Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 12. 2017 15:24

Kushikiro
Zelenáč
Reputace:   

Parciální diferenciální rovnice - řešení pro konstantní rychlost

Zdravím,

abych vás uvedl do problému, zpracovávám projekt na téma dopravního proudu v matematickém modelování. Správně jsem již odvodil rovnici pro dopravní proud ze zákona zachování počtu vozidel a nyní bych rád vypracoval analytické řešení pro konstantní rychlost. Zkoušel jsem nějakou dobu na řešení přijít sám, ale chybí mi potřebná zdatnost, nebo přehlížím něco podstatného. Mohl byste mi s tím někdo pomoci i s případným vysvětlením?

$\varrho_t + (u\varrho)_x =0$

v tomto případě se tedy jedná o případ, kdy je u konstanta, takže se dá celý problém přepsat.

$\varrho_t + u(\varrho)_x =0$

x,t v indexu značí parciální derivaci dle x nebo t, $\varrho$ značí hustotu provozu závislou na x a t. Rychlost u je taktéž závislá na x a t.

Závěrečná interpretace by měla vypadat jako nějaká funkce, která se pouze posouvá, nicméně se k tomu nemohu nějak dopracovat.

Snad jsem problém popsal dostatečně. Za případné nesrovnalosti se omlouvám, ale v daném předmětu matematického modelování mi chybí patřičné základy, pro tento předmět podstatné.

#2 13. 12. 2017 21:51

pietro
Reputace:   187 

Re: Parciální diferenciální rovnice - řešení pro konstantní rychlost

↑ Kushikiro: ahoj, skús si tento výsledok bližšie aplikovať... Odkaz

#3 01. 02. 2018 22:29 — Editoval laszky (12. 03. 2018 16:22)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Parciální diferenciální rovnice - řešení pro konstantní rychlost

Reseni hledame ve tvaru
$\varrho(t,x)= g(at+bx),$
kde g je dostatecne hladka funkce. Potom
$\Rightarrow \quad \varrho_t+u\varrho_x = (a+ub)g'(at+bx)=0,$
takze napriklad
$\Rightarrow \quad a=u, \, b=-1,$
a proto
$\Rightarrow \quad \varrho(t,x)= g(ut-x).$
Konkretni tvar funkce g urcime z okrajove nebo pocatecni  podminky
$\varrho(0,x)=h(x) \quad \Rightarrow \quad g(y)=\varrho(0,-y)=h(-y) \quad \Rightarrow \quad \varrho(t,x)= h(x-ut)$
$\varrho(t,0)=d(t) \quad\; \Rightarrow \!\!\quad  g(y)=\varrho(y/u,0)=d(y/u) \!\!\quad \Rightarrow \!\quad  \varrho(t,x)=d(t-x/u)$

Zápatí