Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak určím komplementární svaz?
Kdyz budu mít tuto množinu
udělám si Hasseuv diagram, zjistím, že je to svaz, dokonce distributivní, ale teď si uplně nevím rady s těmi komplementy, vím jen že nejmenší prvek je 1 a největší je 36, což znamená, že 1 je doplněk k 36 a 36 je doplněk k 1, ale jak určím ty ostatní?
Děkuji za odpověď.
↑ vlado_bb:
Myslíte, jestli je reflexivní, symetrická, antisymetricka nebo tranzitivní?
↑ Terry H.: Nie, ja viem, co je to usporiadanie. Pytam sa ake je v tomto pripade, teda ci su usporiadane podla velkosti alebo niecoho ineho.
↑ vlado_bb:
Aha už chápu, omlouvám se neporozuměla jsem tomu
Je to podle dělitelnosti
↑ Terry H.: A otazka teda znie, ci je tento zvaz komplementarny? Ak ano, minuta uvah nad jeho Hasseho diagramom by mala poskytnut odpoved.
↑ vlado_bb:
No podle mě ano je, ale to jen protože si to myslím a dává to smysl, ale když by po mě někdo chtěl doplněk k číslu třeba 6, tak nevím jaké to je číslo a jak ho zjistim
↑ Terry H.: Spravne ... ak by
bolo komplementom
, tak by muselo byt splnene
. A uz by to malo byt jasne.
↑ Terry H.: No tak si postupne za
dosadzuj, staci aj v duchu, nemalo by to cele trvat viac ako takych 20 sekund. Samozrejme s Hasseho diagramom pred sebou.
↑ vlado_bb:
Tak bohužel to pro mě není tak jednoduché jak by asi mělo. Když to vezmu popořadě

Takže doplněk 6 je 3?
A co 18?
?
Omlouvám se, že mi to pořád nedochází .
↑ Terry H.: Ani jednu z tych rovnosti nemas dobre.
. Mimochodom, aku literaturu pouzivas?
↑ vlado_bb:
Tomu rozumím, že 
Protože 
....mám poznámky z přednášek, diskrétní matematika(R. Čada, T. Kaiser a Z. Ryjáček) a internet
↑ Terry H.: Pozri sa do studijneho materialu, co je to infimum. V nasom pripade
, pretoze
a tiez
pretoze
. Teda
nemoze byt ich infimum.
Ano,
.
↑ vlado_bb:
Dobře, ale potom tam teda prostě nevidím ten doplněk
Protoze
....takový x tam prostě nevidím aby ta rovnost platila
↑ vlado_bb:
Že není komplementární, protože 6 nemá doplněk?
Ale před tím jsme řekli, že je komplementární
↑ Terry H.: Spojka "AK" uvadza predpoklad, nie tvrdenie. Napriklad: Ak by som sa narodil v Sydney, bol by som Australcan. Je to pravda? Ano. Znamena to, ze som sa narodil v Sydney? To nemozete vediet, ale prezradim vam, ze nie ;).
↑ vlado_bb:
Dobře děkuji za objasnění, a celkově za vysvětlení problémů, myslím, že toto téma je vyřešené :)
Stránky: 1