Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 … 8 9 10 11 12 … 25
↑↑ vanok:
Já tomu rozumím, ale jak jsi přišel na ten zlomek, aniž bys použil Taylorův rozvoj.
↑↑ Pavel:
Ahoj.
Prijde mi,ze staci v citateli vzit,ze limita rozdilu je rozdil limit
Pak spocist lim cos(x) pro x jdouci k nule,to je 1, a opet to vyjadrit jako limitu rozdilu.Pak dostaneme
lim(cos(sinx)-1)/(limcosx.lim(cosx-1).
.lim(cos(sinx)-1)).
Nasledne muzeme kratit a limita by mela byt.
Nebo vyuzit,ze na okoli nuly se chova sinx jako x a tez to povede ke kraceni. Prijde mi,ze ty tri limity jsou stejne.
Hi ↑↑ Pavel:,
Vsak staci pouzivat len pritodzene ekvivalenty v okoli nuly. (Vsak som tu pisal podrobnu teoriu o tom ...).
Ako napr pre cos x mas ekvuiv. , pre ln(1+x) mas ekvuiv. ... lepsie ti z mobilu nemozem pisat. ( aka zima je tu)
Uzavírám problém 50 1/2
Problém 52
Určete limitu
přičemž ve jmenovateli jsou po řadě funkce dolní celá část, zlomková část a horní celá část čísla x.
Dobre rano ↑ Pavel:,
Poroblem (52)
Tu staci vysetrit limitu pre ako aj pre .
Pozdravujem ↑ Pavel:,
No chcel som to ukoncenie nechat foristom - studentom.
Vsak ten hint co som napisal to zmeni na velmi trivialne cvicenie.
Alebo to ty potrebujes podrobne riesenie?
↑ vanok:
Pochopil jsem, že od toho je tady limitný maraton. Zadá se limita a řeší se. Možná se někdo přidá.
Cau ↑ Pavel:,
Presne tak. ( I ked osobne, ak problem ostava bez cakaneho riesenia, tak pre foristov dam dostatocne indikacie,ktore vedu k rieseniu).
↑ Pavel:
Ahoj.
Zlomek jsem rozsirila vyrazem,aby zmizely ze jmenovatele odmocniny ( rozdil ctvercu).Nasledne doslo ke castecnemu zkraceni citatele a jmenovatele na -1,takze vysledna limita zprava mi vysla -4 zatimco zleva
Takze zadana limita by nemela existovat.
Co je dolni a horni cast jsem si nastudovala na internetu,ze skoly si pamatuji jen celou cast,ta by odpovidala te dolni,aspon co jsme se ucili my.Takze doufam,ze to tak ma vyjit.
Problem (50)
Jedno riesenie.
Hladame
Vieme, ze ,
a pre mame a aj ,
co da a aj ,
co da pochopitelne pre : a aj .
Tiez pre mame ,
( lebo pre , a pre , )
A tak
↑↑ stuart clark:
Hi Stuart
You can take as, you will get .
Use function log.You will get it is .The result our limit will be .
Hi ↑ krakonoš:
Can you explain your contribution in #238
Thank you.
Cau ↑ krakonoš:
Teraz si bola na #240 a ja som na #241. Kazdy prispevok je ocislovany. Hore na pravo.
Hi ↑ krakonoš:
Thank you
Ahoj ↑ krakonoš:,
Pozor ide o problem (53). (52) sme uz mali.
Popisem metodu. (Dam len navod)
Polozme a .
Rad konverguje a rad tiez.
Ahoj ↑ krakonoš:↑ vanok:,
predevsim je dobre si uvedomit, ze vyraz je kladny napr. pro .
Rada nemuze konvergovat absolutne, coz plyne napr. z limitniho srovnavaciho kriteria s harmonickou radou.
Rada konverguje neabsolutne podle Leibnizova kriteria, protoze pro plati , a tudiz posloupnost clenu rady je klesajici.
Oba postupy jsou vporadku.Batiho postup odpovida postupu z literatury,ze ktete byl prejat priklad,Vanokuv mi pripada nejrychlejsi. Ja osobne zkoumala monotonii jako podil clenu nplus prvniho/nteho.I to ukazalo,ze pocinaje nejakym clenem bude posloupnost klesajici.
Stránky: 1 … 8 9 10 11 12 … 25