Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohu poprosit o postrčení u tohoto příkladu?
Jsou dány rovnoběžné přímky p,q a bod R, který neleží na žádné z nich. Sestrojte rovnostranný trojúhelník PQR ( P∈p;Q ∈Q). [úloha má dvě řešení,pokud nedodržujeme značení proti směru hodinových ručiček]
Dále bych se rád zeptal, jestli na tyto typy příkladů neexistuje nějaká obecná pomůcka. Řešení se mi hledají strašně špatně. Ideální je ještě když to zadání není jednoznačné (bod si mohu dát kam chci). To už jsem úplně ztracen.
↑ misaH: děkuji.
Mohu poprosit o kontrolu postupu?
1) Narýsoval jsem dvě rovnoběžné přímky p, q
2) Přímo doprostřed mezi ně jsem dal bod R
3) Do kružítka jsem si vzal vzdálenost přímek pq
4) Z bodu R jsem udělal kružnici, která přímky p,q protla každou v jednom bodě. Ty body jsem pojmenoval P a Q
5) Spojil jsem PQR
↑ AterCZ:
Nie.
Ten bod R nesmieš špeciálne vyberať. Riešiš pre bod R, ktorý ti niekto zadal podľa svojej vôle (ľubovoľne).
Ten bod je už dopredu daný, nie že ty si ho niekam špeciálne dáš.
Vieš, čo je to otočenie?
Treba obrázok (už hotový) nakresliť a uvažovať o otočení trojuholníka o 60°.
↑ misaH: proč si ho nemohu vybrat? Ten bod sice "zadaný" je, ale žádný obrázek se zadaným bodem jsem nedostal, pouze text. Vím, že to chápu špatně, ale fakt mi to nejde do hlavy.
Otočení chápu tak, že vezmu jednotlivé body a posunu je po kružnici o určitý počet stupňů.
Mám správně obrázek?
↑ AterCZ:
Zdravím,
na náčrtku chybí přinejmenším označení vrcholů trojúhelníku.
Pokud není přesně zadaná poloha bodu R např. obrázkem, je skutečně nutné uvažovat, za jakých podmínek je úloha řešitelná. Může se stát, že po rotaci např. přímky p její obraz p' neprotne přímku q? Pak by úloha neměla žádné řešení. Mohou splynout p' a q? Pak by úloha měla nekonečně mnoho řešení.
Je třeba se nad tím zamyslet.
↑ misaH: mohl bych poprosit o postup jak tu přímku otočit o 60°? Snažil jsem se následovat tento postup: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=19310 , ale nešlo mi to..
↑ AterCZ:
Můžeš také vést kolmici k k přímce p bodem R a otočit jen průsečík F obou přímek. Obraz p' je kolmý na
.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=31478
Vy ste sa to neučili?
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Otočení
↑ misaH: učili, ale profesorka to doslova proletěla.
Mohu poprosit o kontrolu, jestli tohle je možné? Pokusil jsem se o zápis konstrukce pro bod P. Q jsem dělal stejně, jen jsem bral úhel z druhé strany úhloměru.
↑ AterCZ:
Bod P ti nemůže vzniknout pomocí rotace přímky p. Rotací přímky p vznikne její obraz p'. Na přímce p leží hledané body P. Jejich obrazy leží na přímce p'. Co je obrazem bodu P v rotaci se středem R a úhlem rotace 60st.?
Obrazem bodu P je bod P', ale také bod Q.
. Obrazem bodu P může být jen jediný bod. Platí:
.
Proto rotací přímky p získáš bod Q jako průsečík p' a q.
↑ Al1: děkuji.
Podle stejného postupu předpokládám, že i bod P mám špatně. Dal jsem ho tedy na průsečík q' a p. Pokuď jsem to správně dokreslil, tak mi nevychází rovnostranný trojúhelník, ale pouze rovnoramenný. Takže jsem to dokreslil špatně. Mohu poprosit o další navedení?
↑ AterCZ:
Stále je to chybně. Poslední krok máš
a to je špatně.
Postup (pro rotaci v kladném smyslu)
1,.p. q. R (podle zadání)
2. 
3. 
4. 
5. 
↑ Al1:
Omlouvám se,
je přepis. Narýsované to mám takto:
. Poté mi v mém rýsování nevychází ten rovnostranný trojúhelník, jelikož vzdálenost PQ je 4 cm a vzdálenost QR a PR je 2.4 cm. Něco rýsuji špatně, ale nevím co.