Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
pomohl by mi prosím někdo s rovnicí, a to:
M^0,62 = 1382,703
Mám zjistit M.
Vím, že když je M na 0,62 a rovná se to číslu 1382,703 bude fígl v přepočtu. Bude se jednat o logaritmus či exponenciálu? Netuším vůbec, jak dojít k výsledku M = ...
Děkuji mnohokrát
↑ DTBChemie: Nemusi ist o dekadicky logaritmus, pokojne pouzi lubovolny zaklad, napriklad prirodzeny, kedze to asi budes robit na kalkulacke.
↑ DTBChemie:
Tak si nájdi pravidlá logaritmovania na nete alebo v učebnici.
Musíš logaritmovať obidve strany rovnice. Logaritmus ľavej strany = logaritmus pravej strany.
Nakoniec dostaneš logaritmus M = číslo a následne musíš odlogaritmovať, aby si dostal M = ...
Bohužel... Netuším jak celé dva dny již sedím u počítače a učení a zkrátka nevím, tohle mě zdržuje od celé práce a nemohu dále pokračovat. Stojí mi to hrůza věcí, ale tohle fakt nevím. Buď mi to hlava nebere nebo fakt nevím. .
Tak se omlouvám, dík
↑ DTBChemie:
Každá slušnější kalkulačka má funkci 
Takže stačí vypočítat 
Děkuji mnohokrát...
Vím, že dotazem, kterým budu pokračovat, už se prakticky napatří, ale je to početní úkon spíše co se týče řádů a jednotek:
Tohle je zároveň pro chemiky a matematiky:
a = 0,62 , což je konstranta a rovněž K = 3,7.10^-4 [dl.mol/g^2]
a i K jsou kontanty a K má jednotku viz závorka [].
Máme vztah [η] = K . M^a
η jsem si zjistil ze svého grafu, což je 0,5116
takže: 0,5116 = 3,7.10^-4 . M^0,62
Což je to, na co jsem se dotazoval tedy M^0,62 = 1382,703
M = 1382,703^(1/0,62) jak jste uváděli a to vyjde
M = 116 330 a nyní netuším, co za jednotku vyjde. Má se jednat o molekulovou hmotnost, ale na molekulovou hmotnost [konkrétně polystyrenu, kterou jsme stanovovali v laboratoři viskozimetricky], mi to přijde jako extrémně velké číslo, proto bude nejspíš jen problém v jednotkách, kterým moc nerozumím právě proto, že jelikož je K 3,7.10^-4 [dl.mol/g^2] tedy decilitry na mol na gram nadruhou, tak jaký bude výsledek v přijatelných jednotkách?
Děkuji
↑ DTBChemie:
To číslo z výsledku máš zle.
↑ misaH:
Číslo ve výsledku je myslím určitě dobře, omlouvám se, pokud jste to počítali po mém postupu, byla tam chyba (1/0,62) má být nikoliv předchozí číslo, co jsem napsal špatně - viz. červeně opravené v příspěvku a omlouvám se
Jen by mě zajímali, prosím, jednotky a jak je přepočítat?

↑ DTBChemie: Akú jednotku má [η]?
[η] jsem povídal, že je vytažená grafu a jedná se tedy o konstantu - tedy nejspíš bude bezrozměrná, je to zkrátka hodnota [η].
Pošlu klidně graf, ze kterého se to vzalo, ale mělo by to tak být.
Hlavní je konečná jednotka jako taková. Pokud tam na začátku počítám s K (což je konstanta) mající jednotku K = 3,7.10^-4 [dl.mol/g^2], tak se to musí nějak ve výsledku určitě projevit i v jednotkách.
Vyšlo mi viz. výše , že :
η jsem si zjistil ze svého grafu, což je 0,5116, K je konstranta 3,7.10^-4 [dl.mol/g^2], a je taktéž konstanta mající hodnotu 0,62!
takže:
[η] = K . M^a
0,5116 = 3,7.10^-4 . M^a
0,5116 = 3,7.10^-4 . M^0,62
M^0,62 = 1382,703
M = 1382,703^(1/0,62)
M = 116 330 a nyní nevím jednotky. Logicky by měla mít g/mol, ale nevím, jak bych k tomu došel a muselo by to být tedy alespoň 116,330 g/mol. Netuším
Zde dávám ten graf:
↑ DTBChemie:
Zdravím.
Chemii sice vůbec nehovím, ale řekl bych, že u polymerů není uvedená mol. hmotnost zase tak nepravděpodobné číslo.

0,5116 je podľa grafu v jednotkách
a je to priesečník tej priamky s osou y, teda keď c=0.
Asi by si mal dať svoj dotaz do chémie s popisom, o čo presne ide.
↑ DTBChemie:
Téma bude přeci jen spíše chemické. Rovnicí [η] = K . M^a je patrně myšlena Markova-Houwinkova rovnice. Je třeba určit, co je M (molární hmotnost, střední molární hmotnost či relativní molekulová hmotnost?) Jak jsem vyčetl, [η] je limitní viskozitní číslo a pokud je M relativní molekulová hmotnost, pak má [η] stejnou jednotku jako K. Ale nejsem chemik, jen jsem trochu hledal na netu.
Takže 116 330 g/mol ? To mi přijde tedy hodně nesmysl, nebo nemyslíte? :D
Běžná molární hmotnost je ve stovkách, tedy třeba 116,330 g/mol, ale 116 tisíc g/mol?
Právě proto se ptám na jednotku. Jaká bude ve výsledku, g/mol či jaká? Netuším
↑ DTBChemie:
Vieš čo - ja, čo ma do toho nič nie je, som dala na net "molárna hmotnosť polymérov" a dozvedela som sa ...
Ty si to urobil?
Okrem toho - o jednotkách som ti čosi napísala - tak to teda použi.