Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, fakt jsem už sem nechtěl psát po 50tý, ale nemůžu si pomoct...
Když mám tento příklad
Sestrojte rovnoramenný troj. jeli dáno a=5cm a r=3cm (r..opsana)
Ted jsem umistil BC a hledam S,A
Udelal jsem si usecku BC a na obou bodech kruznici 3 cm, ale co potom? Jak by to slo dale.
BC mam jako 3, ale ma to byt 5 cm. Nerozumim jak bych k ni mel pristoupit. Dekuji mnohokrat..
↑ Vimtoo:
Odkud ten příklad máš? Máš zadání dobře opsané?
Ono totiž není úplné. Řešení (a jejich počet) záleží na tom, je-li a základna nebo jedno z ramen rovnoramenného trojúhelníka. (a nebo po vás učitel chce všechna řešení)
Je-li
1) a základna - 1 řešení (ABC)
2) a jedno z ramen - 2.řešení (A1(A2)BC)
↑ Ferdish:
Zdravím
píšeš: "Ak je trojuholník rovnoramenný a a=|BC|=5 cm je dĺžka ramena, tak nutne musí platiť |BC|=|AC|."
Já jenom dodávám, že také může platit (za podmínky, že a=|BC|=5 cm je dĺžka ramena) |BC|=|AB|.

↑ Honzc:
A práve tu je ten problém - aké sú zaužívané zvyky/skúsenosti zo školského prostredia.
Ak by som daný príklad riešil ja ako bývalý gymnazista, tak v prípade že v zadaní nie je explicitne písané inak, tak by som pre prípad rovnoramenného trojuholníka stranu c=AB a priori považoval za základňu.
↑ Ferdish:
Jsem sice také bývalý gymnazista (už je to ale 45 let co to není pravda-to to letí), ale už si nepamatuji jaké byly zvyklosti.
On nám to ale ↑ Vimtoo: určitě osvětlí.
↑ Ferdish:
Tak, tak - ale naozaj niet dôvodu, prečo by základňa m u s e l a byť AB.
Úloha je nepolohová. Začneme-li řešit od kružnice ko opsané trojúhelníku ABC, bude následujícím konstrukčním krokem sestrojení úsečky BC o délce a. Naopak, umístíme-li nejdříve stranu a, tj. začneme úsečkou BC o délce a, bude následujícím konstrukčním krokem sestrojení středu oS kružnice okopsané trojúhelníku a poté kružnice ok.V zadání není uvedeno, která ze stran trojúhelníku ABC je jeho základnou. Proto je třeba rozlišit dva případy: a je délkou základny, nebo a je délkou ramene.
↑ Ferdish:
Ano je, našel jsem řešení na internetu. Nakonec jsem to dal nějak do kupy tak snad...
Jinak děkuji všem, že mi takhle pomáháte opravdu si toho vážím.

Dobry den, vedeli by ste mi pomoct ako zostrojim trojuholnik,ak poznam vsetky 3 taznice? Postup aj kpnstrulciu. Dakujem
↑ Zuzana1411:
Ahoj.
Druhý raz si založ vlastnú tému (pravidlá fóra), nepíš do cudzej.
Plus k tvojej požiadavke - podľa pravidiel fóra my ľuďom úlohy neriešime; pravidlá si si mala prečítať a nie len tak bez čítania odsúhlasiť.
Pri inštalácii čohokoľvek môžeš na mechanické klikanie doplatiť...