Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, dostal som zadanie - schému logického obvodu, z ktorej mám odvodiť rovnice pre výstupy Y,Z.
Mohol by sa niekto prosím pozrieť, či som postupoval správne? Potreboval by som hlavne pomoc s tou úpravou výrazov.
Ďakujem.

↑ MartinF22:
Ahoj.
Wolfram umí vypočítat konjunktivní i disjunktivní normálnovou formu.
Hledáš DNF.
↑ Andrejka3:
Dobrý deň,
ďakujem Vám za tip, pozrel som to tam.
Mám ale problém ešte s jednou funkciou. Dostal som sa asi do predposledného kroku úprav, ale výsledok na Wolframe je iný - mohli by ste sa prosím pozrieť, akú operáciu mám použiť na úpravu, prípadne kde je chyba?
Ďakujem Vám.
Takto som to upravil zatiaľ ja:
A tento výsledok mi dal Wolfram:
↑ MartinF22:
Zatím nevím. Chybu jsem nenašla.
Edit: Ještě lze vyzkoušet, zda oba výsledky jsou logicky ekvivalentní. Pokud ne, je chyba v tvém postupu.
Mě teda vyšlo, že nejsou ekvivalentní: Odkaz.
Ahoj.
Omlouvám se, v té kontrole jsem zadala místo spojky ekvivalence spojku a.
Wolfram říká, že oba výsledky jsou logicky ekvivalentní (tady). Stačí podumat, jak se z jednoho dostane druhý.
↑ Andrejka3:
Když na konci rozšíříš:
, pak jde vytknout
a dostaneš to, co má wolfram.
Dobrý večer, ďakujem Vám, tú KNF formu som už nejako poriešil, no rád by som sa ešte spýtal na jednu funkciu.
Mal som zadanú funkciu Y a mám ju upraviť do DNF formy. Vystupuje v nej funkcia XNOR.Výrazy so XOR som si prepísal ako A XOR B = A.!B + !A.B a následne som ho negoval pomocou de Morganových pravidiel (posielam celý postup). Myslím, že výsledok je správny, program Logisim, kde som vytvoril obvod, mi tiež dal pre funkciu Y DNF formu, ktorú som našiel aj ja. No dnes mi učiteľ povedal, že postup je komplikovaný a XNOR je lepšie rozpisovať ako AB+!A.!B a keď som funkciu Y upravil pomocou tejto formulky, dostal som úplne iný výsledok: ABC!D+!A!C+!B!C+!BD. Teraz teda neviem, či môžu existovať 2 správne DNF formy, alebo niekde nastala chyba.
Ďakujem Vám
↑ MartinF22:
Zdravím. Řekl bych, že takhle:
A XNOR B =
,
což úpravu zřejmě skutečně zjednoduší (a je třeba se dostat na stejný tvar DNF).
↑ Jj:
Dobrý deň, skúsil som teda upraviť pomocou uvedeného vzorca a dostal som ten istý výsledok. Dal by sa ešte ďalej upraviť?
Je prosím Vás aj môj prvý postup správny? Je vhodnejší postup s použitím vzťahu
? Neviem, ktorý z postupov je vhodnejšie uviesť do môjho riešenia.
↑ MartinF22:
Podle mě je správně i první postup. Druhý postup podle konzultace s učitelem je zřetelně jednodušší, tak by se zřejmě mohl použít. Víc už neporadím, s touto problematikou jsem se setkal ve škole před cca 50-ti lety, ...