Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vytrženo z jiného tématu:
hofmanova.darina napsal(a):
Ahoj tady Darča,
potřebovala bych poradit s počítáním mocnin s racionálním exponentem.
Příklad:x1/3.x2/3
------------
x1/2
nějak nemůžu přijít na to jak to vypočítat
díky za pomoc
Cheop napsal(a):
- při násobení se mocniny sčítají při dělení se odčítají tj:
↑ Ivana:
Ivano, zdravím srdečně i přes jiné komunikační prostředky :-)
Možna jen takové doporučení - navrhla bych použití substituce nebo i substituce a . Hodí se?
ve Tvé úpravě v kroku je trochu mene pracne pouzit vzorec
Možná se bude hodit něco podobného: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=69852#p69852
Zdravím u vás :-)
EDIT: doplnila jsem ještě jednu substituci - za celou závorku.
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano,
pravě jsem doplňovala i další možnou substituci. Naprosto souhlasím, že je to věc názoru, v mém případě použití substituce je vyvoláno hlavně moji lenosti a také, že při práci s mocninami bych nasekala určitě hodně chyb.
Hezký den :-)
↑ jelena:↑ Ivana: Zdravím obě:-)
Příklad je to hezký, problém je v tom, že autor vůbec nezná základní práci se zlomky (své příspěvky přes noc vymazal )a o dalších úpravách ani nemluvím a hned chce tyto "lepší příklady".
↑ jelena:
Nenene, to nebylo vůbec na tebe. Mě se nápad se substitucí líbí. Já tím chtěl jen říct, že by se autor tohoto příkladu měl nejdříve soustředit na jednodušší příklady, když nezná elementární úpravy, protože pak to jen opíše a nic neumí.
↑ marnes:Zdravím Tě kolego, :-)
jen malý dodatek ... ze svých zkušeností, vím, že těch , co jenom opisují je daleko více než těch, kteří u toho počítání i přemýšlejí.... Škoda , že :-(