Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám rpoblém s týmto príkladom:
Označíme-li
vnitřní úhly v libovolném trojuhelníku ABc, potom platí pro jejich vztah následujíci rovnosti. Dokažte jejich správnost: 
Môj postup je nasledovný (urpavujem ľavú stranu):

Viem, že ak uhly v trojuholníku sú spolu
, tak 

Dám to na spoločného menovateľa a vyjmem pred zátvorku: 
Z tohto kroku sa neviem ďalej vymotať. Skúšala som si
prepísať ako
ale akokoľvek to potom upravujem, nedostanem s k tomu, čo chcem dokázať. Prosím, ak by mi niekto vedel povedať, čo robím zle. ďakujem :))
↑ thatsmis: Vsetko je v poriadku, ides na to dobre, treba len pokracovat. Dostala si sa k tomu, ze lavu stranu si upravila na
. Treba teda ukazat, ze
.
Toto mozeme skratit vyrazom
a obe strany prenasobit vyrazom
. Co dostaneme?
↑ vlado_bb: áno, toto ma nenapadlo, ale tento spôsob mi nepríde až tak elegantný, rada by som sa k tomu dostala tým, že budem stále upravovať iba tú ľavú stranu. Nechcem do toho zapájať pravú. Ak mi rozumies :D
↑ thatsmis: Rozumiem, mne sa to sice nezda elegantnejsie, ale ide to aj tak. Staci uvazit, ze
.
↑ vlado_bb: to ma tiež napadlo, ale ako mi to pomôže ? potrebujem tie dva kosínusy v zátvorke sčítať, ale neviem ako nato, keď je tam násobok dvoch. :(
↑ thatsmis: Len si pekne rozpis ten
a nebudes verit vlastnym ociam.
heh, našiel som tretie riešenie, ale je v podstate len ekvivaletné s vlado_bb :)