Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ akdar:,
Schematicky povedane.
V afinnej geometrii sa konzervuje pomer ( tam je treba rovnobeznost).
V projektivnej geometrii sa konzervuje dvojpomer. ( ako je to v situaciach vo zväzkoch..)
😄
Akdar,
Mala pomoc na dokaz a oznacenia.
Uvazujme zväzok (O, ABCD) 4roch lucov.
( zväzok vrcholu O, ktore ma jednu priecku = priamku, na ktorej su body A,B,C,D).
Uvazujme dalsiu (lubovolnu) priecku zväzku ktora urci body A', B', C', D' na lucoch zväzku.
Dokazme, ze (ABCD)=(A'B'C'D'),
Preto narysujme rovnobezky cez C a C' z lucom OD =OD' ( lebo D a D' su na tom istom luci zväzku)
Prva rovnobezka urci na lucoch OA=OA' a OB=OB' body M a N ; a druha urci body M' a N'.
Ako by si to vyuzila? (Mysli na prvu vlasnost)
Ahoj ↑ vanok:
tady je obrázek k Tvému popisu:
↑ akdar:,
V mojom zapise vdaka prvej vlasnosti mame
a tiez
Akoze ' su na dvoch rovnobezkach ktore v tych bodoch pretinaju zväzok , mame
Co da .
Poznamka. Ty si vyuzila ine rovnobezky co ti da iny mozny dokaz... Pozor, nezabudaj, ze ide o algebricke vzdialenosti, co sa znaci ciarami nad dvojicami bodov, ako napr .... v laTexe sa to pise \overline {..}
Ahoj ↑ akdar:,
Teraz sa mozme chvilku venovat specialnemu pripadu dvojpomeru ked je rovny -1.
Povieme, ze ak (ABCD)=-1, ze ide o harmonicku stvoricu (ABCD) a ze body A a B, ako aj C a D su konjugovane.
Tiez vtedy pouzijeme aj vyraz harmonicky pomer.
↑ akdar:
Dobry vecer,
Len mala poznamka.
Zapis AB alebo |AB| je dlzka AB,
, je realne cislo.(algebricka dlzka)
O vektoroch sa v tej dobe nehovorilo ( dnes by sme mohli povedat, ze ide o vektory jednorozmerneho priestoru... ), no nam postaci vediet, ze mame nastroj ktory nam umoznuje uvazovat orientaciu useciek.
Prve cvicenie.
Ak (ABCD) je harmonicka stvorica. Najdite vsetkych 8 harmonickych stvoric vytvorenych bodmi A, B, C a D.
Prve cvicenie.
Ak (ABCD)=-1,tak aj (BACD) je harmonicka stvorica, lebo ....
Cize posledna vlasnost znamena, ze ak vymenime v konjugovane body alebo aj konjugovane dvojice harmonicka stvorica ostane harmonicka.
Naviac
Nam da, ze
.
Ako sa to napise pomocou suradnic a,b,c,d?
↑ akdar:
Ano.
Co da (1)
Ak vybereme A ako pociatok, (2)
Co sa pise aj ako
Vyber pociatku v bode I prostriedku usecky AB, da a z (1) dostaneme ,
A po uprave
co sa pise aj
Iste si si vsimla, ze posledny vyraz , nam umoznuje jednoducho "objavit" vlasnosti harmonickych stvoric.
A) Sucin je pozitivny, tak body C,D su umestneme na tej istej strane od bodu I ( = prostriedok usecky AB)
B) , da ze ak tak .
Cize z bodov C,D jeden je vo vnutri usecky AB a druhy je mimo nej .
Atd....( dobre by to bolo pozorovat napr. na geogebre, no si to aspon nakreslit, moze byt poucne )
Podobne aj pre zväzky mozme definovat tiez harmonicky zväzok...
Preto sa sustredime na chviku na vlasnosti takeho zväzku.
Vcelku dobre napredujeme. Na buduci tyzden nedudem mat internet. No len co budem ho mat, pochopitelne budeme pokracovat.
Ako definujeme harmonicky zväzok?
je to zväzok 4roch polopriamok v ktorom lubovolna priecka urci harmonicku stvoricu
Teraz mozme skusit nast nejake zaujimave vlasnosti takeho zväzku.
Nutna a postatujuca podmienka aby jeden zväzok 4roch polopriamok ( lucov) spolocneho pociatku bol harmonicky je aby jedna rovnobezka z jednym jeho lucov bola rozdelena na dve rovnake usecky tromi inymi lucmi.
Dokaz tykajuci sa vsebecne dvojpomerov nam da dokaz aj tejto vlasnosti.
( obrazok moze byt uzitocny)
(Jednoducho) dostaneme tieto dve vlasnosti :
1) V trojujolniku ABC taznica AM a rovnobezka AM' so stranou BC cez bod A tvoria harmonicky zväzok so stanami AB a AC.
2) Vnutorna osa daneho uhlu a jeho vonkajsia osa tvoria zo stranami uhla harmonicky zväzok.
Na pokracovanie...
↑ Zdravím vanok:
pokud jsem to dobře pochopila, tak tohle (polopřímky l, h, k, i) bude harmonický svazek (polopřímka k je osa AB):
To by bola skoda sa zastavit na tak dobrej ceste, preto budeme este trochu pokracovat ako aj teoriu a doplnime si to potom aj nejakymi cviceniami.
Teraz vymyslim dalsi pojem ( ktore iste uz ma nejake pomenovanie, no iste ma niekto pouci):
Kazdy (iste) vie co je stvoruholnok, a vie, ze to slovo ma jednu cast ="koren" vyjadrenu slovom "uhol" a to je v nom dolezita cast.
Tak podobne budem hovorit o "stvorstraniku", a tak definujem kompletny stvorstranik (=quadrilatère complet) utvar ktory je vytvoreny 4 priamkami ktore sa po dvoch pretinaju.( presnesie ziadne z nich nie su rovnobezne a ani ziadne tri neprechadzaju spolocnym bodov ).
Pozri tu prvy obrazok https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Quadril … re_complet
Tak napriklad kompletny stvorstranik ABCDEF ma 6 vrcholov
3 diagonaly AC, BD, EF ...
A teraz jedna (pekna) teorema.
V lubovolom kompletnom stvorstraniku kazda diagonala je harmonicky rozdelena druhymi dvomi
Co si myslis o dokaze?
( v odkaze co som dal vyssie su dva, ale na priklad, mozeme pouzit aj Ceva-ovu teoremu ... a tu poznas? alebo bude ju treba dokazat?)
Doplnok.
Ceva-ova teorema.
Menelaus-ova teorema
Desargues-ova teorema.
Su to tri ( pekne) teoremy, a ak sa uz teraz neucia na strednych skolach je uzitocne si ich pripomenut napr. vdaka webu.
Alebo treba ich tu podrobne pripomenut aj z dokazmi?
Co sa tyka dalsych teorem na temu kompletnych stvorstranikov, ako Newton-ova alebo Miquel-ova tie sa najdu aj v odkaze v #71, no ak je zaujem tak ich mozeme tu dokazat ako aj teoremu z #71.
↑ Ahoj vanok:
tak ten důkaz jsem ještě nepobrala :-) ale ještě to zkusím
ty teorémy neznám, hledala jsem je na netu, ale tu Cevaovu jsem v zatím moc nenašla.
A dnes už to nedám :-(
Pozri napr. tu
https://artofproblemsolving.com/wiki/in … 7s_Theorem
↑ Ahoj vanok:
můžu se zeptat, kde se tyto teoremy využívají? Ke konstrukci, nebo k důkazům? Nevidím za tím ten smysl - - součin tří useček děleno součinem jiných tří úseček mi dá 1, nevidím v tom význam, mohl bys mi to prosím přiblížit.