Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2018 16:53

thatsmis
Reputace:   

Rovnost velikosti uhlu

Ahojte, mám rpoblém s týmto príkladom:

Označíme-li $\alpha, \beta ,\gamma $ vnitřní úhly v libovolném trojuhelníku ABc, potom platí pro jejich vztah následujíci rovnosti. Dokažte jejich správnost:

$\text{tg}\alpha +\text{tg}\beta +\text{tg}\gamma =\text{tg}\alpha *\text{tg}\beta *\text{tg}\gamma $

Môj postup je nasledovný (urpavujem ľavú stranu):
$\text{tg}\alpha +\text{tg}\beta +\text{tg}\gamma =$
$\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }+\frac{\sin \beta }{\cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$
$\frac{\cos \beta \sin \alpha +\sin \beta \cos \alpha }{\cos \alpha \cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$
$\frac{\sin (\alpha +\beta )}{\cos \alpha \cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$

Viem, že ak uhly v trojuholníku sú spolu $\Pi$ , tak $\alpha +\beta =\Pi -\gamma $

$\frac{\sin (\Pi -\gamma )}{\cos \alpha \cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$

$\frac{\sin \Pi \cos \gamma -\sin \gamma \cos \Pi }{\cos \alpha \cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$

$\frac{-(-1)\sin \gamma  }{\cos \alpha \cos \beta }+\frac{\sin \gamma }{\cos \gamma }$

Dám to na spoločného menovateľa a vyjmem pred zátvorku:

$\frac{\sin \gamma (\cos \alpha \cos \beta +\cos \gamma )}{\cos \alpha \cos \beta \cos \gamma }$

Z tohto kroku sa neviem ďalej vymotať. Skúšala som si $cos \alpha \cos \beta +\cos \gamma $ prepísať ako
$\frac{1}{2}(\cos (\alpha -\beta )+\cos (\alpha +\beta ))+\cos \gamma $

ale akokoľvek to potom upravujem, nedostanem s k tomu, čo chcem dokázať. Prosím, ak by mi niekto vedel povedať, čo robím zle. ďakujem :))

• (téma jako vyřešené označil(a) thatsmis)

#2 09. 02. 2018 17:05

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Rovnost velikosti uhlu

↑ thatsmis: Vsetko je v poriadku, ides na to dobre, treba len pokracovat. Dostala si sa k tomu, ze lavu stranu si upravila na $\frac{\sin \gamma (\cos \alpha \cos \beta +\cos \gamma )}{\cos \alpha \cos \beta \cos \gamma }$. Treba teda ukazat, ze

$\frac{\sin \gamma (\cos \alpha \cos \beta +\cos \gamma )}{\cos \alpha \cos \beta \cos \gamma }=\text{tg}\alpha *\text{tg}\beta *\text{tg}\gamma $.

Toto mozeme skratit vyrazom $\text{tg} \gamma$ a obe strany prenasobit vyrazom $\cos \alpha \cos \beta$. Co dostaneme?

#3 09. 02. 2018 17:08

thatsmis
Reputace:   

↑ vlado_bb: áno, toto ma nenapadlo, ale tento spôsob mi nepríde až tak elegantný, rada by som sa k tomu dostala tým, že budem stále upravovať iba tú ľavú stranu. Nechcem do toho zapájať pravú. Ak mi rozumies :D

#4 09. 02. 2018 17:10

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ thatsmis: Rozumiem, mne sa to sice nezda elegantnejsie, ale ide to aj tak. Staci uvazit, ze $\gamma = \pi - (\alpha +\beta)$.

#5 09. 02. 2018 17:12

thatsmis
Reputace:   

↑ vlado_bb: to ma tiež napadlo, ale ako mi to pomôže ? potrebujem tie dva kosínusy v zátvorke sčítať, ale neviem ako nato, keď je tam násobok dvoch. :(

#6 09. 02. 2018 17:18

vlado_bb
Moderátor
Škola:

↑ thatsmis: Len si pekne rozpis ten $\cos \gamma$ a nebudes verit vlastnym ociam.

#7 09. 02. 2018 17:23

thatsmis
Reputace:   

↑ vlado_bb: jeeeeeeej, ďakujeeem

#8 09. 02. 2018 20:12

Peter_CSR
Místo: Kekistan
Pozice: Meme
Reputace:   

heh, našiel som tretie riešenie, ale je v podstate len ekvivaletné s vlado_bb :)

2 + 2 is 4 minus 1 thats 3 quick mafs.

Zápatí