceš modus mať v tvare "kúpené práve 2 kusy" a pod, musíš mať k tomu odpovedajúce dáta, teda musíš PRESNE vedieť, koľkokrát bol nakúpený jeden kus, koľkokrát dva atď. Z tej tabuľky, ktorú máš v zadaní, to ale neurčí nikto.
Apropo, čo je to za vzorec čo máš zadaní? Vieš sem hodiť všeobecný tvar s popismi jednotlivých parametrov?
↑ Ferdish:
Obecný tvar modusu je: 
= dolní mez intervalu kde se nachází modus
h = šířka třídy
= četnost třídy
= četnost předchozí třídy
= četnost následující třídy
Do četnosti předcházející třídy jsem dal 0 to mi přijde, že je jasné, ale ta dolní mez toho intervalu tam nevím. Ale dal bych tam 2, protože takto by to sedělo i k ostatním intervalům že je šířka třídy 3.
↑ vorel:
no - když to víš, tak se neptej. Já jsem si vymyslel jiný vzorec:
$x= lr*dt
kde lr je letošní rok a dt je dnešní teplota v poledne. Zadanou tabulku jsem si totiž roztřídil takto:
0 4
1 4
2 4
3 4
4 0
5
6 4
7 4
8 0
9 3
10 4
11 0
12 4
13 0
14 0
15 4
16 1
17 4
18 1
19 1
20 0
21 0
. .
. .
. .
. .
. .
. .
2016 4
Moje rozdělení má jedenáct modů a protože dnes v poledne byl jeden stupeň, tak jsem jeden z těch modů svým zajímavým vzorcem opravdu trefil :-)
↑ Eratosthenes:
Ale já to nevím, ano mám vzorec, ale nevím zda jsem dosadil správně. Proto sel a ptám, zda mi to někdo potvrdí či vyvrátí.
A myslel jsem si že tento vzorec je všeobecně známí.
↑ vorel:
ten vzorec všeobecně známý být nemůže, protože je to fakt úplná blbost.
↑ Eratosthenes:
Zdravím,
vzorec se dá nalézti vsb, geography str.19-20, str.5-6
ahoj ↑ Al1:,
copak VŠB, to je kapitola sama pro sebe - obzvlášť hezký je ten řešený příklad 7. 4. 1. s tím IQ. Podle toho úžasného vzorečku jim vychází, že nejčastější IQ souboru ze zadání je 113.3, což je hodnota, která se v něm nevyskytuje ani jednou. Podle mě autor textu do souboru zařadil i svoje vlastní IQ, které je třeba hledat na jednom z konců té řady. Můžeme jen hádat, na kterém :-)
↑ Eratosthenes:
:-)
Hezké Vánoce a málo střetů s nízkým IQ.
Stránky: 1