Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pozdravujem,
Mala otazka.
Co viete o barycentrickych suradniciach?
Kedy a na akej urovni ste sa o tomto pojme dozvedeli?
Ahoj ↑ laszky:,
Ano, ale v akom ramci?
A co vies o barycentrickyrh rovnicach?
Ake problemy vies riesit?
Pridam tu, co iste kazdy vie.
Pokracovanie.
Lahko odvodime,ze pre lubovolny bod roviny plati ekvivalentne
.
Pochopitelne, lahko sa sa daju vyjadrit vzorce ako prejt z afinnych suradnic do barycenttickych a opacne.
Urcite to viete urobit
Kontrola
Pokracovanie 2.
Tak teraz je jasne pre kazdeho, ze body roviny vzladom k referecnemu trojuholniku z barycentrickymi suradnicami su take, ze .
Tiez je bezne oznacit normalizovane barycentricke suradnice taketo bodu
Teraz si polozme otazku: na co moze sluzit rovnost ?
Je zaujimave konstatovat, ze pre trojicu realnych cisiel taku, ze vektor je nezavisly od bodu M.
Kontrola
Pokracovanie 3.
Pripomeniem este ze v euklidovskej orientovanej rovine mozme vyjadrit orientovanu plochu trojuholnika MNP vyrazom kde je determinant vektorov v ortonormalnej priamo orientovanej baze.
Da sa dokazat, ze: Nech je referencny trojuholnik v afinnej euklidovskej orientovanej rovine. Trojica baryceentrickych suradnic bodu je umerna trojici orientovanych ploch
Pokracovanie 4
Tu najdete ten slubeny dokaz
Pokracovanie 5.
Pre kontrolu tu najdete odpoved na Lemoine-on bod.
Pokracovanie 6.
Konstatujeme, ze ....
A tak mnozina bodov M, barycentrickych suradnic (x,y,z) pre ktore plati P(x,y,z)=0 je dobre definovana (vsak su nezavysle od roznych barycentrickych suradnic toho isteho bodu). Mnozine takych bodov hovorime, ze je jej barycentricka rovnica.
Je dolezite vediet prest z kartezianskych rovnic k barycentrickym a na opak.
Iste viete ako na to.
Pokracovanie 7
Odpoved na posleddny riadok ↑ vanok:.
Ak GMB popisane v pokracovani 6 ma kartesiansku rovnicu tak jeho barycentricka rovnica je ( co sa da upravit).
Opacne, ak je barycentricka rovnice toho GMB, tak jedne jeho kartesianska rovnica je .
Priklad pouzitia poslednych riadkov.
a)Priamka kartesianskej rovnice ma barycentricku rovnicu co sa po zjednoduseni .
b) Priamka kartesianskej rovnice ma barycentricku rovnicu ( po zjednoduseni) .
Ako sa pise kartezianska rovnica GMB ktore ma barycentricku rocnicu ?
( neskor ukazem ze ide o kuzelosecku)
Ze je to jednoduche!
Pokracovanie 8.
Ze ste nasli, po uprave, .
Uvazujme teraz barycentricku rovnicu prveho stupna, ta je formy , kde a,b,c nie su vsetki nulove.
Ake GMB representuje?
Ak mame tak je ekvivalentna z , co nijaky konecnyne vzdialeny bod nesplnuje. ( V toto pripade ide o barycentricku rovnicu priamky v nekonecne, projektivnej komplecie afinnej roviny).
Tak predpokladajme ze nasa rovnica nie je takej formy.
Potom kartezianska rovnica GMB je formy . ( co je skutocne kartezianska rovnica priamky lebo nie su obe nulove).
Podobne opacne mame [ doplnte si to]
Tak
Mnozina afinnych priamok roviny je dana barycentrickymi rovnicami formy , kde nie su sebe rovne.
V buducych pokracovanachi pridam ( pre istotu ) zakladne vlasnosti a potom budete moct sami riesit vdaka tomu (zaujimave) cvicenia.
Pokracovanie 9.
Nech M , M’ su dva rozne body barycentrickych suradnic (x,y,z;); (x’,y’,z’), potom jedna barycentricka ronica priamky MM’ je napr. , kde
p=yz’-y’z,
q=zx’—xz’,
r=xy’-x’y .
Pripomeniem tiez,ze
dve priamky barymetrickych rovnic
su rovnobezne
ak
Tymi istymi oznaceniami mame
Ak nie su rovnobezne, potom ich spolocny bod ma barycentricke suradnice
Stránky: 1