Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozdravujem.
Nech a,b,c su celociselne dlzky stran pravouhleho trojuholnika. Dokazte, ze aspon jedno z cisiel a, b, c je delitelne cislom 5.
Ahoj ↑ kerajs:,
To je dobra kostra riesenia. Co by bolo uzitocne je slovny doprovod.
Ina moznost je dokaz sporom.(Mozme predpokladat, ze sucin nie je delitelny cislom 5 a vysetrit co to da v pripade, ked .)
Kto ma chut moze to skusit.
Poznamka. Je velmi uzitocne pisat matematicke dokazy tak aby vasi citatelia mohli pochopit vasu pracu. Tu sa mozte trochu poucit o tom http://cheng.staff.shef.ac.uk/proofguide/proofguide.pdf
Na webe najdete viacero dobrych rad na tu temu.
Ahoj ↑ Honzc:,
Krasne Vianoce,
Pochopitelne to je tiez zaujimavy dokaz. ( za podmienky, ze su zname rovnosti tykajuce sa p.t.). Vyhoda je v tom, ze ide o priamy dokaz a stredoskolaci niekedy nemaju radi dokazy sporom.
↑ Honzc:
Ahoj. Pokud předpokládáme, že středoškoláci znají modulární aritmetiku, jde to snadněji:
Pozdravujem ↑ check_drummer:,
Najkrajsie zelania no Noveho Roku 2018.
Tvoja odpoved je citatelna mnohymi stredoskolakmi.
A tiez mi dala myslienku k
Dokazte, ze sucin abc je vzdy delitelny cislom 60, ( a, b, c su ako v cviceni v ↑ vanok:)
Co sa tyka poslenych dvoch riadkov ↑ check_drummer:, o generovani takych trojuholnikov dal v 1934 odpoved Berggren (cf. Génération algébrique et géométrique)
ako sa to mozeme dozvediet z https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Triplet_pythagoricien
kde sa najde vela zaujimavych veci na tuto temu, ako aj v anlickej verzii.
↑ vanok:
Se zpožděním přeji rovněž vše nejlepší do nového roku 2018.
Já jsem někdy něco podobného četl, ale nemohl jsem si vzpomenout, jk to generování probíhalo.