Chtěl bych poprosit, jestli by mi tu někdo nerozepsal řešení této rovnice. Já sice umím řešit podobný typ rovnic, problém je, že tahle mi přijde složitější => především kvůli této části p(x^2 − 6x + 8) , rád bych věděl jak v takovém případě postupovat
Určete hodnoty reálného parametru p tak aby rovnice měla jedno řešení: 
(chápu, že diskriminant musí být 0, aby měla jen jedno řešení)
↑ Ikaruss:
otevřít závorky
a "přerovnat" do klasického tvru
a pozor, nestačí podmínka pro diskriminant, musíš taky zkontrolovat, co se stane, když
, protože pak to není kvadratická rovnice.
edit
Trochu se zpožděním, ale ve skutečnosti mne především zajímalo, jak postupuji dál, po té co si to takhle přerovnám:) Já předpokládám, že stačí aby p = 0 a potom ta rovnice bude mít zrovna jedno řešení, což je zadání u této rovnice...
↑ Ikaruss:
a) máš určit hodnoty, čímž se myslí všechny hodnoty.
b)
dává dvě řešení
a 
↑ zdenek1: Ahoj, nerozumim navrhnu tohoto reseni. Pokud si za p dosadim 0 tak prece nemusim delat zadne roznasobovani(otevreni zavorek). Vyjde mi ta sama kvadraticka rovnice -x^2 + 4x a dostanu dva koreny 0 a 4. Navic jak vim ze toto reseni je jedine a plati pouze pro p=0 ? Jaky je tedy spravny postup u tohoto typu rovnice?
Dekuji
Kuba
↑ JakubJeh:
V zadání je přece napsáno pro jaká p má uvedená rovnice ... jedno řešení (to je x=něco)
To tvoje řešení pro p=0 dává 2 řešení x1=0 a x2=4 a to jistě uznáš, že není jenom jedno řešení.
Správný postup je:
rovnici upravíme na
[mathjax](p-1)x^{2}+2(p-1)(p-2)x-8p(p-1)=0[/mathjax]
Pro [mathjax]p\ne 1[/mathjax]
dostaneme
[mathjax]x^{2}+2(p-2)x-8p=0[/mathjax]
Aby rovnice měla jedno řešení pak [mathjax]D=0[/mathjax]
[mathjax]D=(p-2)^{2}+8p=0[/mathjax]
a tedy
[mathjax](p+2)^{2}=0\Rightarrow p=-2[/mathjax]
což je řešením